ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De hammer die vorige week ontstond is deze week voor een belangrijk deel teruggedraaid. Het lukte kopers vorige week nog om de AEX-index gedurende de week terug te laten komen van een daling naar 350, maar dat kunstje wisten zijn deze week niet te herhalen. De marktindex staat wederom vlak boven de zo belangrijke 350 punten grens. Die grens is belangrijk omdat het om het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 gaat, het meest belangrijke potentiële steunniveau dat er is. Zakken we daar doorheen dan gaan we naar 310 of lager, het koersdoel van de vlag q-q' in onderstaande daggrafiek.

  • De vlag is een patroon dat over het algemeen halverwege de totale beweging opdoemt, hetgeen ons hier naar ongeveer 310 zou brengen. Eerst zullen we echter op moeten gaan letten wat er ten opzichte van de 350 punten bodem van vorige week gaat gebeuren. Zolang we daar namelijk boven blijven is een vervolg naar 310 niet te garanderen.

  • De ontwikkeling van vandaag vormt ten opzichte van de candle van gisteren een enorme omslag. Gisteren ontstond een engulfing bullish line die wees op een mogelijke bodem. Beleggers gokten gisteren vrij massaal op de totstandkoming van een reddingsplan in de VS. Dat bleef uit, hetgeen tot teleurstelling en een grote daling van 4% leidde. De markt heeft gegokt en verloren, daar komt het op neer. Het slot lag onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 349,8 - 385,4, wat in een daling naar 350 zou moeten gaan resulteren.

  • Hierbij maak ik wel een voorbehoud. Er wordt in de VS natuurlijk nog steeds gesleuteld aan het reddingsplan van minister Paulson, komt dat er dan kan de zaak er aanstaande maandag eventueel totaal anders uit gaan zien. Op grond van het slot van vandaag echter moet ik tot de conclusie komen dat we naar 350 en op grond van de vlag dat we naar ongeveer 310 gaan.

  • Voor wat de daggrafiek met Bollinger Bands betreft staat niets ons in ieder geval zo'n daling in de weg. We zien in de grafiek een dalende trend, wat duidelijk wordt uit de dalende lijnen en de AEX die zich in het onderste deel van de indicator bevindt.

  • In de uurgrafiek ziet u net als in de daggrafiek goed dat we onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 349,8 - 385,4 zijn gekomen, een gegeven dat een beweging naar het 100% niveau rond 349,8 geloofwaardig maakt.

  • Beleggers probeerden de daling gezien de uitloop  in de wig d-g die het koersverloop aanvankelijk kende te remmen. Een dergelijke wig zie je regelmatig aan het eind van een daling. Dat is niet gelukt, want de AEX-index brak na 17.15u alsnog naar beneden uit het patroon en zette zo de daling voort.
  • Van verbetering kan het nu pas komen als de beursindex terug zou keren naar boven en door lijn g zou breken. Lijn d kan echter net als de bodem rond 356,7 nog weerstand gaan vormen, zolang deze weerstand niet uitgenomen is neem ik daarom aan dat de daling aanstaande maandag een vervolg krijgt.

Resumerend:

De bewegingen van de AEX lijken iedere dag groter te worden, met het verloop van vandaag als voorlopige apotheose. De AEX-index moest vandaag namelijk maar liefst 4% toegeven op het slot van gisteren. De hammer in de weekgrafiek die vorige week nog op een poging van de markt wees om tot een bodem te komen is deze week niet bevestigd en we staan vlakbij de 350 punten grens waar afgelopen week het laagste punt lag. Het ligt gezien de daling onder het 76,4% in de daggrafiek technisch voor de hand dat we naar 350 gaan, dat maakt het volgende week spannend. Zouden we namelijk door die grens zakken dan gaan we vanwege de vlag in de daggrafiek naar 310. Een en ander is natuurlijk geheel afhankelijk van het resultaat van de besprekingen tussen republikeinen en democraten in de Verenigde Staten. Komen zij eruit en komt er een reddingsplan dan kan het best zijn dat we weer rechtsomkeer maken en niet naar 350 toe gaan. Van een herstel kan het in ieder geval pas komen als we in de kwartiergrafiek op zijn minst naar boven door lijn g breken. Zolang we onder lijn d en de laatste bodem rond 356,7 staan ga ik van een beweging naar 350 of lager uit, wat niet wegneemt dat ik met spanning de ontwikkelingen in de VS gade sla. Daar gaat het tenslotte allemaal bepaald worden.

En dan nog dit...

Gisterenavond schreef ik over Fortis, dit naar aanleiding van het feit dat het aandeel gedurende de dag 21% in de min had gestaan. Het fonds sloot uiteindelijk maar 6,3% onder het slot van afgelopen woensdag, dus de schade viel naar verhouding nog mee. Dat kan van de schade van vandaag niet gezegd worden. Het aandeel eindigde de dag namelijk 20,9% onder het slot van gisteren op een koers van €5,18. De president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink zou vandaag spreken op een conferentie in Chicago, maar heeft dit afgezegd. Verondersteld wordt dat dit te maken heeft met de situatie bij Fortis, Wellink zou deze bank te hulp willen schieten. Ik zou echter liever hebben dat hij zijn aandacht niet op Fortis, maar op ABN AMRO richt. Het is velen onbekend, maar ABN AMRO is op dit moment nog een zelfstandige entiteit, een Nederlandse bank die sterk te lijden heeft onder de perikelen rond haar grootaandeelhouder. Fortis is -hoewel zij haar best doet om anders over te komen- een Belgische bank die geleid wordt door onvervalste Belgische aristocraten. Het is niet de taak van DNB om te waken over die bank, die verantwoordelijkheid ligt bij de Belgische centrale bank. Laat Wellink, in samenspraak met minister van financiën Bos, nu maar eens opkomen voor de belangen van ABN AMRO, de Nederlandse bank die zij beiden door vorig jaar afzijdig te blijven in feite hebben laten verkwanselen. Zij lieten het door Bos recent in woorden zo verfoeide huidige kapitalisme tenslotte haar gang gaan, het is tijd om dat middels daden recht te zetten. Er is niets mis met een Nederlandse bankpresident en een Nederlands minister van financiën die opkomen voor een Nederlandse bank, dat hoort in mijn optiek zelfs zo. Er zijn de laatste jaren al zoveel mooie Nederlandse bedrijven verloren gegaan, eens moet het genoeg zijn. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 26 sept 2008, 19.40u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen