ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft vandaag opnieuw winst geboekt, al is die tot 0,3% beperkt gebleven. De candle die daarbij is ontstaan is een bijzondere, het is zogenaamde dragonfly doji. Het lichaam, gevormd door het verschil tussen opening en slot, is niet meer dan een streepje en bevindt zich bovenaan de candle. Dit wil zeggen dat opening en slot zowel op hetzelfde niveau lagen als op het hoogste punt van de dag. Verkopers hebben gedurende de dag kans gezien om de graadmeter omlaag te brengen, maar kopers zorgden toch weer voor herstel. Dit maakt de candle bullish van aard. Kopers wonnen uiteindelijk immers de slag. De candle is het krachtigst als bodempatroon. Het bijzondere is dat de candle na een lange groene candle niet altijd meer bullish van aard is, de ervaring leert dat hij een top kan signaleren. Als top is de candle echter niet erg betrouwbaar, ik kan u aanraden de volgende candle af te wachten om te bepalen of het daadwerkelijk om een top gaat of niet.

  • We staan met de AEX-index bijna bij het 50% Fibonacci niveau van de daling 271,9 - 227,5. Dat ligt rond 246 en betreft een potentieel weerstandsniveau. Het 61,8% niveau rond 255 is het volgende en belangrijkste weerstandsniveau en uiteraard moeten we lijn s ook als een barrière zien. Zolang we ons onder 255 en lijn s bevinden kan er een lagere top ontstaan met als gevolg een hervatting van de daling. Zouden we daarentegen door 255 en lijn s breken dan keren we terug naar 271,9, waar we dan de gelegenheid hebben een eind te maken aan het proces van lagere toppen. 

  • Zolang we nog niet door 255 en lijn s heen zijn ga ik ervan uit dat de beursindex op een zeker moment de daling zal hervatten. Dat is op grond van de vlag waaruit we vorige week naar beneden uitbraken het meest voor de hand liggende scenario. Zou de dragonfly doji een top zijn dan past dat goed in dit beeld.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands vormt de middellijn in potentie weerstand. Aan de hand van deze indicator is het dus verstandig van een daling uit te gaan. Dit blijft zo zolang we ons onder de middellijn bevinden.

  • Het koersverloop in de uurgrafiek wijst echter niet op een aanstaande daling, maar op een stijging. De beurs heeft rond de voormalige top van 22 januari jongstleden namelijk voor een fraaie hogere bodem gezorgd en daaruit blijkt optimisme. Lag er eerst nog weerstand, nu ligt er steun en grepen beleggers de daling naar dat punt aan om aan de koopkant te opereren. Hieruit blijkt vertrouwen.

  • Dat vertrouwen komt ook tot uiting in de kwartiergrafiek. Hier is een omgekeerd hoofd en schouders patroon ontstaan waarvan de stippellijn rond 247,7 de neklijn is. Meestal volgt op de afronding van dit patroon gezien vanaf de neklijn een stijging ter grootte van de hoogte van het hoofd, hetgeen hier een koersdoel van 252,3 geeft. Voorwaarde is dat de beursgraadmeter morgen boven 248,8 komt, gebeurt dat namelijk niet dan ontstaat een dubbele top en dat kan dan alsnog tot een daling leiden. De tweede voorwaarde in dit verband is dat de graadmeter boven de neklijn rond 247,7 dient te blijven, gebeurt dit namelijk niet dan verliest het patroon zijn geldigheid en dus ook zijn koersdoel. Eis bij een omgekeerd hoofd en schouders patroon is namelijk dat de doorbroken lijn door de twee toppen steunniveau wordt.
  • Zou onze aandelenmarktindex niet boven de neklijn weten te blijven dan komt mijn focus op de laatste bodem rond 245,1 te liggen. Een daling daaronder zou een kans op hervatting van de daling brengen. Die daling zou uiteraard pas onder de dubbele bodem die rond 242,8 ligt een feit zijn.

Resumerend: 

Amsterdam heeft vandaag wederom winst geboekt, al is die maar beperkt. Er is een bijzondere candle ontstaan, namelijk een dragonfly doji. Deze candle manifesteert zich nog wel eens als toppatroon, wat suggereert dat een hervatting van de daling aanstaande is. De daggrafiek met Bollinger Bands ondersteunt deze mogelijkheid, daar bevinden we ons namelijk onder de middellijn die de stijging nog kan blokkeren. De beide overige grafieken wijzen echter op een stijging, de uurgrafiek door een hogere bodem en de kwartiergrafiek door een omgekeerd hoofd en schouders patroon. Dit heeft een koersdoel van 252,3, hetgeen een flinke stap in de richting van het 61,8% niveau in de daggrafiek zou betekenen. Dat vinden we namelijk rond 255. Lijn s, cruciaal omdat het de onderkant is van de vlag die we vorige week verlieten, ligt daar net boven. Een stijging boven de top van vandaag 248,8 zou de deur openzetten voor een beweging naar 252,3 en naar ik veronderstel ook 255 en/of lijn s. Daar moet dan blijken of de aldaar aanwezige weerstand de opmars zoals je normaal gesproken zou mogen verwachten frustreert. Komen we morgen niet boven 248,8 en geraken we onder 247,7 dan wordt het omgekeerd hoofd en schouders patroon ongeldig. Mijn aandacht verschuift dan naar de laatste bodem rond 245,1, omdat een daling onder die bodem een verandering in negatieve zin van het beeld zou geven. Een daling onder 242,8 zou duiden op hervatting van de daling.

En dan nog dit...

De Amerikaanse beurzen staan vandaag op winst. De manier waarop en het nieuws waarbij dit gebeurt geeft stof tot nadenken. De huizenprijzen zijn opnieuw fors gedaald, het consumentenvertrouwen staat op de laatste stand ooit, de werkloosheid schiet omhoog, DuPont rapporteerde een groter verlies dan verwacht, Verizon meldde vertraging in de groei, American Express kwam met cijfers die onder de verwachting lagen en Texas Instruments deed dat ook en ontslaat 3400 werknemers. In de 5 minuten grafiek van de Dow Jones leek om 16.50u een hoofd en schouders patroon te worden afgerond, maar vervolgens steeg de index met drie lange vijf minuten candles die met een tussenpoos van steeds één candle de Dow in sneltempo uit de gevarenzone brachten. Afronding van het hoofd en schouders patroon werd door een gerichte actie afgewend. Het is hetzelfde fenomeen als we bij ons ook al zagen. Er is een categorie technisch georiënteerde kopers met diepe zakken aan het werk die haarfijn weet wanneer te handelen. De stijging is puur kunstmatig van aard, het resultaat van tactisch zeer slim handelen door sterke handen. Ik dacht vroeger dat een grote markt als die in de VS daar niet bevattelijk voor was, maar met futures krijgen kopers tegenwoordig veel voor elkaar. De vraag is wel of dit stand houdt.

  • Die vraag is van belang vanwege de huidige stand. De Dow is vorige week al twee maal onder het 61,8% niveau van de laatste stijging geweest, maar werd beide keren gered van de ondergang. Zou er alsnog een daling onder afgerond 7900 komen dan zou dat resulteren in een terugkeer naar de bodem van november vorig jaar rond 7500 of lager. Dit is wat kopers proberen te voorkomen, daarom draait de strijd. Komt de Dow Jones boven recente weerstand rond 8225 en de stippellijn rond 8365 waar voorgaande bodems nog een hindernis op zouden kunnen werpen dan hebben kopers de strijd in hun voordeel beslist. Vanuit de huidige stand is er echter nog kans dat de verkopers aan het langste eind trekken. De overheersende gedachte die ik heb bij deze strijd is dat het eindspel nadert. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 27 jan 2009, 19.30u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

27 jan 09.15u: Potentieel toppatroon voor AEX

27 jan 10.00u: Nog geen daling na toppatroon

27 jan 11.00u: AEX-index nu toch onder trendlijn

27 jan 12.00u: Beursgraadmeter op 23,6% niveau

27 jan 13.00u: AEX is nog niet verder gedaald

27 jan 14.15u: Dubbele bodem in kwartiergrafiek

27 jan 15.00u: Kopers zijn weer scherp vandaag

27 jan 16.15u: Opnieuw een top voor AEX-index

27 jan 17.00u: Markt gaat nog steeds voor stijging

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven