ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De kogel is door de kerk, de AEX-index is vandaag door een verlies van maar liefst 2,9% onder de bodems van november en augustus vorig jaar gedoken. Hiermee zal er omdat er in december al lagere toppen zijn gevormd een patroon van lagere toppen en bodems gaan ontstaan, kenmerkend voor een dalende trend. De AEX bevindt zich definitief in een correctiefase.

  • De stippellijn rond 479,5 kan na deze beweging weerstand gaan vormen, daar moeten we althans rekening mee houden in onze overwegingen.

  • Ik wil vanwege de daling onder de vorige bodems even een uitstapje maken naar de maandgrafiek. De laatste candle is nog niet af en zal de rest van de maand nog van vorm veranderen, maar de grafiek verschaft ons desondanks inzicht in het toekomstig verloop van de beursgraadmeter. Blijven we de rest van de maand januari onder het 23,6% Fibonacci niveau dat rond 482,3 ligt dan wordt het 38,2% niveau rond 430 automatisch het volgende lange termijn doel.

  • Eerste steun kan er eventueel rond 470 gevonden worden ter hoogte van de onderkant van twee candles uit december 2006 en maart 2007 die op respectievelijk 470,5 en 469,8 liggen. Daar we vandaag met een slotstand van 470,54 daar niet ver boven gesloten zijn moeten we ons in elk geval niet door eventuele bodemvorming laten verrassen. Komen we onder 469,8 dan zetten we de daling echter voort.

  • Dan kom ik nu terug bij de grafiek die gewoonlijk op de daggrafiek volgt, namelijk de daggrafiek met Bollinger Bands. Hier zijn we een stuk onder de onderste lijn aanbeland, waardoor we rekening moeten houden met een consolidatie of een stijging waarmee we weer terugkeren binnen de banden. Het laat zich echter niet voorspellen wanneer we terug zullen keren boven de onderste lijn, dat kan soms wel enkele dagen duren.

  • Zolang we ons in de daggrafiek in het dalend kanaal i-g bevinden waarbinnen ik vandaag nog de lijn p als weerstandslijn heb toegevoegd is de trend neerwaarts gericht, waardoor deze grafiek momenteel in ieder geval bruikbaarder informatie oplevert dan de vorige. We bewegen momenteel in de richting van lijn i, een lijn die we zoals het er nu naar uit ziet waarschijnlijk nog gaan bereiken.

  • Ik ga er zolang we ons in de kwartiergrafiek namelijk onder lijn o bevinden van uit dat de AEX verder zal dalen naar lijn i. Ik heb de gewoonte om niet van een doorbraak van een lijn uit te gaan, dus neem ik vooralsnog aan dat de daling bij lijn i zal eindigen en dat daarop weer een herstel zal volgen.
  • Breken we naar boven door lijn o dan gaan we een herstelfase in, wat zou passen bij de noodzakelijke terugkeer binnen de Bollinger Bands in de daggrafiek. Ik zal dat herstel met nieuwe Fibonacci lijnen volgen, maar kan die nu nog niet plaatsen omdat ik nog niet weet waar de bodem komt te liggen.
  • De Amsterdamse aandelenmarkt verwacht er gezien het slot op het laagste punt van de dag in ieder geval niet veel goeds van. In de slotveiling die van oudsher gedomineerd wordt door grote spelers zagen we namelijk nog een daling.

Resumerend:

De daling van vandaag heeft ons onder de bodems van november en augustus 2007 gebracht, waarmee het zeker is dat er een proces van lagere toppen en bodems gaat ontstaan. Lagere toppen hebben we namelijk al en een lagere bodem gaan we hoe dan ook krijgen, de vraag is alleen nog op welk niveau die komt te liggen. Er kan zoals we in de maandgrafiek zagen tussen 469,8 en 470,5 steun liggen, dat zou voor de korte termijn de daling kunnen begrenzen. In de grafiek met Bollinger Bands bevinden we ons onder de banden en dat pleit voor een zijwaartse beweging of een herstel waarmee we weer terugkeren binnen de indicator. De kwartiergrafiek toont ons dat we vrijwel bij de onderkant van het kanaal i-g zijn, waardoor de dalingspotentie beperkt is. Eigenlijk wijst alles dus op een mogelijk herstel, met uitzondering van lijn o in de kwartiergrafiek. Die lijn speelt morgen daardoor een cruciale rol. Blijven we eronder dan gaan we naar lijn i, komen we erboven dan gaan we een herstel zien waarvoor ik dan aan de hand van nieuw te plaatsen Fibonacci lijnen richtpunten zal bepalen.

En dan nog dit...

Het zal u niet verbazen dat de AEX vandaag niet de enige index is geweest die een belangrijke neerwaartse doorbraak heeft gemaakt, dat is bijvoorbeeld ook bij de Engelse FTSE100 index het geval.

  • U kijkt naar de maandgrafiek van deze index, waarin de laatste candle aangezien de maand nog niet achter ons ligt nog van vorm zal veranderen. Wat u ziet is een daling onder lijn i, de lijn waarvoor ik op deze site de term opvolgende trendlijn gebruik die na de daling onder lijn e de taak van steunlijn van die lijn overgenomen had. De steun van lijn i bleek van tijdelijke aard, wat bij een opvolgende trendlijn overigens vaak het geval is. Steun kan er nu nog liggen rond het 23,6% Fibonacci niveau 5934, maar eigenlijk zou een daling naar het 38,2% niveau rond 5426 voor de komende maanden technisch gezien de normaalste zaak van de wereld zijn. Over het algemeen namelijk vormt het 23,6% niveau zelden steun en brengt een correctie een index naar het 38,2% niveau of lager. 
  • Er kan echter nog steun liggen rond 5822 of 6027, respectievelijk de onderzijde van de candle uit augustus en november 2007. Hiermee heeft de Engelse beurs de correctie tot nog toe dus niet zover doorgevoerd als de AEX die zoals we zagen vandaag wel onder de laagste koersen van die maanden dook. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen