ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • Het Damrak boekte vandaag een verlies van 0,7%. Dit lijkt geen bijzonder groot percentage, wat anders wordt als we de opening van vanmorgen in beschouwing nemen. Die opening lag namelijk 1% boven het slot van gisteren, wat wil zeggen dat de beurs een mooie winst om heeft laten slaan in verlies. Een zwakke vertoning, die echter past in het technische beeld. Dat beeld, waarin het op 23 februari jongstleden afgeronde hoofd en schouders patroon op een doel van 185 punten wijst en de half januari voltooide vlag e-s op nog veel lagere standen, voorziet in een verdere daling. Daarnaast is er een duidelijke top ontstaan iets onder de stippellijn op 217,8 door de oude bodem uit 2003, wat op hervatting van de daling wijst. Vooralsnog blijkt momenteel uit alles dat we de komende tijd verder omlaag gaan.

 • De daggrafiek met Bollinger Bands versterkt dit beeld. Ook vandaag is de AEX-index namelijk weer onder de middellijn gebleven, waardoor er ook hier grond is om van een daling uit te blijven gaan. 

 • Uit de uurgrafiek spreekt zwakte. De beurs opende vanochtend voor de derde keer in korte tijd met een sprong naar boven. Deze drie sprongen zijn aangegeven met de cijfers 1, 2 en 3. In ieder van deze drie gevallen raakte de aandelenmarkt de openingswinst met een gelijkvormig koersverloop kwijt, hetgeen geen vertoon van kracht is. Je mag aannemen dat kopers zich nog eens bedenken voor zij zich voorbeurs weer door de Amerikaanse indices of futures laten leiden.

 • De dalende wig y-y' die er gisteren voor zorgde dat de markt twee gezichten had is door de beweging van vandaag overgegaan in het dalend trendkanaal z-z'. Het koersverloop past hiermee weer bij dat wat je na de uitbraak uit de stijgende wig v-w mocht verwachten. Het enige aspect dat nog niet geheel klopt is de hellingshoek van het kanaal, ik zou dat iets steiler verwachten. Meestal ontstaat op een stijgende wig namelijk een daling met ongeveer dezelfde hellingshoek als de voorafgaande daling, hier het kanaal i-j. Enfin, misschien staat dat nog te gebeuren.

 • In de grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 195 - 217. De eerstvolgende potentiŽle weerstandsniveaus zijn het 50% niveau rond 206 en het 61,8% niveau rond 203,4. Zetten we de daling zoals uit de daggrafiek voortvloeit inderdaad voort dan zakken we binnenkort door beide grenzen, dit kunnen we gaan verifiŽren.

 • Vooralsnog moet ik me echter eerst richten op het kanaal z-z', want ik heb de gewoonte om niet bij voorbaat van doorbraken door lijnen uit te gaan. Morgen ga ik daarom allereerst kijken of we naar boven bewegen. Is dit het geval dan zal ik aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen vaststellen waar de mogelijke weerstandsniveaus op weg naar lijn z' te vinden zijn. Aan de hand daarvan kunnen we dan vaststellen hoe het staat met de kans dat we die lijn bereiken en eventueel aanvallen.
 • Dalen we dan is lijn z bepalend voor de snelheid waarmee we naar 206 of lager gaan, dat is dan geheel afhankelijk van de vraag of we al dan niet door de lijn zakken. De mogelijkheid daartoe is gezien de constatering die ik bij de uurgrafiek deed dat er eigenlijk een nog steiler kanaal zou moeten ontstaan aanwezig.

Resumerend: 

Amsterdam heeft vandaag voor de derde maal in korte tijd een flinke openingswinst uit handen gegeven. Voeg ik dit bij de patronen die de afgelopen tijd in de daggrafiek zijn ontstaan (een vlag en een hoofd en schouders patroon) en bij de top die iets onder de voormalige bodem op 217,8 is gevormd dan kom ik tot de verwachting dat we verder gaan dalen. De uitbraak uit de stijgende wig v-w van gisteren in de uurgrafiek sterkt me hierin en ik vraag me bovendien af of de Amsterdamse markt zich voor een vierde maal tot een openingssprong naar boven zal laten verleiden. Dit zal de kopers die de laatste tijd voorbeurs kooporders plaatsten immers bepaald niet gelukkig hebben gemaakt. Zetten we de daling inderdaad voort dan moet dat de komende dagen in de uurgrafiek tot uiting komen door middel van een daling onder het 50% niveau 206 en het 61,8% niveau 203,4. Hiermee heb ik punten waaraan ik mijn verwachting kan toetsen. We hebben momenteel nog wel rekening te houden met het dalend kanaal z-z'. Zouden we stijgen binnen dit kanaal dan wordt het zaak om aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen te bepalen of we al dan niet naar lijn z' gaan om die lijn eventueel aan te vallen. Dalen we dan is de onderkant van het kanaal in eerste instantie bepalend, sneller naar 206 of 203,4 gaan we dan alleen maar mochten we naar beneden uitbreken.

En dan nog dit...

In mijn En dan nog dit... van afgelopen vrijdag besprak ik de weekgrafiek van de goudprijs en constateerde dat deze steun had gevonden van een trendlijn. Ik moest indachtig het credo dat een trend de trend blijft tot het tegendeel bewezen is uitgaan van een voortzetting naar boven. Dat tegendeel wordt vandaag mogelijk bewezen, daarom breng ik het goud vanavond nogmaals ter sprake.

 • U kijkt naar de daggrafiek van de goudprijs, uitgedrukt in dollars. De schaal aan de rechterzijde moet u overigens zoals rechtsonder is aangegeven met tien vermenigvuldigen. De koers is door lijn b gezakt die vorige week nog steun gaf en dat is een verslechtering van het beeld.
 • Daarnaast is een lagere top ontstaan en dreigt een daling onder de stippellijn rond $893. Sluit de goudprijs vanavond onder deze stippellijn dan wordt een hoofd en schouders patroon afgerond dat ik -misschien voorbarig- alvast aangegeven heb in de grafiek. Een slot onder $893 geeft vanaf de neklijn die daar ligt zicht op een daling ter grootte van het hoofd van het patroon.
 • Het is echter niet alleen dit patroon waar we rekening mee te houden hebben, belangrijk zijn ook de Fibonacci niveaus van de stijging $683 - $1005. U vindt deze rond $882, $844 en $806. Het laagste punt van vandaag ligt tot dusverre rond het eerste niveau uit dit rijtje, het 38,2% niveau. Hier kan in principe al steun gevonden worden. Volgt vandaag inderdaad een slot onder $893 dan is het belangrijk om vervolgens na te gaan of de goudprijs door $882 zakt, zoals je dan op grond van het patroon zou mogen verwachten. Is dat niet het geval dan is het sterk de vraag of er nog een daling volgt.
 • Zakt het goud door $893 en $882 dan kan er steun liggen rond $844, maar een daling naar het 61,8% niveau rond $806 is dan waarschijnlijker. Een daling ter grootte van het hoofd zou ons ongeveer daar brengen. 
 • Het voorgaande is omdat de slotstand van vandaag nog niet bekend is omgeven met mitsen en maren, maar u weet nu in elk geval wel dat de goudkoers mogelijkerwijs een daling in gaat zetten en welke punten daarvoor in dat geval relevant zijn.
 • Eťn kanttekening is tot slot nog noodzakelijk. De prijs is terwijl ik het voorgaande schreef namelijk weer opgeveerd, waardoor nog niet geheel zeker is wat er gaat gebeuren. Dit heeft te maken met de bekendmaking van de FED van 19.15u vanavond dat zij 300 miljard extra gaan uitgeven om langlopende staatsleningen te kopen. Zo gaat men de economie extra ondersteunen. Het geld kan letterlijk niet op in de Verenigde Staten, is er niet genoeg dan drukken zij dollars bij. Dit kan uiteindelijk ook de goudprijs weer opdrijven, waardoor mijn verhaal hierboven mogelijkerwijs weer in de prullenbak kan. Komt de goudprijs namelijk boven lijn b en de laatste top rond $939 dan volgt er toch weer een stijging. Ik ben benieuwd wat de markt uiteindelijk met dit nieuwe experiment van Bernanke doet. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst woensdag 18 mrt 2009, 19.42u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

18 mrt 09.15u: Sprong omhoog door winst in VS

18 mrt 10.00u: Top AEX-index rond 61,8% niveau

18 mrt 11.00u: AEX nadert steunniveau 210,7

18 mrt 12.00u: Kopers ontwikkelen wat activiteit

18 mrt 13.00u: Lagere top voor onze beursindex

18 mrt 14.00u: AEX derde keer alle winst kwijt

18 mrt 15.15u: Onder bodem en Fibonacci niveau

18 mrt 16.00u: Herstelpoging in Amsterdam

18 mrt 17.00u: Verdediging opgetrokken rond 207

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven