ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index opende vandaag ruim onder lijn a' en de doorbraak door deze lijn van gisteren leek teruggedraaid te worden. Dat was echter buiten de waard, lees de kopers van S&P500 futures, gerekend. Letterlijk elke daling wordt deze zomer door middel van dit instrument gerepareerd, zo ook deze openingsdaling. Consequent stijgende Amerikaanse futures zorgden niet alleen voor een terugkeer boven lijn a', maar ook voor een slot boven 300 punten. De exacte slotstand bedroeg 300,03 punten, waarmee de AEX vanavond naar ik veronderstel het nieuws zal halen. De grens zelf betekent overigens niet veel, het slot heeft veelmeer een symbolische betekenis.

  • Belangrijker is het slot boven de top van gisteren. De beursindex heeft door dit slot een nieuwe stap gezet in de richting van het eerstvolgende weerstandsniveau, namelijk het 50% Fibonacci niveau van de daling 417,4 - 195 rond 306 punten.

  • Je kunt je aan de hand van de Bollinger Bands overigens wel afvragen hoe groot de stijgingspotentie is voor de korte termijn. De index staat ruim boven de bovenste lijn van deze indicator en een dergelijke situatie doet zich over het algemeen niet lang voor. De laatste tijd echter kon het bij stijgingen boven of onder deze banden soms toch vele dagen duren vooraleer de index terugkeerde binnen de lijnen. Concreter dan de opmerking dat we terug zouden kunnen keren onder de bovenste lijn kan ik dus niet worden. Ik heb hier momenteel niet veel aan.

  • Betere informatie biedt dan de uurgrafiek, waarin de trendlijn d ons momenteel naar boven begeleidt. De trend blijft omhoog gericht zolang we ons boven deze lijn bevinden.

  • Als concrete waarde is verder de laatste bodem rond 298,1 inzetbaar. Zouden we onder lijn d en deze laatste bodem belanden dan gaan we een correctie in. Die hoeft dan overigens niet noodzakelijkerwijs lang te duren, rond 296,8 zou er dan immers al weer steun kunnen liggen. De stippellijn op dat niveau ondersteunde de index vanmiddag ondanks de voorafgaande daling eronder immers ook. Dit maakt het verstandiger om me op 296,8 te richten in plaats van op 298,1. Onder de stippellijn rond 296,8 gaan we alsnog een correctie in, eerder is dat nog niet met voldoende vertrouwen te zeggen.
  • Uiteraard is ook de top van vandaag rond 300,5 een punt om mee te nemen. Passeren we die grens dan gaan we verder richting 306.

Resumerend: 

We kregen vandaag een mooi voorbeeld van de methode waarop dalingen tegenwoordig worden gerepareerd. Dat verloopt door middel van de Amerikaanse S&P500 futures die op dalingen direct naar boven worden gebracht. De terugkeer onder lijn a' werd teruggedraaid en we eindigden de dag zelfs boven het slot van gisteren. We blijven zodoende moeiteloos onderweg naar het volgende weerstandsniveau rond 306. In de uurgrafiek is een geschikte lijn ontstaan aan de hand waarvan we de voortgang kunnen controleren. Zouden we door die lijn zakken en achtereenvolgens onder 298,1 en 296,8 komen dan gaan we toch nog de correctie in die ik vanmorgen gebaseerd op de opening verwachtte. Blijven we boven lijn d dan loopt de AEX verder op richting 306.

En dan nog dit...

Het is al weer even geleden dat ik het koersverloop van de euro ten opzichte van de dollar besprak, dat was namelijk op 22 juli laatstleden. Tijd dus om de munt weer eens onder het vergrootglas te leggen.

  • De euro stond in de weekgrafiek de vorige keer in de buurt van het 50% Fibonacci niveau en veel is er dus niet veranderd. De munt is boven dit niveau gekomen, maar wordt tot dusverre opgehouden door de stippellijn rond $1,434 door voorgaande toppen. Hoewel een doorbraak uiteraard mogelijk is let ik vanwege het gedemonstreerde onvermogen om door deze weerstand te breken zowel op de mogelijkheid van een daling als op die van een stijging.
  • De daling komt er als de munt achtereenvolgens onder lijn v zou komen die ik vorige keer tekende en onder de bodems tussen $1,383 en $1,375. Op koersdoelen wil ik nog niet vooruitlopen, want de kans op een stijging is zolang de euro bij de weerstand in de buurt staat uiteraard nog wel het grootst. Het gaat er maar om dat we weten op welk punt de knop om moet.
  • Zou de euro doorbreken naar boven dan is het 61,8% niveau rond $1,467 de volgende pleisterplaats die de munt aan gaat doen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 25 aug 2009, 18.32u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

25 aug 09.15u: AEX terug onder lijn in daggrafiek

25 aug 10.00u: Openingsgap beursindex gesloten

25 aug 11.00u: Weer reparatie met S&P500 futures

25 aug 12.00u: Vrijwel alle verlies AEX weggewerkt

25 aug 13.00u: AEX terug bij steun van gisteren

25 aug 14.00u: Index is weer verder gestegen

25 aug 15.15u: AEX heeft 300 punten bereikt

Heineken: Flink omhoog, nu bij potentiŽle barriŤre

25 aug 16.15u: Stijging, wel met inverted hammer

25 aug 17.00u: Markt gaat voor slot boven 300

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven