ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX is vandaag een half procent gedaald en daardoor een stapje dichter bij het eerste potentiële steunniveau annex koersdoel 255,1 gekomen. Ik veronderstel dat er daarna een daling naar het 23,6% niveau rond 253,2 volgt, dat is vanuit de Fibonacci methode een plausibel richtpunt. Daar het 23,6% niveau maar zelden een rol speelt is er zelfs aanleiding om te veronderstellen dat we naar het daaropvolgende Fibonacci niveau zullen gaan, zijnde het 38,2% niveau rond 242. Dit zal echter afhangen van het verloop rond 255,1 en 253,2, waardes waar ik dan ook wil controleren of we daadwerkelijk verder dalen. Voorlopig zijn we in ieder geval nog onderweg naar 255,1.

  • We hebben in de daggrafiek met Bollinger Bands vandaag de onderste lijn bereikt. Deze kan steun vormen, dat is morgen dus iets om op te letten. Daar de lijn echter al daalt zou de index met deze lijn verder kunnen dalen, wat wil zeggen dat ik eigenlijk geen conclusie kan trekken uit de grafiek. Ik laat het maar in het midden.

  • De uurgrafiek is duidelijker in wat we mogen verwachten. Er is vandaag namelijk opnieuw een lagere top gevormd die gevolgd is door een daling uit het vandaag gevormde kanaal o-o'. Dit kanaal zie ik overigens niet als een vlag, daarvoor is het patroon ten opzichte van de onmiddellijk voorafgaande daling (bestaand uit vijf rode candles) me wat te groot. Dit neemt niet weg dat de stijging en de uitbraak wijzen op voortzetting van de daling.

  • Aan het eind van de middag werd in de kwartiergrafiek een vlag afgerond die eveneens aangeeft dat het goed is van een daling uit te gaan. Het patroon heeft een koersdoel van 255,8. Komen we zover dan gaan we naar ik veronderstel het resterende stuk naar het eerste richtpunt 255,1 ook nog wel afleggen. We hebben zekerheid dat we verder omlaag gaan zodra we onder 256,5 aanbelanden, voor zover je bij beursbewegingen uiteraard over zekerheid kunt spreken.
  • Mochten we daarentegen boven 258,3 komen waar vandaag achtereenvolgens steun, weerstand en weer steun lag, dan gaan we wederom proberen om tot een herstel te komen. Belangrijk zijn dan de toppen van vandaag rond 259,7, die zullen we moeten uitnemen willen we een poging kunnen doen om dichterbij het gisteren open gebleven gap te komen. Hoewel de markt uiteraard voor een terugkeer naar het gap zou kunnen kiezen houd ik niet expliciet rekening met deze mogelijkheid. Het gaat zoals ik gisteren betoogde namelijk om een breakaway gap dat niet noodzakelijkerwijs gesloten hoeft te worden.

Resumerend: 

We zijn vandaag wat dichter bij het eerste potentiële steunniveau en richtpunt 255,1 gekomen. Ik ga er vooralsnog van uit dat we naar die waarde zullen gaan, alwaar moet blijken of we verder dalen naar 253,2. Eigenlijk zouden we op zijn minst naar 242 moeten gaan, maar dat hangt van het verloop rond 255,1 en 253,2 af. Ik houd er wel sterk rekening mee. We gaan naar 255,1 of lager zodra we onder 256,5 belanden. Zouden we toch stijgen en boven 258,3 komen dan verschuift mijn aandacht naar de toppen van vandaag rond 259,7, toppen die we dan uit zouden moeten nemen willen we een kans maken om terug te keren naar het gap dat gisteren ontstond.

En dan nog dit...

De Dow Jones is naar beneden uit een wigvormig patroon gebroken. De index deed dat echter al eerder, de vraag is dus hoeveel waarde we aan deze uitbraak moeten hechten.

  • De lijnen i en i' vormen samen een wig, wat het tot een zogenaamde ending diagonal maakt. Lopen stijgingen uit op dit patroon dat betekent dat veelal het einde van de opwaartse beweging. Dat dit niet altijd het geval is blijkt echter uit deze zelfde grafiek. Vanaf eind maart tot begin mei ontstond hetzelfde patroon. De daling na de uitbraak bleef echter beperkt, want de Dow vormde snel een goed verdedigde bodem en steeg vervolgens toch weer verder. Nu we naar een soortgelijke ontwikkeling kijken zullen we moeten controleren of er wederom zo snel steun gevonden wordt. De stippellijn rond 8585 is kandidaat-steunlijn.
  • Ik heb om de grafiek overzichtelijk te houden geen Fibonacci lijnen getekend. Het 61,8% niveau rond 8475 van het laatste deel van de stijging is echter wel belangrijk, net als de stijgende magenta stippellijn overigens. Dat is het 50daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA50 dat de daling eventueel op zou kunnen vangen. De stijging is ten einde zodra de Dow Jones onder 8475 en dit gemiddelde komt en niet eerder.
  • Dit neemt niet weg dat ik wel sterk rekening houd met deze ontwikkeling. Uit bovenstaande grafiek blijkt namelijk dat het 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde EMA200 (de rode stippellijn) weerstand geboden heeft. Dit betekent normaal gesproken de handhaving van de dalende lange termijn trend. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst dinsdag 16 juni 2009, 18.56u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

16 juni 09.15u: Stijging AEX in eerste kwartier

16 juni 10.00u: AEX momenteel rond oude bodem

16 juni 11.15u: Wat herstel gevolgd op ZEW-index

16 juni 12.00u: Doorbraakpoging dalende lijn

16 juni 13.00u: AEX door korte termijn lijn heen

16 juni 14.00u: Patronen AEX in tegenspraak

Air France - KLM: Oude steun is nieuwe weerstand

16 juni 15.00u: Kanaal na meevallende cijfers VS

16 juni 16.00u: AEX naar beneden uit het kanaal

16 juni 17.00u: Poging om tot bodem te komen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven