ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index heeft vandaag een flinke veer gelaten, de graadmeter heeft namelijk 4,8% toegegeven op het slot van afgelopen vrijdag. Belangrijk gegeven is dat de beursindex daarmee het kanaal c-g naar beneden verlaten heeft en zodoende de dalende trend heeft hervat. Dit sluit aan bij mijn slotopmerking van afgelopen vrijdag dat een doorbraak door lijn c het meest plausibel was en het past eveneens bij eerder uitgesproken doelen. Die doelen betroffen een stand van 85 punten op grond van de in januari afgeronde vlag en 185 punten gebaseerd op het vorige maand afgeronde hoofd en schouders patroon. Ik ga de komende tijd allereerst verifiëren dat we naar 185 gaan, de eerste halte van deze twee.

  • Dat doe ik aan de hand van Fibonacci lijnen die ik getekend heb over de stijging 195 - 226,8 die we achter ons gelaten hebben. Er resten ons nog twee mogelijke steunniveaus, dat zijn het 50% niveau rond 210,9 en het 61,8% rond 207,1. Daaronder zouden we naar 195 gaan, hetgeen dan een tussenstap zou zijn naar 185 punten. Voorop staan echter 210,9 en 207,1, dit vanwege het feit dat rond beide grenzen eventueel nog bodemvorming op zou kunnen treden. Dat ga ik de komende dagen volgen.

  • Rond het huidige niveau zou eventueel al steun kunnen liggen, want we zijn op de middellijn van de Bollinger Bands geëindigd. Daarop zal mijn aandacht morgen gericht zijn.

  • We staan zoals u ziet niet ver meer boven het 50% niveau dat rond 210,9 ligt. Ik heb de Fibonacci niveaus uit de daggrafiek ook in deze uurgrafiek getekend, zodat we morgen in de loop van de dag direct kunnen zien hoe het koersverloop zich in relatie tot deze grenzen zich ontwikkelt.

  • De AEX-index heeft vandaag een flink stuk koersgebied overgeslagen, hetgeen een gap wordt genoemd. Gaps worden meestal gesloten, een term waarmee wordt bedoeld dat de index terugkeert naar de bovenzijde van het koershiaat. Daar hoef ik in dit geval niet van uit te gaan, het gap is namelijk een breakaway gap. Dit type gap wordt veelal niet gesloten, wat wil zeggen dat er geen noodzaak is voor een terugkeer naar boven. Dit hoeft de markt er overigens niet van te weerhouden om toch omhoog te gaan, zowel het 50% niveau als het 61,8% niveau kunnen immers nog voor bodemvorming zorgen.

  • Voor de korte termijn draait alles om de nabijheid van de stippellijn op 210,9 en lijn p. Zakken we door 210,9 dan gaan we door naar het in de daggrafiek vermelde 61,8% niveau rond 207,1. Bij de in de uurgrafiek zichtbare bodem van 21 maart jongstleden rond 208,4 kan dan eventueel nog steun gevonden worden.
  • Breken we naar boven door lijn p dan gaan we een herstelpoging doen, die ik dan zoals gewoonlijk zal volgen met nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen.

Resumerend: 

De kogel is door de kerk, we hebben de dalende trend hervat. De uitbraak uit het stijgend kanaal in de daggrafiek heeft er namelijk voor gezorgd dat alle tekenen weer omlaag wijzen. U moet dan denken aan de eerder in de weekgrafiek gevormde vlag e-s, het hoofd en schouders patroon in de daggrafiek en het onvermogen om terug te keren boven de neklijn van dit patroon waar ik afgelopen vrijdag over sprak. Er is vandaag een gap gevormd, maar dat hoeft omdat het een breakaway gap is niet perse gedicht te worden. De eerste grens om de aandacht op te richten is het 50% niveau rond 210,9 in de daggrafiek, het eerste koersdoel voor de korte termijn. Vinden we hier steun en breken we in de kwartiergrafiek naar boven door lijn p dan volgt een herstelpoging, die naar ik veronderstel van tijdelijke aard zal zijn. Zakken we tot onder 210,9 dan gaan we via een vorige bodem op 208,4 naar het 61,8% niveau rond 207,1. De bodem op 208,4 zou dat laatste mogelijkerwijs kunnen verhinderen, maar daar geloof ik niet zo in. Op 207,1 kunnen we wel steun verwachten, zoals dat bij een 61,8% niveau altijd het geval is. Ik houd op grond van mijn analyses van de laatste tijd overigens niet alleen sterk rekening met een daling naar 207,1, maar ook met een beweging daaronder naar 195 en lager. Dat zou namelijk passen bij de doelen die ik op grond van eerdere patronen uitsprak, namelijk 185 en 85 punten. Stappen in die richting maken we echter pas als we onder 210,9 en 207,1 geraken, daar zal mijn aandacht de komende dagen dus allereerst op gericht zijn.

En dan nog dit...

Het is op een dag als vandaag natuurlijk ook interessant om te kijken hoe het de beurzen om ons heen is vergaan. Mijn blik gaat naar het oosten.

  • In het oosten ligt de Duitse beurs waar men vandaag een verlies van 5,1% noteerde. Dat verlies was echter niet het belangrijkste gegeven, dat was de top rond het 61,8% Fibonacci niveau van de voorgaande daling. Ik moet er op grond van dit gegeven van uit gaan dat de Duitse beurs de daling heeft hervat.
  • Helemaal zeker is dit nooit, want er zijn nog een aantal potentiële steunniveaus die ik bepaal aan de hand van de onderstaande grafiek.

  • Ik heb hierin Fibonacci lijnen getekend over de stijging 3589 - 4272, wat als mogelijke steunen het 50% niveau rond 3930 en het 61,8% niveau rond 3850 oplevert. Pas onder beide grenzen kunnen we ons richten op 3589 of lager. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 30 mrt 2009, 19.21u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates en aandelenanalyses:

30 mrt 09.15u: AEX uit trendkanaal gebroken

30 mrt 10.00u: Vlag in kwartiergrafiek AEX-index

30 mrt 11.15u: Aarzeling na uitbraak uit vlag

30 mrt 12.00u: Nauwelijks nog beweging op beurs

Heineken: Patroon ongeldig, koersdoel onveranderd

30 mrt 13.15u: Kopers kwartier aan de overhand

30 mrt 14.00u: Tactiek dezelfde als vanmorgen

30 mrt 15.00u: Top AEX rond Fibonacci niveau's

BinckBank: Doorbraak nog geen stijgingsgarantie

30 mrt 16.15u: AEX alsnog door naar beneden

30 mrt 17.00u: AEX-index daalt nog altijd verder

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven