ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • De AEX-index is vandaag ondanks het gegeven dat een hammer afgelopen vrijdag op mogelijke steun wees gedaald. De mogelijke bodem die voortvloeide uit de hammer is hierdoor niet bevestigd en we kunnen dientengevolge nog niet van bodemvorming uit gaan.

 • De beursgraadmeter is echter nauwelijks onder de hammer van vrijdag geweest en dat was aanleiding voor mij om lijn o te tekenen. De lijn daalt minder snel dan lijn c, wat wil zeggen dat de aandelenmarkt probeert de daling af te remmen. De beweging van lijn c naar beneden worden getuige de aanwezigheid van lijn o steeds korter, wat wil zeggen dat kopers naar verhouding naar een steeds kortere daling instappen. Dit levert een wigvorm op, een vorm waarin lange dalingen in principe kunnen eindigen. Waarborgen kan ik dit echter niet. We bevinden ons tenslotte in een dalende trend met zoals ik afgelopen vrijdag bepaalde 218 als koersdoel, wat wil zeggen dat we best nog naar beneden door lijn o zouden kunnen breken. Geraken we daarentegen de komende dagen boven lijn c dan gaan we een herstelfase in en moet de gang naar 218 nog even wachten.

 • Het is u misschien opgevallen dat ik de lijnen h en h' die ik vrijdag nog in de daggrafiek had staan verwijderd heb. Ik deed dit omdat van de ene lijn de twee raakpunten erg ver in het verleden lagen en de andere lijn al een keer doorbroken is geweest. Dit maakt de kans dat ze nog een rol gaan spelen erg klein, het leek me beter ze weg te halen. In plaats daarvan tekende ik lijn c' die samen met lijn c het dalend kanaal c-c' vormt dat bepalend is voor de voortgang. Zolang we ons binnen dit kanaal bevinden prevaleert de dalende trend.

 • De Bollinger Bands tonen ons ook nog steeds een dalende trend, wat komt doordat de drie lijnen waaruit deze indicator bestaat dalen en de index zich tussen de onderste twee lijnen bevindt.

 • De beursbarometer van onze aandelenbeurs is na een slechte start gestegen, maar lijkt aan het eind van de dag een lagere top te hebben gevormd. Het kan op grond hiervan zo zijn dat we morgen terugkeren naar de bodem van vanmorgen rond 231,5 of naar lijn o.

 • Een stijging boven 241,4 daarentegen zou ons naar lijn c doen gaan.

 • De waarde 241,4 heb ik ontleend aan het hoogste punt van de engulfing bearish line die iets boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 246 - 231,5 rond 240,5 ontstond. Het patroon vormt een top die we zullen moeten uitnemen willen we naar lijn c kunnen gaan.
 • Steun ligt er rond 236,6 waar meerdere candles hun onderzijde hebben, zakken we door die grens dan keren we met grote waarschijnlijkheid terug naar de bodem van vanmorgen rond 231,5 of naar lijn o.

Resumerend:

Afgelopen vrijdag wees een hammer op een mogelijke bodem, maar die heeft zich nog niet voorgedaan. De index is vandaag namelijk wederom lager geŽindigd en heeft zodoende de hammer niet als bodem bevestigd. We zijn evenwel nauwelijks onder de hammer geweest en dat vormde aanleiding om lijn o in de diverse grafieken te tekenen. Lijn o zorgt samen met lijn c voor een wigvorm en dat wijst op een eventuele beŽindiging van de neerwaartse beweging. Dat einde van de beweging zou echter pas daar zijn bij een doorbraak door lijn c, daar moet mijn aandacht dus op gericht zijn. Naar lijn c gaan we op het moment dat we boven de top rond 241,4 komen die vanmiddag ontstond. Zolang we onder 241,4 staan dienen we rekening te houden met het aanhouden van de daling, brengt dat ons onder 236,6 dan keren we terug naar de bodem van vanmorgen rond 231,5 of gaan naar lijn o. Dit zijn de scenario's waarmee we morgen aan de slag kunnen.

En dan nog dit...

Er is een schril contrast tussen het koersverloop in AziŽ en dat in de Verenigde Staten. De Aziatische beurzen daalden de laatste beursdagen met forse percentages, dalingen die in Europa aanvankelijk werden gevolgd en deels weer teruggedraaid na opening van de Amerikaanse beurzen. In de VS worden de bewegingen van elders namelijk steeds weer gerepareerd, wat in AziŽ tot dusverre echter niet veel indruk lijkt te maken. Dit maakt de tijd rijp voor een korte blik op de Japanse Nikkei.

 • In Japan is deze maand de driehoek s-s' ontstaan. Een driehoek is een patroon dat je over het algemeen halverwege een beweging ziet verschijnen, wat in de onderhavige grafiek een koersdoel van ongeveer 5950 voor de Nikkei oplevert. 

 • De stippellijn rond 7600 is die door de bodem van 2003, daar is deze index gisteren dus doorheen gebroken. Het versterkt de gedachte dat de index verder zal dalen. 

 • De koersontwikkeling heeft me in staat gesteld lijn t te trekken, de trend is scherp naar beneden gericht zolang de Nikkei onder deze lijn blijft.

 • De vraag is nu wat het zwaarst gaat wegen, de neerwaartse tendens waarin Japan gevangen is of de reparaties die hierop iedere dag in de VS plaatsvinden. Richt ik me puur op de Nikkei dan moet ik zeggen dat het beeld er door de combinatie van de driehoek en de daling onder de bodem uit 2003 slecht uit ziet, dat is een stemming die zich niet eenvoudig zal laten verbeteren. Keert de index vannacht terug boven 7600 dan is er nog redding mogelijk, daar kan een beweging naar lijn t uit voortspruiten. Zolang de Nikkei echter onder 7600 staat is men in Japan niet onder de indruk van de Amerikaanse bewegingen, wat uiteindelijk dan ook de beurzen in de VS lager kan brengen. -Ad Nooten-

 

(geplaatst maandag 27 okt 2008, 19.40u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 okt 09.15u: AEX-index weer fors naar beneden

27 okt 10.00u: Steun AEX rond 232,4 is nog intact

27 okt 11.00u: Stijgende wig in kwartiergrafiek

27 okt 12.15u: Hup, weer achter de futures aan

27 okt 13.00u: Weerstand rond openingskoers AEX

27 okt 14.00u: Er wordt zowaar gretig gekocht

27 okt 15.30u: AEX-index door dalende lijn heen

27 okt 16.00u: Kracht van de markt verrast me

27 okt 17.00u: Doorbraakpoging 61,8% mislukt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven