ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De beurs heeft vandaag 0,2% terrein verloren, wat qua percentage niet de moeite waard is, maar ons wel wat verder onder het 38,2% Fibonacci niveau gebracht heeft. Vanuit de Fibonacci theorie betekent dit dat een voortzetting naar het 50% niveau dat we rond 517 aantreffen het meest waarschijnlijk is. Daar we rond 521,1 evenwel een stippellijn door een voorgaande bodem vinden gebruik ik die waarde zolang we de neerwaartse beweging aanhouden als eerste koersdoel.

  • In de daggrafiek duurt de situatie waarin we ons onder de Bollinger Bands bevinden nog immer voort. We zullen op een zeker moment weer terug binnen de banden moeten komen, maar wanneer dat staat te gebeuren kan ik u niet vertellen. Het beeld lijkt zoals ik vorige week ook schreef op dat van eind februari. De index bleef toen vier dagen lang onder de banden, waardoor ik niet kan uitsluiten dat we er morgen eveneens onder blijven. Ik kan momenteel dus niet veel met deze indicator doen.

  • U ziet in de uurgrafiek dat we vandaag probeerden de daling te remmen. Er ontstond namelijk een dalende lijn die minder steil liep dan lijn w', namelijk lijn x. Bij iedere daling vanaf lijn w' stapten beleggers verhoudingsgewijs dus na een kortere daling in, wat wees op groeiend optimisme of zoals u wilt verminderd pessimisme. De lijnen x en w' vormden samen een wigvormig patroon en dat vinden we vaak aan het eind van een beweging. Toen de index boven lijn w' kwam leek er dan ook een herstel te starten. Dat herstel duurde echter maar heel kort, de dalende trend is er niet door verstoord.

  • Dat de dalende trend niet verstoord is blijkt uit het patroon van lagere toppen en lagere bodems dat door de beweging van vandaag intact gebleven is. De meest recente top in het rijtje is die rond 528,9 die we op zijn minst zullen moeten doorbreken willen we een eind aan de trend kunnen maken.

  • Daar de top rond 528,9 doordat er nog nauwelijks een daling op gevolgd is nog niet afgetekend is let ik morgen liever op de stippellijn rond 530,7. Openen we morgen hoger dan zal ik het patroon van lagere toppen pas boven die waarde als beëindigd beschouwen.

  • Dalen we morgen in tegenstelling hiermee verder dan maakt dat de top rond 528,9 alsnog tot een afgetekende top waardoor ik die vervolgens wel kan gaan gebruiken in mijn beoordeling van het koersverloop. Dat is bij een voortgezette daling dan de waarde die doorbroken moet worden om het patroon van lagere toppen te doorbreken.

  • Komen we morgen lager dan let ik natuurlijk op het laagste punt van vandaag rond 523,8 om te zien of het patroon van lagere bodems gehandhaafd blijft, maar natuurlijk ook op lijn x. Pas onder lijn n kunnen we immers naar het koersdoel 521,1 dat ik aan de hand van de daggrafiek bepaalde.

Resumerend:

We hebben vandaag wederom wat terrein ingeleverd, al is het niet veel. Het betekent echter wel dat we verder bewegen in de richting van het 50% Fibonacci niveau rond 517 dat op grond van de gelijknamige Fibonacci methode het volgende koersdoel is. Daar we rond 521,1 evenwel nog een oude bodem aantreffen die steun zou kunnen bieden gebruik ik die waarde als eerste doel. Voorwaarde is dat we de dalende trend aanhouden, wat het geval is zolang we in de kwartiergrafiek een patroon van lagere toppen en lagere bodems aantreffen. Zouden we morgen hoger openen dan breken we dat patroon als we boven 530,7 komen, zolang we daaronder zijn wil ik dan nog niet over een mogelijk herstel gaan spreken. De dalende trend is dan ondanks de hogere opening immers nog intact. Starten we de dag lager dan ga ik van een neerwaarts vervolg naar 521,1 uit, waarbij we in eerste instantie onder 523,8 moeten komen. Wel zouden we dan eventueel nog steun kunnen krijgen van lijn x, maar of die lijn dan een daling naar 521,1 nog zou kunnen voorkomen waag ik te betwijfelen.

En dan nog dit...

De daling van vorige week maakte me nieuwsgierig naar het koersverkoop van de euro ten opzichte van de yen. Ik veronderstel namelijk dat we een groot deel van de stijgingen op de Europese beurzen te danken hebben de zogenaamde carry-trade. Het gaat hierbij om beleggers die geld lenen in Japan, de aldaar verkregen yens meenemen naar Europa (carry) om er hier vervolgens in derivaten mee te gaan handelen (trade). Het lenen van yens en de omzetting in euro's maakte de afgelopen jaren de euro sterker ten opzichte van de yen, de daling van vorige week zou het omgekeerde moeten veroorzaken. Verkopen beleggers hier immers hun bezit en wisselen zij de daarvoor ontvangen euro's om in yens dan zou dat de euro ten opzichte van de Japanse munt moeten verzwakken.

  • In de grafiek van de euro tegenover de yen zien we deze verzwakking inderdaad. De beweging is vergelijkbaar met die van eind februari toen er eveneens een soortgelijke verschuiving in de euro/yen verhouding te zien was. Een deel van de beleggers heeft de carry-trades teruggedraaid, wat tot druk op de euro heeft geleid.
  • De vraag die zich nu voordoet is natuurlijk hoe beleggers voort zullen gaan. Vanaf maart werden er volgend op de daling van eind februari nog veel meer yens geleend waardoor zowel de euro als de Europese beurzen hun stijging met kracht hervatten. Hoe meer geld er echter wordt geleend in Japan om hier met een hefboom te worden belegd hoe gevaarlijker de situatie wordt. Gaan de praktijk van de carry-trades gewoon voortgezet of worden de openstaande posities nu dat nog kan gedoseerd afgebouwd, dat is de grote vraag. Hoe meer er geleend wordt, hoe extremer de situatie wordt. De beurs gaat namelijk hoe dan ook een keer corrigeren, dat is onafwendbaar omdat een permanent stijgende beurs tot de onmogelijkheden behoort. Hoe langer een dergelijke correctie met in Japan geleend geld uitgesteld wordt hoe groter de bewegingen naar beneden straks worden als het om wat voor reden dan ook, bijvoorbeeld door problemen in de Amerikaanse hypotheekmarkt, op een zeker moment toch van een correctie komt.
  • Uit de beweging in deze euro/yen grafiek moet straks blijken wat de markt gaat doen. Worden er in toenemende mate carry-trades teruggedraaid dan zal dat resulteren in een verder verzwakkende euro en een geleidelijke normalisatie. Wordt de hoeveelheid carry-trades daarentegen net als in maart echter weer sterk opgeschroefd dan komt de financiële markt verder op scherp te staan. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen