ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het Damrak leed vandaag een verlies van 5,3%, wederom een grote beweging. De AEX-index bleef erdoor onder lijn c, het potentiële toppatroon van gisteren werd bevestigd en de dalende trend bleef dientengevolge gehandhaafd. Deze ontwikkeling past bij het koersdoel 218 dat ik jongstleden vrijdag op grond van de weekgrafiek bepaalde. Het ligt voor de hand van een verdere daling in die richting uit te gaan.

  • De Bollinger Bands geven hetzelfde beeld. De trend is naar beneden gericht, alle lijnen van deze indicator dalen namelijk en de index bevindt zich tussen de onderste lijn en de middellijn. Ook hier is het steekhoudend om van een voortzetting van de daling uit te gaan.

  • In de uurgrafiek is een dergelijke voortzetting echter niet geheel zeker. De beursgraadmeter eindigde de dag precies op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 242,4 - 275,4 rond 255. Het 61,8% niveau is van de Fibonacci niveaus het belangrijkste potentiële steunniveau, wat wil zeggen dat de beursindex morgen in theorie nog op zou kunnen veren.

  • Zou de AEX morgen inderdaad op blijken te veren dan ligt mijn aandacht bij de laatste toppen van candles tussen 259 en 259,9. Breekt de index naar boven door deze toppen dan gaat het om een herstelpoging, waarop ik in de reguliere updates die ik ieder uur plaats in zal gaan met de plaatsing van nieuwe Fibonacci lijnen. Naast Fibonacci niveaus kan ook de stippellijn rond 262,2 dan mogelijkerwijs weerstand vormen.
  • Daalt de index morgen tot onder de laatste bodem rond 254,7 dan gaat het om een doorbraak van het 61,8% niveau. Op een daling onder een 61,8% niveau volgt meestal een daling naar het 100% niveau, wat me dan van een daling naar 242,4 zal doen uitgaan.
  • Wat ik bij een daling voor alle zekerheid nog zal doen is verifiëren dat de marktindex van onze effectenbeurs door het 76,4% niveau rond 250,2 zakt dat ik voor alle zekerheid aan de grafiek heb toegevoegd. Er zou op dat punt geen steun moeten liggen, het is echter beter op alle eventualiteiten voorbereid te zijn.
  • Tot slot nog een opmerking over de ruimte die overgebleven is tussen de candles van gisteren en die van vandaag. Het gap dat bij opening ontstond is maar deels gesloten, ik ga er echter vooralsnog van uit dat we niet meer terug zullen keren binnen het overgebleven niet gesloten deel. De stijging heeft marktpartijen namelijk in staat gesteld de posities aan te passen, waardoor er op grond van deze posities geen technische noodzaak meer is om terug naar boven te gaan. Dit neemt niet weg dat we vanaf het 61,8% niveau natuurlijk toch zouden kunnen stijgen, maar dat heeft dan in mijn optiek niets meer te maken met het gap.

Resumerend:

Het verlies van 5,3% van vandaag is een nieuwe stap in de dalende trend van de AEX, een trend die ons uiteindelijk als de weekgrafiek ons op het juiste spoor heeft gezet naar 218 zou moeten leiden. Helemaal zeker dat we morgen de daling voortzetten kan ik echter nog niet zijn, daarvoor is namelijk een doorbraak naar beneden door het 61,8% Fibonacci niveau rond 255 in uur- en kwartiergrafiek nodig. Zolang die er niet is kunnen we nog opveren, wat het geval zou zijn als de beurs haar AEX index boven het gebied 259 - 259,9 zou sturen. Zolang dat niet is gebeurd acht ik op grond van de dalende trend waarin we ons bevinden de kans op een vervolg naar lagere indexstanden groot. Zakken we morgen door 254,7 dan dalen we inderdaad verder, wat een terugkeer naar de bodem rond 242,4 aannemelijk maakt. Die waarde zou mijn koersdoel worden, met de kanttekening dat ik dan onderweg rond 250,2 bij het 76,4% niveau zal verifiëren dat we daar niet alsnog een bodem maken. Ik zie dat niet direct gebeuren, maar controleren dat de daling zich daadwerkelijk voortzet kan nooit kwaad.

En dan nog dit...

"Gaat de AEX-index in 2009 naar 300 of 500?", dat is de vraag die VEB-directeur Jan Maarten Slagter ons in een reclameboodschap op RTLZ stelt. Een bijzondere vraag. Slagter houdt de optie van zeg bijvoorbeeld een daling naar 80 punten kennelijk niet open, maar gaat er voetstoots van uit dat we volgend jaar naar boven zullen gaan. In de vraag zit immers de suggestie van een stijging opgesloten, het is alleen nog de vraag hoe groot die stijging gaat worden. Het lijkt onschuldig, maar is het bepaald niet. Dergelijke suggesties blijven namelijk onbewust in je hoofd hangen. Voor wat het waard is, ik weet in ieder geval niet of we volgend jaar richting 80 of 500 zullen gaan. Het lijkt mij beter om alle opties open te houden.

Na deze opmerking neem ik u mee naar de daggrafiek van de Eurostoxx50 index, een graadmeter waarin de vijftig grootste Europese aandelen opgenomen zijn. Dit maakt het tot een interessante graadmeter om het beurssentiment in Europa te beoordelen.

  • De Dow Jones Eurostoxx50 index bevindt zich in een dalende trend en dat blijft in elk geval zo zolang deze index onder lijn e noteert. Het Europese sentiment is dus negatief.

  • Van belang is de stijgende lijn d, zakt de graadmeter hier morgen doorheen dat betekent het de handhaving van de dalende trend. De DAX waar ik gisteren over schreef is deze index al voorgegaan, die is namelijk door de vergelijkbare lijn x gezakt. Dat belooft dus niet veel goeds. Komt de Eurostoxx50 onder lijn d dan is een vervolg naar de bodem uit 2003 rond 2200 waarschijnlijk. Verbetering kan er alleen komen als de Eurostoxx50 naar boven door lijn e breekt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 22 okt 2008, 19.30u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

22 okt 09.15u: AEX lager, op mogelijk steunniveau

22 okt 10.00u: Beursindex bezig met sluiten gap

22 okt 11.00u: Teruggekeerd naar openingskoers

22 okt 12.00u: AEX onderweg naar 50% niveau

22 okt 13.15u: Beursindex nu onder 50% niveau

22 okt 14.00u: Stijgende wig na doorbraak lijn

22 okt 15.00u: Wig AEX door stijging ongeldig

22 okt 16.00u: Beursgraadmeter alsnog gedaald

22 okt 17.00u: Aandelenmarkt vecht tegen daling

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven