ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het koersverloop van vandaag is bijzonder te noemen. Vanochtend raakten we namelijk onder de bodem van vorige week rond 243,7 en daarmee ook onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 231,5 - 291,1. Ik verwachtte op grond hiervan een terugkeer naar 231,5, want op een daling onder een 76,4% niveau volgt veelal een terugkeer naar het 100% niveau. Het mocht niet zo zijn, want de index steeg weer en eindigde de dag met een winst van 1,7%. Voor alle duidelijkheid, vanmorgen stond er nog een verlies van bijna 2,9% op de borden, wat het tot een knappe overwinning maakt voor kopende partijen. Het leverde een hammer op die op steun wijst.

  • In de daggrafiek heb ik het trendkanaal i-i' overgenomen dat ik de voorgaande dagen aan de hand van de uurgrafiek gevolgd heb. U ziet dat we aan de bovenkant van dit kanaal geëindigd zijn, maar nog niet uitgebroken. Dat laatste is een belangrijk gegeven, waarom zult u bij de uur- en kwartiergrafiek zien.

  • Eerst maak ik echter de gebruikelijke zijstap naar de daggrafiek met Bollinger Bands waarin de AEX-index zich in het onderste deel van de indicator bevindt en dientengevolge een daling net iets waarschijnlijker is dan een stijging. Bewijs vormt het evenwel niet, laten we daarom na de constatering dat de onderste lijn steun en de middellijn weerstand kan vormen maar vlug verder gaan.

  • Interessant in de uurgrafiek is dat de beursgraadmeter hier in tegenstelling tot de situatie in de daggrafiek wel naar boven uit het kanaal i-i' gebroken is. Het is weliswaar een beperkte uitbraak, maar hij staat er. Het verschil tussen de dag- en de uurgrafiek wordt veroorzaakt door het gegeven dat lijnen in grafieken met een ander tijdvenster zich nooit geheel gelijk laten tekenen. De hellingshoek van een lijn in de uurgrafiek wordt beïnvloed door het tijdstip op de dag waarop toppen worden gevormd, terwijl dat bij dezelfde lijn in de daggrafiek niet van invloed is. Daar telt immers alleen de hoogste koers van de dag, of die nu 's morgens of 's middags ontstaat. De daggrafiek is als grafiek met een langer tijdvenster het belangrijkst, daarom beschouw ik het kanaal nog als intact.

  • Voor het geval we morgen toch stijgen heb ik grijze Fibonacci lijnen over de daling 258,9 - 239,3 getekend, het 61,8% niveau rond 251,4 geldt dan als het eerste potentiële weerstandsniveau. Verder naar boven kijk ik als het koersverloop dat rechtvaardigt uiteraard in de updates.

  • In de uurgrafiek beschouwde ik het kanaal i-i' nog als intact. Een extra reden om de beweging boven lijn i nog niet als een echte uitbraak te zien is gelegen in het feit dat de feitelijke beweging in de slotveiling tot stand gekomen is. Die veiling is juist bedoeld om dit soort sturing aan het eind van de handel te voorkomen, maar dat werkt zoals u ziet dus niet erg goed. Grote spelers die de slotveiling per definitie beheersen maakten van de gelegenheid gebruik om de graadmeter aan het eind van de handel nog even snel door lijn i te drukken. Een opzichtige stap, die ik verkies te negeren. Stijgt de AEX morgen direct verder tot boven de hoogste koers van vandaag rond 250,8 dan ben ik overtuigd, gebeurt dat niet dan beschouw ik lijn i als niet doorbroken.
  • Voor het geval we dalen plaatste ik Fibonacci lijnen over de stijging 239,3 - 250,8 in de kwartiergrafiek. Mogelijke steunniveaus zijn te vinden rond 248,1, 246,4, 245 en 243,7. Het gaat om de magenta stippellijnen met de percentages 23,6%, 38,2%, 50% en 61,8% ervoor, de Fibonacci niveaus van deze stijging. Behalve die lijnen kan ook de blauwe stippellijn rond 246,1 die voorheen al weerstand vormde eventueel steun bieden.

Resumerend: 

De beursgraadmeter is vandaag verrassend sterk teruggekomen op een daling van 2,9% die ons onder het 76,4% niveau in de daggrafiek had gebracht. Ik verwachtte op grond van die daling een vervolg richting 231,5, wat volgde was echter een stijging en de vorming van een hammer die op steun wijst. De krachten die een eindejaarsrally nastreven blijven groot en de manier waarop zij te werk gaan zoals uit de slotveiling bleek gewiekst. Kopers tilden de index in die veiling tot boven lijn i in de kwartier- en uurgrafiek, daarmee op het eerste gezicht een uitbraak veroorzakend. In de daggrafiek is de uitbraak echter nog geen feit en de beweging in de slotveiling is wel erg doorzichtig, daarom beschouw ik het kanaal vooralsnog als intact. Dat betekent automatisch dat ik voor dit moment van een daling uit blijf gaan. Ik doe dat gezien de gedemonstreerde koopkracht wel met enige twijfel, daarom let ik morgenochtend goed op het verloop ten opzichte van de top van vandaag rond 250,8. Komen we daarboven dan is de uitbraak een feit en herstelt de AEX zich verder, het 61,8% niveau rond 251,4 in de uurgrafiek is dan het eerste aandachtspunt. Verder ga ik op dit moment nog niet in op een mogelijke definitieve uitbraak, dat doe ik wel in de updates als de beweging werkelijk daar is. Voorlopig richt ik me zoals gezegd nog op een daling, waarvoor ik in de kwartiergrafiek de waardes 248,1, 246,4, 246,1, 245 en 243,7 als mogelijke steunniveaus identificeerde. Van een daling naar 231,5 waar ik vanmorgen van uit ging kan het alleen maar komen als we door al deze grenzen zakken.

En dan nog dit...

De voorgaande beursdagen schreef ik over de Nasdaq en de Dow Jones, het drieluik is vandaag compleet met een korte blik op de S&P500.

  • In deze grafiek is het al net zo spannend als in de beide anderen. De S&P500 bevindt zich aan de onderzijde van het gebied tussen ruwweg 845 en 1005. De candle van vandaag staat tot dusverre met de onderkant op de onderste stippellijn van dit gebied. Zakt de index door deze grens en vervolgens onder het laagste punt van vorige week donderdag rond 818 dan is de beslissing gevallen en zet de beursindex de daling voort. Vandaag ligt het vizier op 845, dat niveau is doordat het lichaam van de candle van donderdag boven deze stippellijn lag immers nog niet doorbroken. Hoe langer de index bij deze grens in de buurt blijft, hoe groter overigens de kans op een doorbraak wordt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 18 nov 2008, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 nov 09.15u: AEX hoger ondanks dalingen elders

18 nov 10.00u: AEX-index heeft daling voortgezet

18 nov 11.00u: Steun gevonden rond 239,3

18 nov 12.00u: AEX is dit uur iets opgeveerd

18 nov 13.00u: Dalende lijn lijkt niet van belang

18 nov 14.15u: Stijging kort voor komst cijfers VS

18 nov 15.00u: Verder omhoog na cijfermateriaal

18 nov 16.00u: AEX vanmiddag verrassend sterk

18 nov 17.00u: Uitbraakpoging uit dalend kanaal

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven