ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Na een daling als die van vanmorgen doen zich interessante psychische processen voor bij beleggers, zij vragen zich af wat te doen. Een deel zal op een stijging gerichte posities uitbreiden, in de overtuiging dat de daling van vanochtend buiten proportie groot is. Dit heet middelen. Deze beleggers zien zich gesterkt in de koersontwikkeling van de afgelopen uren. Een ander deel zal naar boven gerichte posities juist afbouwen, in de wetenschap dat het herstel na de erg negatieve opening het verlies in ieder geval kleiner heeft gemaakt. Dan heb je ook nog de categorie die van het herstel gebruik maakt om een positie in te nemen waarmee op een vervolg naar beneden wordt gespeculeerd. De beleggers met al deze strategieën zijn de mensen die actie ondernemen. Velen zullen echter twijfelen, niets doen, hopen dat het goed komt en met samengeknepen billen naar het koersverloop kijken. Deze groep, dat zal de grootste zijn, heeft het vandaag het moeilijkst. In deze tijd van het jaar zijn er dan ook nog de beslissers waarvoor over enkele weken op grond van de beleggingsresultaten de bonus wordt bepaald. Die staan voor de vraag of zij hun winst moeten pakken door te verkopen, moeten blijven zitten met het risico dat daarmee hun bonus wordt geschaad of kopen om zo de beurs te stutten. Laat ik de laatste groep de reparatietroepen noemen, die zijn vanmorgen in ieder geval meteen aan de slag gegaan. Het is onmogelijk om te bepalen hoe beleggers individueel handelen in situaties als deze. Je ziet het gedrag van de markt als geheel echter wel terug in de grafieken, daarom is dat waar ik me op richt.

  • In de kwartiergrafiek van de AEX is een stijgende wig gevormd en die werd afgerond met een uitbraak naar beneden. Het hoogste punt ervan vinden we bij het 38,2% Fibonacci niveau. Op deze ontwikkeling zou een daling het meest voor de hand liggende vervolg zijn geweest. In de markt werd echter anders beslist, u ziet dat in de kwartiergrafiek van 12.15 uur hierboven. Snel na de uitbraak ontstond een hammer, de AEX werd meteen na de afronding van de wig opgevangen. Kopers openden de aanval en brachten de beursgraadmeter door de top van de wig en het 38,2% niveau. Hier zijn dus de reparatieploegen aan het werk, wie het ook zijn. Nu het 38,2% niveau is doorbroken zijn het 50% niveau rond 794,1, de stippellijn rond 795,3 en het 61,8% niveau rond 797,5 de overgebleven weerstandsniveaus. Bij elk van deze drie kan in theorie een top ontstaan. 

  • De zojuist rond 786,9 gevormde bodem, de onderkant van de hammer, is uiteraard ook van belang. Geraakt de AEX onder dat punt dan kan de beursgraadmeter opnieuw onderuit gaan. Dan kan namelijk alsnog het vervolg naar beneden volgen dat bij de wig hoort, het vervolg waartegen kopers het afgelopen half uur hebben gevochten en dat nog doen terwijl ik deze pagina afsluit. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 26 nov 2021 12.30u.

 

 

Hier ziet u de stand van de AEX (met een vertraging van 15 minuten):

   >  

Extra koppeling naar actuele AEX-grafiek van Euronext

Naar boven