ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een poging van kopers om door middel van voorbeurs ingelegde orders een terugkeer van de AEX binnen de vlag e-s af te dwingen is vandaag wederom mislukt. De start van de dag lag weliswaar boven lijn s, maar het slot er ruim onder. Een en ander betekent dat de vlag en de daaruit voortvloeiende dalingsverwachting intact gebleven is.

  • In eerste instantie ligt mijn aandacht bij het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 220,1 - 271,9 rond 239,9 en de bodem die eind december rond 239,4 ontstond. Een daling onder beiden zou met grote waarschijnlijkheid een voortzetting naar 220,1 inhouden. Eerst hebben we echter nog te maken met de bodem van vorige week donderdag rond 241,6, we gaan alleen naar 239,9, 239,4 of lager zodra we onder die grens geraken. Ik ga op grond van de vlag uit van een daling richting 220,1 of lager, maar moet daartoe de komende tijd uiteraard zekerstellen dat we werkelijk door 241,6, 239,9 en 239,4 zakken. 

  • Het technische beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands voorziet momenteel in ieder geval in een daling. De candle van vandaag ligt met het lichaam onder de middellijn en die is hierdoor intact gebleven als weerstandslijn. Dit kan in een daling naar de onderste lijn van deze indicator resulteren, want dat is voor wat deze indicator betreft het eerstvolgende steunniveau.

  • Moed kan de kopers van vanmorgen niet ontzegd worden, net zo min als die van afgelopen vrijdag overigens. Zij overvielen de markt twee beursdagen op rij met een waar offensief dat al voorbeurs door het inleggen van orders werd ingezet. Het mocht echter niet baten, de AEX-index eindigde beide dagen onder lijn s. Vandaag werd de afstand tussen het slot en lijn s zelfs behoorlijk groot, waardoor het moeilijk zal zijn om morgen hetzelfde spel nogmaals te spelen. Mogelijk is het uiteraard wel, want het zou ongeveer eenzelfde sprong vergen als vorige week vrijdag.

  • We zijn met onze index gesloten ter hoogte van lijn v die ik vanmiddag tekende. De laatste candle, van de slotveiling, negeer ik maar. Hij bracht ons wel boven lijn v, maar het betrof een zijwaartse beweging die geen waarde heeft. Dalen we morgen dan handhaven we de dalende trend zoals die wordt aangegeven door deze lijn, ik richt de blik dan eerst op de stippellijn rond 241,6. Geraken we daaronder dan komen de waardes 239,9 en 239,4 uit de daggrafiek aan de orde.
  • Stijgen we morgen dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen en bepaal aan de hand daarvan de potentiŽle weerstandsniveaus. De stippellijn rond kan eventueel ook een barriŤre vormen, dit gezien het feit dat daar eerder zowel weerstand als steun gevonden werd. Een stijging zal me in ieder geval doen zoeken naar het ontstaan van een top, waar vandaan vervolgens de daling wordt hervat.

Resumerend: 

Een deel van de markt probeerde vandaag net als afgelopen vrijdag de markt voorafgaand aan de opening al naar haar hand te zetten. Voorbeurs lagen namelijk zodanig veel kooporders in dat de AEX-index binnen de vlag e-s opende. Het mocht echter niet baten, uiteindelijk zijn we ruim onder de vlag gesloten. Ik neem op grond hiervan voorlopig aan dat we verder naar beneden zullen gaan bewegen, in de richting van de bodem 220,1 of lager. Uiteraard dienen we nog wel door 241,6, 239,4 en 239,4 te zakken, zolang dat nog niet is gebeurd is er ruimte voor onzekerheid. Stijgen we morgenochtend dan ga ik speuren naar de vorming van een toppatroon, want ik neem aan dat de daling dan na een stijgingsfase weer wordt opgepakt. Dalen we dan let ik direct op 241,6, onder die grens gaan we naar 239,9 en 239,4. Daar moet dan uitkomen of we werkelijk verder gaan naar 220,1.

En dan nog dit...

De DAX is de afgelopen tijd wat harder gedaald dan de AEX en staat onder een belangrijk Fibonacci niveau, dat is wat ik u vandaag wil laten zien.

  • De Duitse beursgraadmeter is door het 61,8% niveau van de voorgaande stijging gezakt en staat ter hoogte van het 76,4% niveau. Daar dit niveau niet vaak steun vormt is de kans groot dat het van een terugkeer naar de bodem rond 4035 komt. Dat weten we uiteraard pas zeker zodra de DAX onder de candle van vandaag, dus onder 4250 geraakt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 19 januari 2009, 19.25u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

19 jan 09.15u: Met sprong opnieuw terug in vlag

19 jan 10.00u: AEX nu ook boven top van vrijdag

19 jan 11.00u: Damrak kijkt verder naar boven

19 jan 12.00u: Huidige stand AEX goed verdedigd

19 jan 13.00u: Verdediging liet een gaatje vallen

19 jan 14.00u: AEX is winst aan het kwijtraken

19 jan 15.00u: Bodem iets boven 61,8% niveau

19 jan 16.15u: AEX onder 61,8% ťn 76,4% niveau

19 jan 17.00u: Bodem donderdag is bijna bereikt

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven