ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het is vrijdagavond, ik start daarom zoals dat aan het eind van de week gebruikelijk is met de weekgrafiek. De candle van deze week draagt het lichaam aan de onderzijde, waaruit blijkt dat de AEX index deze week wel behoorlijk gestegen is, maar voor een deel weer terugkeerde op zijn schreden. Uiteindelijk resteerde ten opzichte van de vorige candle slechts een kleine winst van 0,6%. Dit is in het licht van de voorlaatste candle echter een goede prestatie, die candle vormde een complete omslag ten opzichte van de week ervoor en wees daardoor zonder meer op een neerwaartse voortzetting. Daar we echter een winst die op het hoogste punt van deze week ruim 4,2% bedroeg kwijt raakten is het nog maar de vraag of de winst van deze week wat betekent en een vervolg van de daling zal kunnen voorkomen.

  • Als ik naar de daggrafiek kijk zie ik dat het toppatroon van gisteren, een dark cloud cover, vandaag door middel van een rode candle als top bevestigd is. Het is ook hier sterk de vraag of we de weg naar boven nog zullen kunnen vinden.

  • Per saldo bevinden we ons in een zijwaartse beweging tussen de blauwe stippellijnen op 453,7 en 430 waaruit we aan beide kanten tevergeefs hebben geprobeerd uit te breken. Het gegeven dat er binnen die beweging nu een lagere top is ontstaan pleit niet voor de kracht van de beurs, een lagere top is veelal de voorbereiding van een daling.

  • Hiervoor pleit ook de driehoek e-e' die gevormd is, een voortzettingspatroon dat over het algemeen uitmondt in een vervolg van de beweging waarop de driehoek als het ware een pauze was.

  • Ook het gegeven dat we ons in de daggrafiek met Bollinger Bands niet boven de middellijn wisten te handhaven spreekt niet in het voordeel van het kopende deel van de markt. Het maakt een stijging onzeker.

  • Wat opvalt is dat de buitenste lijnen van deze indicator steeds dichter bij elkaar komen, de indicator versmalt. Dit kan in de praktijk een aankondiging zijn dat een grote beweging op komst is, daar dienen we ons volgende week dus van bewust te zijn. Het zou gezien de zijwaartse beweging waarbinnen er voortdurend strijd plaats heeft tussen kopers en verkopers ook niet vreemd zijn als er een felle beweging zou volgen. Verlaten we immers de zijwaartse beweging dan betekent dat de capitulatie van ofwel de kopers ofwel de verkopers, wat automatisch leidt tot ofwel een pittige daling ofwel een krachtige stijging. Er staat ons dus als je deze indicator mag geloven het een en ander te wachten.

  • In de uurgrafiek ziet u dat ik over de stijging van het laagste punt van 12 naar het hoogste punt van 14 februari Fibonacci lijnen getekend heb. We zijn onder het 61,8% niveau van deze beweging gekomen, wat een voortzetting naar beneden het meest waarschijnlijk maakt. Het doel is de stippellijn rond 430 waar we vanaf 24 januari met uitzondering van 11 en 12 februari zes keer steun gevonden hebben.

  • In de kwartiergrafiek is tot slot nog een patroon ontstaan dat relevant is voor deze analyse, namelijk de rechthoek tussen de stippellijnen op 433,7 en 437,1. De rechthoek staat bekend als een voortzettingspatroon, het is over het algemeen een tijdelijk oponthoud in een dalende trend. Normaal gesproken zouden we hierop dus een daling moeten gaan zien, in eerste instantie naar 430.
  • Het is echter geheel afhankelijk van het koersverloop in de VS en de beweging van de S&P futures voorbeurs aanstaande maandag of deze rechthoek daadwerkelijk een neerwaarts vervolg krijgt. Vanmorgen zou een daling gezien het verlies van de Amerikaanse beurzen van gisterenavond eigenlijk voor de hand hebben gelegen, ware het niet dat kopers de Amerikaanse futures vanaf 05.00u vanochtend stevig naar boven brachten en zo voor een hogere opening zorgden. Ik kan niet uitsluiten dat zoiets opnieuw gebeurt. Zou dat een stijging boven de stippellijn rond 437,1 en de laatste uitschieter daarboven 437,5 opleveren dan is de stippellijn rond 441,7 een mogelijk koersdoel voor de korte termijn. Andere punten bepaal ik dan in mijn updates met behulp van nieuwe Fibonacci lijnen.

Resumerend:

Het potentiële toppatroon van gisteren is vandaag door een rode candle gevolgd, waaruit blijkt dat we echt met een top van doen hebben. Dat het gaat om de vorming van een lagere top binnen een zijwaartse beweging maakt een daling voor aanstaande maandag aannemelijk. Er is een driehoek door ontstaan en dat patroon geeft voor volgende week een daling aan. Helemaal zeker weten we dat echter pas zodra we de rechthoek verlaten hebben die in de kwartiergrafiek ontstaan is. Gaat het om een beweging boven 437,5 dan is de ontwikkeling positiever dan je op basis van het bovenstaande mag verwachten, we zouden dan bijvoorbeeld naar 441,7 kunnen gaan. Nadere richtpunten bepaal ik in dat geval aan de hand van nieuwe Fibonacci lijnen. Meestal zie je bij een rechthoek echter een voortzetting van de aan het patroon voorafgaande beweging, reden voor mij om voorlopig uit te gaan van een daling naar 430 of lager.

En dan nog dit...

Vandaag is de daggrafiek van onze zuiderburen, waar trouwens ook vele lezers van deze site toe behoren, de moeite van het bekijken waard. Er is een interessant patroon ontstaan.

  • Er zijn binnen korte tijd namelijk drie omkeerpatronen ontstaan die wat mij betreft duidelijk weergeven dat er ook in België veel strijd wordt gevoerd tussen kopers en verkopers, de onzekerheid is groot. Bij punt 1 ziet u allereerst een zogenaamde bearish counterattack line die gevolgd is door een rode candle waarna de candle als top gekwalificeerd kon worden. Vervolgens is bij punt 2 een bodempatroon ontstaan dat de naam morning star draagt. Vandaag is bij punt 3 een patroon met de prachtige naam evening doji star gevolgd, een doji staat als een ster aan de hemel en geeft zo het hoogste punt aan. Dat dit ook nog rond het 76,4% Fibonacci niveau is gebeurd is de slagroom op het toetje, dat maakt het als patroon alleen maar sterker.
  • Alsof dat nog niet genoeg is blijkt ook nog de driehoek i-i' te zijn ontstaan, een patroon dat bekend staat als een voortzettingspatroon waarop in dit geval normaal gesproken een daling op zou moeten volgen. Een daling lijkt door deze driehoek en de lagere top die op het 76,4% niveau is ontstaan als we op de Belgische index af gaan onvermijdelijk.
  • Tot slot wil ik u nog aangeven dat ik vanwege afzeggingen zowel voor de cursus van zaterdagochtend 1 maart 2008 in De Bilt als voor die van zaterdagochtend 15 maart in Breda nog enkele plaatsen open heb. Beide sessies duren van 10u tot 13u en bevatten een stukje theorie en vooral heel veel praktijk. Deelnemen doet u voor €95 inclusief btw. Heeft u belangstelling of wenst u nadere informatie mailt u me dan door hier te klikken.  -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen