ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag niet alleen naar de eerste halte 374,1 gegaan die ik gisterenavond noemde, maar is daar ook ondergedoken. Wat dit betekent ziet u hieronder in de weekgrafiek die ik bij wijze van uitzondering plaats.

  • De candle van deze week zal nog van vorm veranderen, want het is pas dinsdagavond. Toch hebben we wat aan de informatie de candle in zijn huidige vorm geeft. De gehele candle staat namelijk onder het 50% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 rond 390 en dat maakt van het 61,8% niveau rond 350 het volgende koersdoel. Ik neem op grond daarvan aan dat we binnenkort naar de magenta stippellijn op dat niveau gaan.

  • Ik kan echter niet beloven dat dit op de korte termijn gebeurt. De beursgraadmeter bevindt zich met de hele candle van vandaag onder de Bollinger Bands. Een stand onder deze banden blijft over het algemeen niet lang gehandhaafd en dat wil zeggen dat we een stijging of een zijwaartse beweging zouden kunnen gaan zien tot de index weer boven de onderste band staat. Zekerheid kan ik u daarover niet geven. Een dag of wat zou de graadmeter namelijk nog best wel onder de lijnen kunnen staan. Concreet hebben we hier behalve de wetenschap dat we morgen eventueel opzij of omhoog zouden kunnen gaan dus niets aan.

  • Het is dan verstandiger om ons op de uurgrafiek te richten teneinde morgen te bepalen of we morgen herstellen of juist verder dalen. Aan de stijgende wig j-j' hebben we niets meer, want het doel 375 van dit patroon is bereikt. Waar we wel wat aan hebben is aan lijn r die we aan het eind van de middag tevergeefs trachtten te doorbreken. Een beweging boven die lijn zou een herstel inluiden.

  • Hier wil ik op grond van de kwartiergrafiek nog wel een eis aan toevoegen, namelijk die van een stijging boven de inverted hammer die vanmiddag ontstond. Komt de index zowel boven lijn r als boven 377,4 dan betreft het de start van een herstelbeweging die ik dan aan de hand van Fibonacci lijnen over de daling 399,6 - 366 zal volgen. De magenta stippellijnen zijn de Fibonacci niveaus waar dan weerstand zou kunnen liggen, namelijk rond 378,2, 382,3 en 386,4.
  • Blijven we onder lijn r dan is het eenvoudig, dan gaan we door in de richting van de grens 350 die ik bij de weekgrafiek noemde.

Resumerend:

De AEX-index ging vandaag niet alleen naar de julibodem rond 374,1, maar dook daar direct onder. De markt houdt de vaart naar beneden er goed in. Uit de weekgrafiek blijkt dat een daling naar 350 aannemelijk is, we staan namelijk onder het 50% niveau en dat wil zeggen dat er normaal gesproken een voortzetting naar het 61,8% niveau volgt. Of deze voortzetting er direct komt is afhankelijk van het koersverloop ten opzichte van lijn r in de kwartiergrafiek en de laatste top rond 377,4. Doorbreken we beiden dan volgt een herstelbeweging, waarbij de Fibonacci niveaus 378,2, 382,3 en 386,4 weerstand kunnen vormen. Blijven we onder lijn r dan neem ik aan dat we direct verder gaan richting 350.

En dan nog dit...

De DAX is vandaag op een niveau aangekomen dat steun kan bieden en ik vond dat belangrijk genoeg om vanavond aan de hand van de maandgrafiek van de Duitse index te bespreken. 

  • Een eerste blik op de grafiek volstaat om te zien dat de DAX bij het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging uit de jaren 2003 - 2007 aangekomen is. De Duitse beurs doet het daarmee beter dan de onze, wij zijn immers al onderweg naar het 61,8% niveau van diezelfde periode. Dit heeft te maken met de samenstelling van de index en de verwerking van dividend. Het 38,2% niveau in de grafiek hierboven ligt afgerond op 5875 en is een cruciaal niveau. Een doorbraak ervan zou namelijk uitmonden in een daling naar het 50% niveau op 5170. Daar staat tegenover dat er rond het 38,2% ook een lange termijn bodem kan ontstaan, wat dan een positieve uitstraling naar onze beurs zou hebben. Dit maakt het de moeite waard de komende tijd het koersverloop ten opzichte van 5875 nauwgezet te volgen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 16 sept 2008, 19.25u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen