ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week donderdag stelde ik dat lijn p, de bovenkant van de wijder wordende driehoek pp', weerstand zou kunnen vormen. Dat bleek niet het geval, we zijn deze week boven die lijn gesloten. Dit houdt in dat we, hoewel we al dicht bij lijn e zijn geweest en ik de lijn daarom eerder deze week als bereikt beschouwde, volgende week alsnog helemaal naar lijn e zouden kunnen gaan. De lijn bevindt zich dan rond 529. Ik ga er trouwens niet van uit dat die lijn doorbroken gaat worden hoor, in negen van de tien gevallen beweegt een beursgraadmeter na het bereiken van de bovenkant van een trendkanaal namelijk in de richting van de onderzijde van een dergelijk patroon. De markt is daar kennelijk nog niet aan toe en heeft nog een aanleiding nodig alvorens om te keren. Onderaan deze pagina zullen we overigens zien dat een omkeer aan de bovenkant van een trendkanaal ook weer niet zo'n vanzelfsprekendheid is, maar dat terzijde.

  • We zijn deze week boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 702 - 218 rond 518 gekomen, wat strijdig lijkt met een beweging van de bovenkant van het kanaal naar beneden. Het gaat echter om een lange termijn niveau, wat wil zeggen dat voor mij het criterium is waar de beursgraadmeter op 30 april in de maandgrafiek staat. Op die dag kunnen we vaststellen of het niveau gebroken is of niet. Een tijdelijke beweging boven deze grens is mogelijk, bijvoorbeeld een beweging waarmee we lijn e aantikken.

  • Dat de beurs voornemens is om lijn e aan te tikken blijkt wel uit de beweging van vandaag. Onze beursbarometer boekte een winst van bijna 1%, waarmee beleggers aangaven in het geheel nog niet in een daling te geloven. Het gegeven dat we vrijwel bij lijn e zijn geweest en vervolgens zijn gedaald heeft hen geen schrik aangejaagd, maar heeft hen er slechts toe aangezet geestdriftig te gaan kopen. Klopt mijn veronderstelling dat we niet naar boven uit het grote kanaal eg zullen breken dan zal er dus nog een bericht moeten komen dat hen wel tot verkopen aanzet. Een sterk stijgende euro en de oplopende olieprijs maken hoewel zij dat wel zouden moeten doen geen indruk op de aandelenmarkt. Ik ben benieuwd wat dan volgende week, eventueel nadat we lijn e helemaal hebben weten te bereiken, wél de aanzet voor een neerwaartse beweging kan vormen.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is er nog geen enkele zorg voor een daling. Het enige negatieve aspect dat ik in deze daggrafiek ontwaar is dat de bovenste lijn naar beneden krult. Zolang de middellijn echter oploopt en wij ons daarboven bevinden zit het voor wat deze indicator betreft met de stijgende trend wel snor. De bovenste lijn vormt weerstand, daar kunnen we bij een voortgezette stijging rekening mee houden.

  • In de uurgrafiek is goed te zien hoe sterk de markt zich acht. De daling heeft na de neerwaartse uitbraak uit het kanaal mm' welgeteld één dag geduurd en de Amsterdamse marktindex staat al weer boven het uitbraakniveau. Het is evident dat beursdeelnemers gezien de snelheid waarmee zij na de uitbraak uit het kanaal weer als kopers in de markt stapten nog steeds een voortzetting van de stijging voorzien.

  • Het enige niveau dat zo'n voortzetting nog in de weg zou kunnen staan is het 76,4% Fibonacci niveau van de laatste daling in de kwartiergrafiek dat we vanmiddag op een haar na aanraakten. We vormden daar een inverted hammer die op weerstand wijst, maar de voorlaatste candle gaf als hammer daarop al supersnel steun aan. Beleggers namen vol vertrouwen hun aankopen mee het weekend in. Daar het passeren van het 61,8% niveau meestal resulteert in een beweging naar het 100% niveau is een beweging naar 526,8 technisch het meest waarschijnlijk, wellicht is dat het waar men zich op richt. Dat neemt niet weg dat we wel moeten verifiëren dat het 76,4% niveau niet alsnog als weerstand fungeert.

  • Om te beginnen let ik maandag dus op de waarde 524,3 waar dat niveau ligt. Blijven we onder die grens dan ben ik genoodzaakt om met de mogelijkheid van een daling rekening te blijven houden. Die daling zou starten bij een beweging onder de laatste bodem op 521,8, dat is dus de tweede grens waar ik acht op sla.

Resumerend:

De aandelenmarkt toonde zich vandaag met een stijging van bijna 1% na pas gisteren uit het kanaal mm' gebroken te zijn uitermate gedreven. Die ene dag onder het trendkanaal volstond voor beleggers om zich vol geestdrift als kopers in de markt te begeven. De verwachtingen zijn en blijven hoog gespannen, ook al hebben we deze week de bovenkant van het grote trendkanaal eg vrijwel bereikt. Aangezien ik er niet van uit ga dat we naar boven uit het kanaal zullen breken veronderstel ik dat we een van de komende weken alsnog een daling in zullen zetten, eventueel nadat we lijn e geheel bereiken die volgende week rond 529 ligt. Beleggers zijn vol goede moed met hun aankopen het weekend ingegaan en zien dus volop opwaartse mogelijkheden. Dat wil zeggen dat er, als ik gelijk heb met mijn aanname dat we vanaf lijn e gaan dalen, een aanleiding voor een daling zal moeten komen. Ik wacht dat met veel nieuwsgierigheid af. Ondertussen let ik aanstaande maandag op het 76,4% niveau rond 524,3, blijven we onder die waarde en dalen we aansluitend onder 521,8 dan is dat de start van een nieuwe neerwaartse beweging. Slagen we er daarentegen in om boven 524,3 te komen dan gaan we door naar de laatste top rond 526,8 en waarschijnlijk ook nog naar lijn e, waar het dan erom zou gaan spannen of de lijn inderdaad zoals ik veronderstel een te zware weerstand vormt om verder te kunnen stijgen.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de Duitse beurs is uiterst curieus en logenstraft mijn aanname dat een daling vanaf de bovenkant van het grote kanaal eg in onze weekgrafiek van de AEX-index het meest voor de hand liggend is. Kijkt u met me mee.

  • Het lange termijn trendkanaal hh' in de maandgrafiek van de DAX is vergelijkbaar met het kanaal eg in onze grafieken. We zien zowaar een uitbraak naar boven uit dit trendkanaal, een bijzonder fenomeen. Eraan voorafgaand daalde de Duitse beursgraadmeter onder lijn l, maar die kennelijke omissie werd door kopers snel hersteld, wat ook al zo'n ongewone beweging is. Beide verschijnselen wijzen op een extreem groot vertrouwen onder beleggers, wat natuurlijk met name geldt voor de opwaartse uitbraak uit kanaal hh'.
  • De beursbarometer is door de beweging van vorige en deze maand ook op een overtuigende wijze boven het 76,4% Fibonacci gekomen en dat maakt dan weer een voortzetting naar de top op 8136 erg kansrijk.
  • Dit alles is strijdig met hetgeen ik vooraf aannam, ik ging er van uit dat lijn h' weerstand zou vormen en daar leek het aanvankelijk ook op. Mijn aanname bleek echter fout. Dit kan ook betekenen dat mijn veronderstelling dat lijn e in onze weekgrafiek en daggrafiek weerstand zal gaan vormen verkeerd zal blijken te zijn, daar moet ik sterk rekening mee houden. Momenteel stijgt namelijk alles wat je maar kunt kopen. We zien een combinatie van stijgende grondstoffen waaronder olie, een oplopende euro én stijgende aandelenindices, wat normaliter strijdig met elkaar zou zijn. We bouwen rustig verder aan het enorme kaartenhuis waar ik op 12 februari over schreef, wat voor het grootste deel gebaseerd is op het gegeven dat er gewoon veel te veel geld is dat een weg zoekt en letterlijk alles in prijs doet stijgen. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen