ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • Het leed is geschied, de AEX index is vandaag naar beneden door het gebied 425,4 - 430 gebroken waar sinds 24 januari zoveel steun lag. Allereerst gaat het om een uitbraak uit de driehoek k-b' die ik afgelopen vrijdag beschreef. Het patroon heeft al ik er van uit ga dat er een daling volgt die even groot is als de daling die eraan vooraf ging een koersdoel van 401.

 • Er is echter nog een tweede patroon dat afgerond is, dat is namelijk een hoofd en schouders patroon met de neklijn rond 425,9. De rechterschouder is erg klein, maar dat maakt het patroon niet minder geldig. Baseer ik me op het gegeven dat er vanaf de neklijn een daling ter grootte van het hoofd volgt dan komt de AEX straks rond 386 uit.

 • Het gaat me echter te ver om dat doel te hanteren. Afgelopen vrijdag schreef ik namelijk dat het volgende potentiŽle weerstandsniveau rond 391 ligt, het 50% Fibonacci niveau in de weekgrafiek. Dat maakt dat ik twee doelen aan wil gaan houden, te weten 401,5 waar de januari bodem ligt en vervolgens 391.

 • De candle van vandaag staat los van zijn voorgangers, het overgeslagen gebied is een gap. Gaps worden over het algemeen gesloten, de koers keert dan terug naar de bovenzijde van het overgeslagen gebied. Dat zou in het onderhavige geval een herstelbeweging naar 429,3 opleveren.

 • Normaal gesproken zou ik op grond hiervan allereerst van zo'n stijging uitgaan, ware het niet dat het hier niet om een gewoon gap gaat, maar om een breakaway gap. Het was een gap waarmee een uitbraak uit een patroon tot stand werd gebracht, een type gap dat niet altijd gesloten wordt. Er is dus niet met zekerheid te zeggen dat er nog een beweging naar 429,3 volgt, dat zal uit het koersverloop moeten blijken.

 • Er is vanwege het feit dat we min of meer op het 76,4% niveau staan nog een kleine kans dat we morgen opveren. Dit niveau vormt echter niet vaak blijvend steun, steun verwacht ik er deze keer eigenlijk ook niet van. Ik heb het desondanks voor alle zekerheid toegevoegd, je weet het maar nooit.

 • De daling heeft de toestand aangaande de Bollinger Bands in de daggrafiek drastisch veranderd. Er is een daling ingezet, wat de start kan zijn van een beweging zoals we die in januari zagen. Ik behandel het in ieder geval als de start van een dalende trend.

 • In de uurgrafiek zien we het gap dat vanmorgen ontstond nog eens goed. De onderzijde ervan ligt rond 423,9, zouden we daarboven weten te komen dan keren we terug naar de bovenkant ervan rond 429,3 die dan weerstand kan vormen.

 • Belanden we onder 414,3 dan zetten we de daling voort.

 • Als ik kijk hoever we vanmiddag nog in de richting van het laagste punt van vandaag gekomen zijn, dan kan ik alleen maar de conclusie trekken dat we morgen verder gaan dalen. We zijn voorbij de Fibonacci niveaus van de laatste stijging die ik dan ook uit de grafiek verwijderd heb, dat maakt een neerwaarts vervolg aannemelijk.
 • De Amerikaanse beurzen zijn rond 20.30u met nog slechts een half uur handel te gaan echter alle koersschade weer aan het repareren. Wonderlijk op een dag waarop bekend werd dat een van de grootste zakenbanken middels een overname van een faillissement gered moet worden. Als dergelijk nieuws een aandelenmarkt niet meer naar beneden brengt dan kun je je afvragen welk nieuws dat nog wel zal doen. Laat ik daarom ook maar naar boven blijven kijken, komen we boven 422,2 dan is het leed voor dit moment weer geleden en gaan we naar ik veronderstel het gap sluiten. Zowel de stippellijn rond 429,3 als lijn k kunnen dan weerstand vormen, ik neem aan dat een van beiden de stijging dan zal blokkeren.

Resumerend:

De AEX index is vandaag door een belangrijk zone gezakt, namelijk het gebied tussen 425,4 en 430 waar de graadmeter voorheen vele malen steun vond. Dit is uiteraard een negatief gegeven, in de genoemde zone kan nu weerstand gevonden worden. We braken uit een driehoek met een koersdoel van 401 en rondden een hoofd en schouders patroon af dat als doel de waarde 386 heeft. Omdat de januari bodem van dit jaar rond 401,5 ligt en het 50% niveau in de weekgrafiek zoals we afgelopen vrijdag zagen rond 391 richt ik me de komende tijd eerst op die twee waardes voordat ik eventueel verder naar beneden kijk. Ondertussen houd ik in het achterhoofd ook nog rekening met een mogelijke beweging naar 429,3 om het gap te sluiten, temeer daar de Amerikaanse beurzen rond 20.30u in het geheel niet meer aangedaan lijken te zijn door het uiterst negatieve nieuws betreffende de reddingsactie die nodig was voor de zakenbank Bear Stearns, de Dow Jones staat namelijk weer op winst. Gekker moet het toch niet worden zou je haast zeggen, maar zo zit het tegenwoordig wel in elkaar. Komen we boven 422,2 dan gaan we naar de onderkant van het gap rond 423,9, een stijging boven die grens zou voor een terugkeer naar 429,3 zorgen waarmee de schade van vandaag dan weer gerepareerd zou zijn. Ik verwacht daar dan overigens wel weerstand. Het gap van vanmorgen is een breakaway gap en hoeft dus niet persť gesloten te worden. In dat opzicht zou het logischer zijn als we morgen verder dalen in de richting van de genoemde waardes 401,5 en 391, dat gebeurt als we onder 414,3 belanden.

En dan nog dit...

Amsterdam doet het bij al het negatieve geweld van de aandelenmarkten verhoudingsgewijs nog goed. De AEX bevindt zich namelijk nog ruim boven het laagste punt van dit jaar dat in januari werd bereikt, iets dat onder andere van de beursindex van onze oosterburen niet gezegd kan worden.

 • De Duitse DAX is zoals u ziet onder de stippellijn rond 6384 gedoken die nu geacht kan worden weerstand te gaan vormen. Zolang de graadmeter niet door die lijn en door lijn q heen breekt is de trendmatige beweging naar beneden gericht. Het meest in aanmerking komende koersdoel voor de komende tijd is het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging 2188 - 8152 uit de hier niet getoonde maandgrafiek dat rond 5875 ligt. 
 • Het is overigens uitermate merkwaardig dat de Europese beurzen vandaag zo gedaald zijn, de DAX met maar liefst 4,2%, terwijl de Dow rond 20.30u doodleuk op een winst van driekwart procent staat. Het is een erg groot contrast, zeker als je je realiseert dat een DAX door de vorige bodem gezakt is terwijl de Dow dat nog niet gedaan heeft. Het werkt kennelijk anders in de VS, meer kan ik er zonder me aan speculeren schuldig te maken helaas niet over zeggen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen