ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse aandelenmarkt heeft vandaag flink ingeleverd, voordat we daar naar kijken eerst een korte terugblik zodat we de daling van vandaag in het juiste perspectief kunnen plaatsen. De afgelopen maanden waren technisch gezien moeilijke maanden. Ik heb meerdere keren gewag gemaakt van stijgingen van tactische aard waarmee de aandelenmarkt keer op keer naar boven werd gezet. Een basis daarvoor was er niet, er werd in de afgelopen tijd immers een ware karrenvracht aan tegenvallende macro-economische berichten over ons heen gestort. De aandelenmarkt koos desondanks steeds weer de weg naar boven. Vlaggen en stijgende wiggen die normaal gesproken in juli en de maanden erna tot een hervatting van de daling hadden moeten leiden werden niet alleen genegeerd, er volgden keer op keer stijgingen op die niet bij deze patronen hoorden. Hiervan was vanaf 30 juli jongstleden feitelijk al sprake. Recent gebeurde het ook nog eens na een hoofd en schouders patroon (29 augustus), bij dat patroon voor het eerst. Uit alles bleek dat er gehandeld werd door beleggers die de technische analyse op een heel slimme manier contrair toepasten. De techniek werd niet zoals gebruikelijk benut om een beeld te krijgen van het toekomstig verloop, maar als een gereedschap om koopmomenten vast te stellen waarmee dalingen konden worden afgewend. Deze tactiek werkte maanden uitstekend, de beurs bleef steeds weer de weg naar boven zoeken. Het bracht mij in vertwijfeling omtrent de toekomst van de technische analyse, tot vandaag althans. De daling die er op technische gronden al lang had moeten zijn kwam er vandaag uiteindelijk. Er was nadat Lehman Brothers uitstel van betaling had aangevraagd geen houden meer aan. Een en ander wijst uit dat je beurzen niet los van alle omstandigheden ongestraft op een technische manier naar boven kunt blijven sturen, maar dat er op een gegeven moment toch een moment komt waarop de beurs noodgedwongen haar richting naar beneden kiest en dan gaat het extra hard. Dat moment is vandaag gekomen. Ik hoop en ga er ook van uit dat de technische analyse zich vanaf vandaag weer bruikbaarder zal tonen. Kopers die de laatste tijd kochten op patronen waar normaal gesproken een daling op volgt zullen het voorlopig naar ik hoop wel uit hun hoofd halen om dat nogmaals te doen. Verliezen vormen de beste les voor dit soort spelers, een betere motivatie om een streep te halen door een strategie als deze is er niet.

  • Dat gezegd hebbende ga ik naar de AEX die vandaag een verlies van iets meer dan 3,6% leed. De daling bracht ons onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 374,1 - 417,4, op grond waarvan een daling naar 374,1 of lager te verwachten is.

  • De stand onder 390 heeft ons in de weekgrafiek waarover ik afgelopen vrijdag schreef onder het 50% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 gebracht, wat in die grafiek een beweging naar het 61,8% niveau rond 350 tot gevolg moet hebben. De julibodem rond 374,1 zou in dit opzicht dus niet meer als een eerste halte moeten worden.

  • Het verlies van vandaag heeft ervoor gezorgd dat de dalende trend in de Bollinger Bands aangehouden is. De index staat rond de onderste band en dat wil zeggen dat we morgen wellicht niet zoveel zullen dalen, een index komt over het algemeen maar in beperkte mate onder deze banden. Dit laat zich echter niet vertalen in concrete getallen, ik kan dus niet veel met deze wetenschap.

  • Er is vandaag een gap ontstaan dat eventueel nog gesloten zou kunnen gaan worden. Zeker hiervan ben ik echter niet, want het betreft doordat we ermee uit de stijgende wig j-j' en door de dubbele bodem rond 388,4 braken een zogenaamd breakaway gap. Dit is een type gap dat niet altijd gesloten wordt.

  • De stijgende wig j-j' is overigens ontstaan uit het omgekeerd hoofd en schouders patroon waar ik vorige week vrijdag over schreef, een ontwikkeling die ik aanduid met de term patroontransformatie. Ik tekende de bovenste lijn van het patroon lichtgrijs om aan te geven dat het een voorlopige lijn was. Het koersverloop van vandaag zorgde ervoor dat ik de lijn definitief kon tekenen en er ook een conclusie uit kan trekken. Staat de wig zoals dat gewoon is halverwege de daling dan komen we straks uit rond 375. Het is aansluitend op het punt waarmee ik deze analyse startte een goede lakmoesproef om te bepalen of de markt in technische analyse termen weer normaal functioneert. Dat is namelijk wel het geval als we binnen enkele dagen naar 375 gaan, maar nog niet als we morgen toch weer een eind zouden stijgen.

  • Ik heb de grafiek voorzien van Fibonacci lijnen over de daling 399,6 - 379,2 aan de hand waarvan vast te stellen is dat er drie mogelijke weerstandsniveaus zijn, te weten 387 (38,2%), 389,4 (50%) en 391,8 (61,8%). Het eerste hebben we bereikt, de andere twee kunnen alleen aan bod komen mocht er rond 387 geen top ontstaan. Voor dit moment is zo'n top er wel en ga ik dientengevolge uit van een neerwaarts vervolg.

  • Om dat neerwaarts vervolg morgen te kunnen beoordelen plaatste ik in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 379,2 - 387,7. Mogelijke steunniveaus zijn te vinden rond 384,5, 383,4 en 382,4. Komen we onder deze niveaus dan keren we terug naar 379,2 en gaan naar ik aanneem dan ook door naar 374,1, de waarde die ik bij de daggrafiek als eerste halte noemde.
  • Zouden we morgen stijgen boven de laatste top rond 387,7 en de top van vandaag rond 388,7 dan haal ik deze Fibonacci lijnen weg en richt me op de lijnen in de uurgrafiek. Er kan dan zoals daar gezegd rond 389,4 of 391,8 weerstand liggen.

Resumerend:

Het moest er een keer van komen. Na maanden van geforceerde bewegingen naar boven raakten kopers vandaag door een oorzaak van buiten (het faillissement van Lehman) de controle kwijt en was het spel -althans voor dit moment- over. De daling was er ook naar, we leverden maar liefst 3,6% in. De technische analyse was de laatste tijd op bepaalde patronen niet goed bruikbaar, ik hoop dat we deze fase nu achter ons gelaten hebben. We zullen snel weten of dit het geval is. In de uurgrafiek is namelijk een stijgende wig ontstaan die de waarde 375 als koersdoel heeft. Dit doel ligt vlakbij de julibodem op 374,1 waar we volgens de daggrafiek vanwege de stand onder het 61,8% niveau naar toe zouden moeten gaan. Gebaseerd op de weekgrafiek moeten we zelfs met een daling naar 350 rekening houden. Ik wil morgen allereerst controleren of we werkelijk naar 374,1 gaan, de eerste halte uit de daggrafiek. Dat doen we als we in de kwartiergrafiek onder 382,4 belanden, dat veroorzaakt dan namelijk een daling naar 379,2 en lager. Stijgen we daarentegen boven de korte termijn toppen 387,7 en 388,7 van vandaag dan is dat een beweging die niet bij de stijgende wig past, er zou dan niets veranderd zijn. In dat geval kan er zoals we in de uurgrafiek zagen weerstand liggen rond 389,4 of 391,8, op beide niveaus zou dan eventueel alsnog een top kunnen ontstaan. Recapitulerend: boven 388,7 naar 389,4 of 391,8, onder 382,4 naar 379,2 en 374,1. Zolang we onder 390 blijven zouden we zoals we vrijdag in de weekgrafiek zagen sowieso naar 350 moeten gaan.

En dan nog dit...

Een lezer stuurde me vanavond een link naar een artikel op de website van de Telegraaf met de titel Pensioenfondsen kopen op grote schaal aandelen. Daarin stond precies waar ik al maanden bang voor was, een zorg die ik zoals de vaste lezers weten ook een aantal malen met u heb gedeeld. Nederlandse pensioenfondsen hebben in het tweede kwartaal voor een recordwaarde van 12 miljard euro aan aandelen gekocht, waarbij het bij meer dan de helft ging om Amerikaanse aandelen. Daarnaast schaften de fondsen ook nog eens voor 7 miljard euro en aandelen- en obligatiefondsen aan. Er is dus op grote schaal gespeculeerd op herstel van de aandelenmarkten door pensioenfondsen die juist als taak zouden moeten hebben zo voorzichtig mogelijk met uw toekomstvoorziening om te gaan. Denkt u er het uwe van, maar ik vind het intriest. Bijkopen in een dalende markt, iedere trader weet dat het dodelijk is. Zet de daling van vandaag door dan ziet u over enige tijd berichten in de krant dat pensioenfondsen niet meer aan hun dekkingsgraad kunnen voldoen. Het gevolg daarvan zal zijn dat de indexering van pensioenen moet worden losgelaten, dat de pensioenpremies moeten worden verhoogd en dat pensioenbeloftes zullen worden teruggeschaald. Dat is geen prettig vooruitzicht en dan allemaal het gevolg van het vertoonde inkoopgedrag. Ik kan alleen maar hopen dat behalve de pensioengerechtigden daar dan ook beleidsmakers op aangesproken zullen worden, al heb ik daar in het huidige tijdsbeeld om eerlijk te zijn niet veel vertrouwen in. Je ziet te vaak anders. Het zou nog het beste zijn als de aandelenmarkten niet verder zouden dalen, maar dat hebben we niet in de hand. Misschien wordt het daarom tijd dat we de beheerders van pensioenfondsen in de hand gaan houden, want die kunnen kennelijk doen wat ze willen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 15 sept 2008, 21.50u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen