ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Wederom een verliesweek voor de AEX-index, dat is wat blijkt uit de laatste candle. Vorige week meldde ik u op grond van de weekgrafiek een daling naar 218 te verwachten, het zal u niet verbazen dat daarin geen verandering gekomen is. We bevinden ons al weken onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564, dat is namelijk de magenta stippellijn rond 300. Een daling onder een 76,4% niveau betekent normaliter dat de stijging waarop de correctie van toepassing is geheel teruggedraaid wordt en dat zou hier dus in een daling naar 218 uit moeten monden. Daarbij moet opgemerkt worden dat het om een lange termijn grafiek, dus ook om een lange termijn doel gaat. Het hoeft niet persé deze maand al bereikt te worden, al is dat natuurlijk wel mogelijk. De inverted hammer die vorige week weerstand aangaf is deze week immers bevestigd en dat geeft aan dat een snelle gang naar 218 zeker tot de mogelijkheden behoort.

  • Gisteren vonden we in de daggrafiek steun rond het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 231,5 - 291,1, een niveau dat voordat we zonder meer uit kunnen gaan van een vervolg richting 218 uiteraard nog wel doorbroken moet worden. Zolang dat niet is gebeurd is er kans dat de bodem die gisteren ontstond een blijvertje is en de basis vormt voor een stijging.

  • De laatste drie candles wijzen op die mogelijkheid, zij vormen samen namelijk een morning star en dat is een potentieel bodempatroon.

  • Het patroon is gezien het verloop in de laatste candle echter niet sterk. Het bovenste punt van de candle betreft de opening van vanmorgen, de onderkant van het lichaam (het dikke deel) van de candle het slot. De index verloor gedurende de handelssessie dus terrein en dat is over het algemeen geen goed teken. Ik wil de morning star daarom niet als aanleiding zien om te veronderstellen dat er een stijging komt, de laatste candle doet daarvoor teveel af aan het patroon. In deze grafiek is daardoor niet helder of we naar boven of beneden gaan.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft in tegenstelling tot de vorige grafiek wel een helder beeld. De middellijn van deze indicator vormt namelijk al enkele dagen weerstand, hetgeen pleit voor een daling.

  • Wat ook pleit voor een daling is de dalende lijn i'. Vanochtend tekende ik de lijn aanvankelijk iets hoger, omdat de voorlaatste candle echter een significante top betekende heb ik de lijn door het hoogste punt van die candle getekend. Het gaat om de bovenste lijn van het dalend trendkanaal i-i'. Zolang we ons binnen dit kanaal bevinden kunnen we de huidige beweging nog steeds kwalificeren als een dalende trend.

  • Vanmorgen tekende ik bij de opening Fibonacci lijnen over de daling 262,9 - 243,7 in de grafiek omdat ik constateerde dat de opening rond dat niveau lag. Het betrof een potentieel weerstandsniveau waar we rekening mee moesten houden. Het niveau blijkt de rest van de dag weerstand gebleven te zijn en dat is een belangrijk gegeven. Het gebeurt niet vaak dat er een top geformeerd wordt rond het 76,4% niveau, als het echter gebeurt heeft het dezelfde betekenis als een top op ieder van de andere Fibonacci niveaus. Het kan uitmonden in een hervatting van de daling, waarbij het 76,4% niveau het startpunt is van die hervatting. Het is dus goed mogelijk dat de beweging van vanmiddag een deel van een beweging behelst die ons naar en onder de bodem van gisteren gaat brengen.

  • Het is zoals uit de kwartiergrafiek blijkt echter nog niet zover dat ik me ronduit voor een daling naar en onder 243,7 uit kan spreken. In deze grafiek ziet u Fibonacci over de stijging 243,7 - 258,9. De beursindex heeft vanmiddag het 50% niveau rond 251,3 bereikt dat als potentieel steunniveau geldt, ik ben op grond daarvan niet vast op een daling.
  • Uit de laatste groep candles spreekt veel twijfel onder beleggers. We zien achtereenvolgens een inverted hammer, een hammer en nogmaals een inverted hammer. Vertel ik u dat een inverted hammer op weerstand wijst en een hammer op steun dan zal het u duidelijk zijn dat de markt vanmiddag aan besluiteloosheid leed. Het is geen uitgemaakte zaak dat de bodem rond het 50% niveau werkelijk de bodem blijft.
  • Zouden we aanstaande maandag onder de hammer geraken, wat wil zeggen onder 250,8, dan is het 61,8% niveau rond 249,5 het enige nog resterende potentiële weerstandsniveau dat ons nog kan weerhouden van een terugkeer naar 243,7. Rond 249,5 moet uit het koersverloop duidelijk worden of we er een bodem vormen of doorgaan naar beneden.
  • Stijgen we maandag daarentegen tot boven de voorlaatste candle, dus boven 254 dan dienen we de blik te richten op de dalende lijn i', er zou dan immers een uitbraakpoging kunnen komen uit het kanaal i-i'. Zolang die uitbraak er overigens niet staat neem ik dan aan dat we de daling na het bereiken van lijn i' weer zullen hervatten. Je kunt een lijn vanwege het feit dat een dergelijke lijn meestal intact blijft tenslotte niet bij voorbaat als doorbroken beschouwen. De vorming van een hogere bodem rond het 50% niveau zou echter wel de mogelijkheid daartoe openen, alle reden om bij een eventuele stijging in de buurt van lijn i' scherp op de ontwikkelingen te letten.

Resumerend: 

De weekgrafiek vertelt nog altijd hetzelfde verhaal als de voorgaande weken, er zou op grond van de stand onder het 76,4% niveau nog een daling naar 218 moeten volgen. De inverted hammer van vorige week die weerstand aangaf en deze week bevestigd is middels een daling onderschrijft deze gedachte. De "gewone" daggrafiek geeft geen duidelijkheid, maar die met Bollinger Bands doet dat wel. De middellijn vormt nog steeds weerstand, hetgeen op lagere koersen wijst. In de uurgrafiek is een dalend kanaal te zien, wat eveneens een voorbode van een aanstaande daling vormt. In diezelfde grafiek zagen we vandaag een top rond een 76,4% niveau. Hoewel het niet vaak voorkomt impliceert topvorming rond dat niveau hetzelfde als topvorming bij ieder ander Fibonacci niveau, namelijk een mogelijke hervatting van de neerwaartse beweging. In het licht van het voorgaande is een verder afglijden bijna onvermijdelijk. Toch kan ik nog niet met zekerheid zeggen dat we dat werkelijk gaan doen. Dat komt doordat er in de kwartiergrafiek nog twee mogelijke steunniveaus zijn, namelijk het 50% niveau dat we vanmiddag bereikten en het 61,8% niveau rond 249,5. Maken we aanstaande maandag door een stijging een definitieve bodem van het 50% niveau dan hangt het toekomstperspectief vervolgens geheel af van het verloop ten opzichte van lijn i'. Zolang die lijn niet doorbroken is moet ik van weerstand van die lijn uitgaan, een hogere bodem zou echter een doorbraak mogelijk maken. Komen we maandag daarentegen onder 250,8 dan zetten we de daling voort, waarbij ik met grote nieuwsgierigheid zal kijken wat we rond 249,5 doen. Maken we daar een bodem dan houden we een herstelmogelijkheid, zakken we echter door 249,5 dan gaan we door naar 243,7 en duiken daar gezien het lange termijn koersdoel 218 vermoedelijk daarop ook onder.

En dan nog dit...

Er is één grote onbekende factor in het geheel en dat is het koersverloop in de Verenigde Staten. De aandelenmarkten aldaar hebben voor mij gisteren heel wat van hun geloofwaardigheid verloren. Ik schreef u gisterenavond over het verkoopsignaal in de Nasdaq en veronderstelde op grond daarvan dat de beweging een opmaat was voor een daling naar 1108. Alsof ik voorvoelde wat er ging gebeuren maakte ik de randopmerking dat er het resterende deel van de Amerikaanse beursdag dan natuurlijk geen reddingsactie op touw moest worden gezet om de doorbraak weer terug te draaien. "Je weet het in de VS tegenwoordig maar nooit", zo waren mijn afsluitende woorden. Er werd echter een reddingsactie op touw gezet en hoe! De Nasdaq bijvoorbeeld steeg vanaf het laagste punt van de dag naar het slot met maar liefst 11,8%. Deze stijging kwam in slechts enkele uren tot stand, gevoed door plotselinge kooplust in futures. Deze kooplust werd volgens analisten en media "spontaan" veroorzaakt door wat eufemistisch koopjesjagers is gaan heten. Het voelde echter veel meer aan als een georganiseerde actie. Opmerkelijk is daarbij dat marktautoriteiten de markt bij een dergelijke stijging in korte tijd geen strobreed in de weg legden, terwijl bij een veel kleinere daling zoals dat onlangs in de futures handel gebeurde de markt onmiddellijk stilgelegd wordt. De term vrije markt is niet meer van toepassing, het woord vrij daarin geldt alleen als de beweging de autoriteiten welgevallig is. Een enge ontwikkeling, waarbij je je ook moet afvragen of de overheid wellicht nog een rol speelt ook in de snelle stijging die veel meer aandeed als een beweging met voorbedachte rade dan als een natuurlijke stijging. Er was geen enkele reden voor de rally aan te dragen, vraagtekens zijn dus gerechtvaardigd. Genoeg daarover echter, laten we naar het gevolg in de grafiek kijken, die is tenslotte leidend.

  • De voorlaatste candle, die van gisteren, heeft een wigvorm doen ontstaan die bestaat uit de lijnen w en w'. Dalende trends eindigen nogal eens in een dergelijke wigvorm die in de technische analyse ook wel 'ending diagonal' wordt genoemd. Dat einde van de trend kan er evenwel alleen komen als de Nasdaq vanavond naar boven door lijn w' breekt. Enorm tegenvallende detailhandelsverkopen die vanmiddag bekend werden gemaakt rechtvaardigen zo'n uitbraak op geen enkele manier, maar de verwachting uitspreken dat er op grond daarvan geen uitbraak zal volgen durf ik niet. Amerika is namelijk het land van de onbegrensde mogelijkheden, iets dat gezien het koersverloop van gisterenavond naar ik vrees mogelijk ook letterlijk van toepassing moet worden geacht op de aandelenmarkten. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 14 nov 2008, 19.50u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

14 nov 09.15u: AEX fors hoger na rally in VS

14 nov 10.00u: Index is blijven liggen rond 76,4%

14 nov 11.15u: Beurs nu bezig met sluiten gap

14 nov 12.00u: Korte termijn boden rond 23,6%

14 nov 13.00u: AEX afgelopen uur weer gestegen

14 nov 14.00u: Nog niet teruggekeerd naar gap

14 nov 15.00u: Slechte cijfers deren markt niet

14 nov 16.00u: Aandelenmarkt nog altijd sterk

14 nov 17.00u: Gap van vanmorgen alsnog dicht

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven