ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Net als vorige week heeft deze week geen uitsluitsel gegeven omtrent de vervolgbeweging. Het slot van vandaag lag vlakbij de opening van afgelopen maandag, wat te zien is aan het feit dat het lichaam van de candle van deze week niet meer dan een streepje is. Een week handelen heeft ons niet verder gebracht.

  • Dat het slot van vandaag dichtbij de openingskoers lag danken we aan de winst van 2% die de AEX-index vandaag boekte. Het was een winst die ik in het geheel niet verwachtte. Ik ging op grond van het gegeven dat het 50% Fibonacci niveau van de stijging 374,1 - 417,4 rond 395,8 nog niet was bereikt uit van een daling naar die waarde. Dit bleek een complete misvatting, wat me uiteraard niet tevreden stemt over mijn analyse. Missers horen echter bij het leven van een technisch analist/trader, uithuilen en opnieuw beginnen is nu het credo.

  • De candle van vandaag heeft ervoor gezorgd dat het gap dat afgelopen dinsdag ontstond alsnog gesloten is. Ik ging er eerder deze week naar nu blijkt ten onrechte van uit dat dit gap niet meer gesloten zou gaan worden, dit is vandaag toch gebeurd. In de praktijk blijkt de bovenkant van een gap nadat het gesloten is vaak weerstand te vormen en het startpunt van een hervatting van de daling te zijn. Daar dienen we dus rekening mee te houden.

  • We staan verder dichtbij de onderzijde van de stijgende wig y-y' die we jongstleden dinsdag naar beneden verlieten. De onderkant van deze wig mag verondersteld worden weerstand te vormen. De stijging van vandaag kan gezien worden als het testen van de onderkant van de wig, een beweging die normaliter uitmondt in een draai naar beneden. Die draai kan zowel vanaf de huidige positie als na het daadwerkelijk aantikken van lijn y worden gemaakt.

  • Het gebeurt zelden dat een index in een situatie als deze terugkeert binnen de wig, maar uitsluiten kan ik dat niet. We moeten volgende week dus zorgvuldig kijken wat er rond de lijn plaatsvindt.

  • De beursindex is in de daggrafiek met Bollinger Bands teruggekeerd boven de middellijn. Hiermee is de bovenkant van de zijwaarts bewegende indicator ineens weer tot mogelijk doel geworden.

  • In de uurgrafiek ziet u Fibonacci lijnen over de daling 414,5 - 396,8. De AEX-index is iets boven het 61,8% niveau gesloten, dat ik echter niet doorbroken wil beschouwen. De index stond om 17.30u nog onder deze grens die op 407,7 ligt, maar werd er in de slotveiling nog even snel boven gezet. Een dergelijke opzichtig opzettelijk tot stand gebrachte doorbraak kan ik niet echt als een doorbraak beschouwen. Het doel van een dergelijke beweging ligt er te dik bovenop. Het 61,8% niveau valt overigens vrijwel samen met de bovenzijde van het gap tussen 405,9 en 407,9 dat vandaag gesloten werd, de combinatie van beiden kan weerstand vormen.

  • Zou die weerstand er niet liggen dan volgt een voortzetting naar lijn y, die de stijging dan normaal gesproken zou moeten stoppen.

  • Aanstaande maandag let ik op het koersverloop ten opzichte van het slot van vandaag en de onderzijde van het laatste groepje candles rond 407,3. Komen we boven het slot van vandaag dan reken ik op een voortzetting tot lijn y. Dalen we daarentegen onder 407,3 dan blijft het 61,8% Fibonacci niveau uit de uurgrafiek weerstand, wat dan in een hervatting van de daling uit zou kunnen monden. Ik volg dat dan aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen. Van een echte hervatting van de daling komt het trouwens pas bij een daling onder lijn j, dat is de lijn die ik vandaag onder de candles van de voorgaande dagen kon tekenen.

Resumerend:

Een voor mij totaal onverwacht gekomen grote stijging heeft ervoor gezorgd dat we deze week ongeveer afsloten waar we hem begonnen. In de weekgrafiek zijn we niets wijzer geworden. In de daggrafiek hebben we echter wel informatie waar we wat mee kunnen doen, net als in de uurgrafiek. Het gap van afgelopen dinsdag is gesloten, de bovenkant ervan kan weerstand vormen. Die bovenkant valt samen met het 61,8% niveau in de uurgrafiek, wat een extra reden vormt om rekening te houden met het eind van de stijging. Het kan ook zijn dat deze weerstand toch gepasseerd wordt, waarna er nog een stijging tot lijn y vormt. Dat is de onderkant van de wig y-y' waar we afgelopen dinsdag uitbraken en die onderkant zou normaal gesproken weerstand moeten vormen. In principe ga ik er daarom van uit dat we aanstaande maandag ofwel vanaf de slotstand van vandaag ofwel vanaf lijn y de daling zullen hervatten. Stijgen we maandag dan voert de route eerst naar lijn y, komen we onder 407,3 dan gaan we daarentegen direct naar beneden. De daling wordt overigens pas echt hervat als de AEX onder lijn j in de kwartiergrafiek komt, iets om zeker in het oog te houden.

En dan nog dit...

De grootste winst van de Europese beurzen die ik op deze site volg werd vandaag in London geboekt, waar de FTSE100 index iets meer dan 2,5% aan wist te dikken. Het leverde in de daggrafiek van deze index een opvallende beweging op die ik met u wil delen.

  • De FTSE100 heeft een uit drie candles bestaande bodem gevormd rond het 50% niveau van de stijging die eerder binnen de stijgende wig u-u' plaats had. Hiermee is er ruimte geschapen voor een stijging. Die ruimte is in principe beperkt door de nabijheid van lijn u, de onderkant van de wig die volgens de geldende theorie weerstand zou moeten gaan vormen. Het kan volgende week dus al afgelopen zijn met de stijging. 
  • Interessant is dat door dit koersverloop de steunlijn v is ontstaan. Deze lijn loopt parallel aan lijn u', waardoor de stijgende wig bij een eventuele doorbraak door lijn u in een grote vlag zou veranderen. Ik noem het verschijnsel waarmee een patroon in een ander patroon verandert patroontransformatie. Zelfs een stijging tot lijn u' zou in dit licht nog duiden op een aanstaande daling.
  • Laat ik daar evenwel niet op vooruitlopen. Het zou het meest logisch zijn als de onderkant van de wig volgende week weerstand zou blijken, net als de onderkant van de wig in de AEX-index trouwens. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 22 aug 2008, 20.10u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen