ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

ING kwartaalgrafiek  ING weekgrafiek  ING daggrafiek 

(schuif met uw muis over deze links om van grafiek te veranderen)

  • Wie kun je nog vertrouwen tegenwoordig, dat is wat ik dacht toen ik afgelopen vrijdag het persbericht zag waarmee ING naar buiten kwam. Eerlijk gezegd vroeg ik me al een tijd af wanneer het bedrijf gedwongen zou zijn met de billen bloot te gaan. Ik schreef u op 18 september in het voorlaatste punt van die analyse al dat het me bevreemde dat ING in vergelijking met andere banken nauwelijks afschreef. De bank maakte bij het samenstellen van de kwartaalcijfers in de waardering van met name Alt-A, subprime en CDO's, producten waar het in de kredietcrisis om gaat, discutabele keuzes waarmee zij afweek van andere banken. Vrijdag bleek dat ING alsnog 1,6 miljard schade opgelopen heeft met deze producten. Het heeft er veel van weg dat ING er bij de bekendmaking van de vorige kwartaalcijfers op gokte dat de kredietcrisis niet lang meer voort zou duren, deze producten te hoog waardeerde en nu alsnog moet bekennen stevige verliezen te leiden. De vraag is of ING met de waardering van de portefeuille zoals zij die eerder dit jaar naar buiten brachten openheid van zaken gegeven heeft.
  • Dan is er de injectie van 10 miljard euro die gisteren op dit persbericht volgde. Deze injectie zou geen verband houden met de financiële situatie van het bedrijf, maar nodig zijn om de bank "nog sterker" te maken. Niets aan de hand, het is een gezond bedrijf, men had dit geld slechts nodig om zich beter te kunnen meten met andere banken. Geen cijfers, geen onderbouwing, geen gegevens aan de hand waarvan beleggers kunnen controleren dat deze stelling op waarheid berust. De vraag is wat spaarders doen in deze situatie. Een bedrag tot €100.000 is gegarandeerd onder het Nederlandse depositostelsel, ik kan me voorstellen dat er spaarders zijn die alles wat daarboven komt van hun ING rekening afhalen. Je weet immers maar nooit. Vervelend is dat je als belegger geen idee hebt hoeveel geld er op deze manier van spaarrekeningen bij ING zal verdwijnen en welk effect dat heeft op solvabiliteit. Bij mij leeft na de omslag van de goede kwartaalcijfers van vorig kwartaal naar de cijfers uit het persbericht van afgelopen vrijdag sterk de vraag of je als belegger wel alle informatie krijgt die je nodig hebt om in dit fonds te kunnen handelen. Ik kan de gedachte niet van me afschudden dat een deel van de nu gerapporteerde schade een paar maanden geleden toch al zichtbaar moet zijn geweest, al kan ik dat niet hard maken. Mijn argwaan is voor mij in ieder geval niet bepaald een basis om in vol vertrouwen deze stukken te gaan kopen. Voorzichtigheid boven alles. De aandelenmarkt denkt hier overigens geheel anders over, er staat om 11.30u namelijk een koerswinst van 23% op de koerslijsten. De kopers zijn kennelijk minder wantrouwend van aard.
  • Laten we daarom kijken naar de technische stand van zaken. Daarvoor start ik niet zoals gewoonlijk met de maandgrafiek, maar met de kwartaalgrafiek. Hierin geeft iedere candle een kwartaal koersverloop weer. De maandgrafiek biedt namelijk niet voldoende overzicht omdat ik daar niet ver genoeg mee terug kan kijken. Feit is dat het koersdoel €8,60 dat ik op 18 september noemde en op 22 september bevestigde is bereikt. Het ging om de oude bodem uit 2003 waar het fonds zoals u in de kwartaalgrafiek ziet ook onder geraakt is. Vanuit deze optiek is een neerwaarts vervolg naar oude bodems rond €6,55, €3,70 of €2,60 mogelijk. Ik vermeld deze waardes omdat ING zich in een dalende trend bevindt zolang het aandeel onder lijn r vertoeft.
  • In de weekgrafiek is goed te zien dat ING ruim onder de stippellijn rond €8,60 gekomen is, wat normaal gesproken een verkoopsignaal zou zijn en in een vervolg naar beneden zou moeten resulteren.
  • Omdat de stijging met 23% van vanochtend mogelijk verandering in dat beeld brengt heb ik de daggrafiek van 11.30u opgenomen in deze analyse. Daarin is te zien dat de koerssprong naar boven, hoewel het procentueel om een stevige winst gaat, in verhouding tot de voorgaande beweging beperkt is. Dat is zowel aan de beweging ten opzichte van de voorlaatste candle als aan de Fibonacci lijnen te zien die ik heb geplaatst, lijnen over de daling €14,99 - €7,33. De candle van vanochtend staat tegen het 23,6% niveau aan, het eerste potentiële weerstandsniveau dat rond €9,15 ligt. Andere mogelijke weerstandsniveaus zijn te vinden rond €10,25, €11,15 en €12,05. 
  • Verder heb ik in de grafiek lijn v getekend, een dalende weerstandslijn die langs drie toppen loopt en dus een betrouwbare lijn vormt. Zolang deze lijn niet doorbroken is, is er geen enkele reden voor optimisme en bekijk ik iedere stijging met argwaan. 
  • Voor de korte termijn heb ik besloten nog geen koersdoel uit te spreken, eerst wil ik kijken waar de eerstvolgende top komt te liggen ten opzichte van de genoemde Fibonacci niveaus en lijn v. Ik houd zolang deze weerstanden niet doorbroken zijn nadrukkelijk rekening met een voortzetting van de daling. Een eventuele beweging onder €7,33 zou de bevestiging van die voortzetting zijn. Zolang ING echter stijgt wacht ik tot er zich een toppatroon of uiteraard de genoemde daling onder €7,33 voordoet voordat ik me nader uitspreek. -Ad Nooten-

Naar boven