ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Verwacht u alstublieft niet dat ik het koersverloop van de afgelopen zes beursdagen ga duiden, want dat kan ik tot mijn grote spijt niet. Het is mijns inziens volledig van iedere logica ontbloot. We zijn in een luttel aantal dagen vrijwel terug bij de top van februari die op 512,5 lag, zonder dat daar ook ook maar één fundamentele oorzaak voor aan te wijzen is. Aan de onderliggende problemen zoals die zich de afgelopen tijd voordeden is in het geheel niets veranderd, maar de index is desondanks naar boven geschoten. 

  • Over de stijging van vandaag is in ieder geval wel wat te zeggen, die danken we aan de feestrede die FED-voorzitter Ben Bernanke gisterenavond hield. Hij gebruikte bewoordingen die de aandelenmarkten bevielen, zoals hij dat overigens sinds zijn aantreden niet anders heeft gedaan. Geen woord over in problemen geraakte hypotheekverstrekkers, de werkelijke staat van de Amerikaanse huizenmarkt of de situatie betreffende de krimpende economie. Wel geruststellende woorden waaruit op te maken viel dat de FED als dat nodig was de rente zal verlagen. Dat was nu net wat de markten wilden horen, Bernanke heeft zich waarlijk de buikspreekpop van de aandelenmarkten getoond. Gisterenavond was het daardoor direct feest op de Amerikaanse beurzen en vanochtend deden wij enthousiast mee. 

  • We vormden namelijk een groot gap, er ontstond een waar hiaat tussen de candle van gisteren en die van vandaag. Normaliter wordt een dergelijk gap achteraf gesloten, laat ik daar ook deze keer maar van uit gaan. Dit wil zeggen dat er ergens de komende tijd nog op zijn minst een daling naar 501,9 moet volgen. Dat hoeft niet direct morgen al te gebeuren, dat maakt een situatie als deze lastig. Kijkt u naar het gap dat op 27 februari ontstond, dat is uiteindelijk pas vandaag gesloten. Wetenswaardig is dat de bovenkant van een gesloten gap weerstand kan vormen, wat theoretisch wil zeggen dat de candle van vandaag de top van een beweging zou kunnen zijn.

  • Daar heb ik verder echter niet de minste of geringste bewijsgrond voor, de trendmatige beweging is immers overduidelijk opwaarts gericht. Zouden we die beweging ook morgen aanhouden dan brengt dat ons naar de stippellijn rond 512,5 door de top van vorige maand, een doorbraak door die waarde zou het lange termijn koersdoel 518 dat ik al lange tijd op grond van de maandgrafiek noem weer in beeld brengen. Het gap zou dan tot nader order open blijven. 

  • Zodra we echter onder de candle van vandaag komen is dat een teken dat we naar de onderkant van het gap op 501,9 of lager gaan.

  • In het midden van de grafiek met Bollinger Bands zagen we al een situatie waarin de afstand van de onderkant naar de bovenkant van uit elkaar gelopen banden snel werd overbrugd, maar dat valt in het niet bij wat we nu hebben gezien. We hebben vrijwel de bovenzijde bereikt, een bovenzijde die rond 513 potentiële weerstand vormt. Dat is dus een waarde waar we rekening mee moeten houden. Het is natuurlijk altijd mogelijk dat de indicator vanaf hier gaat stijgen, maar dat is nog niet gebleken en het is dus voorbarig om daar al van uit te gaan.

  • In de uurgrafiek ziet u nog eens goed wat Bernanke teweeg heeft gebracht, we braken vanochtend naar boven uit het toch al steile kanaal yy' en sloten het daarbij gevormde gap maar voor een deel. Het stuk tussen 501,9 en 505,9 moet nog een keer gevuld worden.

  • Dat is trouwens niet het enige gap waar we nog terug naar toe zouden moeten gaan, ook tussen 485,7 en 487 vinden we een nog open gelaten koershiaat. Eerst maar eens kijken wat we met het gap van vandaag doen lijkt me echter beter dan nu al over een daling naar 485,7 filosoferen. Dat ligt ineens ver weg.

  • Morgen liggen de kaarten eenvoudig, het enige waar ik op hoef te letten is op het verloop ten opzichte van de stippellijn rond 505,9. Komen we daaronder dan veronderstel ik dat het om de start van een beweging naar 501,9 gaat. Daar zou dan steun kunnen liggen, verder dan dat wil ik daarom nu nog niet kijken. Zolang we boven 505,9 zijn is de stippellijn rond 512,5 het primaire koersdoel.

Resumerend:

Ben Bernanke, hier en daar wel de cheerleader van de aandelenbeurzen genoemd, heeft het de markten opnieuw uitstekend naar de zin gemaakt. Hij zorgde met woorden waaruit op te maken viel dat er een renteverlaging zou kunnen komen voor een wereldwijde stijging van de aandelenmarkten. Het was vooralsnog de apotheose van een sowieso al enorm sterk herstel dat ons in zes beursdagen tijd van 473 weer bijna teruggebracht heeft naar de top uit februari rond 512,5. We staan daar nog maar een fractie onder en deze waarde lijkt daarmee een waarde die we zouden moeten kunnen bereiken. Een eventuele doorbraak van die grens zou ons een voortzetting naar 518 opleveren. Waar ik nog wel rekening mee wil houden zijn twee zaken, namelijk dat de bovenkant van het gap van 27 februari dat we vandaag gesloten hebben theoretisch nog weerstand op zou kunnen leveren en ten tweede dat we het gap van vandaag nog een keer zullen gaan sluiten. Komen we onder 505,9 dan gaan we dat morgen direct doen, het koersdoel is dan 501,9. Blijven we boven 505,9 dan is de opwaartse beweging nog sterk en houd ik 512,5 als koersdoel aan, het gap van vandaag blijft dan nog langer open.

En dan nog dit...

Ik maakte er vanmorgen in de update van 09.15u al melding van, de Amerikaanse indices zijn allen op een Fibonacci niveau aangekomen waar eventueel topvorming plaats zou kunnen vinden. Dit is een belangrijk gegeven dat ik u aan de hand van drie grafieken van 19u vanavond wil illustreren.

 

 

Dow Jones daggrafiek    Nasdaq daggrafiek    S&P500 daggrafiek 

(schuif met uw muis over deze links om van grafiek te veranderen)

  • Het gaat zoals u hierboven ziet om de daggrafieken van de Dow Jones, de Nasdaq en de S&P500. U kunt van grafiek wisselen door met uw muis over de koppelingen te bewegen. Klikt u op een koppeling dan krijgt u de desbetreffende grafiek in een apart venster.

  • Waar het me om draait is dat de Dow Jones en de Nasdaq op het 61,8% niveau van de voorgaande daling zijn aangekomen en de S&P500 op het 76,4% niveau. Bij het laatste niveau geldt dat in mindere mate, maar bij de Dow Jones en de Nasdaq wil dit zeggen dat deze indices op een niveau aangekomen zijn waar we topvorming zouden kunnen gaan zien. Vanuit de Fibonacci theorie is vanaf de huidige positie zelfs een hervatting van de daling mogelijk naar niveaus onder de vorige week gevormde bodems.

  • Daar staat tegenover dat een doorbraak van deze niveaus naar alle waarschijnlijkheid door een stijging naar de toppen uit februari gevolgd zou worden, wat maakt dat de Amerikaanse beurzen voor een cruciale keuze staan. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen