ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Uit de rode candle die vandaag uit een week handel is voortgekomen blijkt dat het wederom een week was waarin het Damrak verlies geleden heeft. De AEX-index is gedaald en beweegt nog altijd in de richting de magenta lijn onderin de grafiek rond 218. Dat is het startpunt van de stijging 218 - 564 uit de jaren 2003 - 2007, een startpunt waar we vanwege de daling onder het 76,4% Fibonacci niveau met grote waarschijnlijkheid naar toe gaan.

  • Het is niet dat de aandelenmarkt niet geprobeerd heeft de weg naar boven te hervinden, dat deed zij met name afgelopen maandag en ook dinsdag bij de opening namelijk nog wel. Daarna kwam er echter de klad in en hervatten we de daling. We hebben deze week bij deze bewegingen ver onder lijn h vertoefd, waardoor de dalende trend intact gebleven is. Zolang we niet naar boven door lijn h breken blijft dat zo en houd ik vast aan de waarde 218 als doel om me voor deze of eventueel de komende maanden op te richten.

  • De Bollinger Bands geven de dalende trend uiteraard ook nog steeds weer. Dat doen zij door een index die zich vlakbij de onderste lijn bevindt, terwijl alle lijnen van deze indicator omlaag gericht zijn. Dit is karakteristiek voor een sterke trendmatige neerwaartse beweging.

  • Binnen die neerwaartse beweging worden er wel verwoede pogingen gedaan om de trend te breken. De stippellijn rond 244,7 door de eerste bodem van gisteren lijkt van gewapend beton, zo sterk is deze vloer. Kopers wisten daar de afgelopen dagen tot vier keer toe de daling op te vangen, er is voorwaar een stevige defensie opgetuigd. Dit maakt het voorspellen van de toekomstige bewegingen tot een hachelijke taak. Stellen grote spelers zich achter deze bodem, wat gezien de verkoopdruk die wordt opgevangen zo moet zijn, dan is het moeilijk om te stellen dat we toch verder zullen dalen. Desalniettemin wil ik dat voorlopig doen. De vloer mag dan wel stevig zijn, het plafond rond 262,2 is dat ook. Het is de beurs vanochtend niet gelukt om door dat plafond te stoten. Zolang de index daaronder blijft houd ik zonder meer vast aan een verdere daling, zouden we naar boven door 262,2 breken dan laat ik dat afhangen van het koersverloop ten opzichte van lijn h.

  • In de kwartiergrafiek is nog wat beter dan in de uurgrafiek te zien hoe het verloop rond de stippellijn op 244,7 de afgelopen twee dagen geweest is. Ik kan wel stellen dat deze grens met vuur verdedigd werd door kopende partijen. Op het laatst leek lijn h' daarbij trouwens ook nog een rol te spelen. Wat ons aanstaande maandag te doen staat is letten op de beweging in relatie tot de stippellijnen rond 244,7 en 262,2.
  • Ontwikkelt het koersverloop zich in positieve zin dan breken we naar boven door 262,2, waarna ik aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci weerstandsniveaus zal beoordelen hoe het met de kansen staat om daarbij lijn h te bereiken.
  • Pakt de beweging negatief uit dan duiken we onder 244,7 en de bodem van vandaag rond 242,4 en gaan dan verder omlaag. Ik verwacht dan geen steun meer van lijn h', maar neem dan de waarde 227 als koersdoel. Dit heb ik bepaald door de beweging tussen 244,7 en 262,2 als het ware om te klappen naar beneden.
  • Zolang we ons tussen de genoemde stippellijnen bevinden ga ik uit van een vervolg naar beneden. Het geheel heeft namelijk veel weg van een rechthoek en dat is een voortzettingspatroon.

Resumerend:

De AEX-index heeft deze week andermaal lager afgesloten. Dit zou gezien de stand onder het 76,4% Fibonacci niveau in de weekgrafiek in een daling naar 218 moeten resulteren. In de kwartiergrafiek is vandaag een rechthoek ontstaan, een patroon waarop over het algemeen een voortzetting van de vigerende trend volgt. Geheel zeker van een daling kan ik echter voor de korte termijn niet zijn, wat als reden heeft de standvastige verdediging van het steunniveau rond 244,7. Grote partijen zetten zich in om een verdere daling te voorkomen, dat is wel duidelijk. Aanstaande maandag zijn twee grenzen van belang, namelijk 244,7 en 262,2. Breken we naar boven door 262,2 dan plaats ik nieuwe Fibonacci lijnen over de laatste daling, aan de hand waarvan ik dan hoop te kunnen vaststellen waar de weerstandsniveaus te vinden zijn en hoe het staat met de kansen om lijn h te bereiken. Zolang we onder lijn h staan blijf ik dan uit gaan van een neerwaarts vervolg. Dat doe ik ook als we niet door 262,2 breken, de rechthoek maakt dan een uitbraak naar beneden tot de meest waarschijnlijke optie. De grens 244,7 die ik noemde bestaat eigenlijk uit twee waardes, te weten die grens zelf en de bodem rond 242,4 die vandaag ontstond. Belanden we onder beiden dan veronderstel ik dat we naar 227 gaan en daarmee verder op weg gaan naar 218.

En dan nog dit...

Vanavond wenden we onze blik naar het zuiden, waar de beursindex al net zo hard daalt als de bij ons.

  • U ziet de Belgische BEL20 index. Deze beursgraadmeter is deze maand door het 61,8% Fibonacci niveau gezakt, is daarna naar beneden uit het trendkanaal n-n' gebroken en is vervolgens ook nog onder het 76,4% niveau terecht gekomen. Ik kan met recht zeggen dat het een uiterst negatieve maand is bij onze zuiderburen, net als bij ons uiteraard. Het gegeven dat de BEL20 zich onder het 76,4% niveau bevindt maakt geloofwaardig dat de index terug gaat keren naar het 100% niveau. Als een correctie eenmaal verder reikt dan dit niveau wordt meestal namelijk de gehele voorgaande beweging gecorrigeerd. De Brusselse graadmeter is onderweg naar 1425, dat is de conclusie die ik dus trek op grond van de huidige stand van zaken in deze grafiek. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 17 okt 2008, 20.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

17 okt 09.15u: AEX-index 4,8% hoger geopend

17 okt 10.00u: Graadmeter is iets gedaald

17 okt 13.00u: AEX lager, maar opnieuw steun

17 okt 14.00u: Kopers reageerden weer op vlag

17 okt 15.00u: Druk op index door cijfers uit VS

17 okt 16.00u: Vloer in AEX index is erg stevig

17 okt 17.00u: Beurs stijgt tot mijn verbazing

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven