ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index heeft geprobeerd om terug te keren binnen de vlag e-s, maar is daar gezien de laatste rode candle niet in geslaagd. Het betekent normaal gesproken de voortzetting van de daling. Deze daling zou ons allereerst naar de bodem rond 227,5 moeten brengen en vervolgens lager. Een vlag is namelijk een voortzettingspatroon, waarbij met het woord voortzetting gedoeld wordt op de voortzetting van de trend. Die trend is naar beneden gericht. De belangrijkste bodems waar ik op let zijn die op 227,5 en 220,1. Een eventuele daling daaronder zou de bevestiging vormen dat mijn aanname juist is, zolang we boven 220,1 staan heb ik die bevestiging nog niet.

  • De AEX kent vanaf de recente bodem op 227,5 een proces van hogere bodems. We gaan pas naar 227,5 in het geval dit proces doorbroken wordt, dus onder de laatste bodem rond 241,7. De beurs probeert momenteel tot een nieuwe bodem rond 245 te komen. Houdt deze bodem stand dan wordt het patroon van hogere bodems gehandhaafd en kan ik me niet op 241,7 of 227,5 richten en moet ik naar boven blijven kijken. Komen we wel onder 245 dan wordt de kans dat we daadwerkelijk gaan dalen groter.

  • De middellijn in de daggrafiek met Bollinger Bands is steun gebleken, in dit opzicht kunnen we volgende week dus verder naar boven. Hierbij moet wel worden opgemerkt dat het om een na-ijlende indicator gaat die ik voornamelijk gebruik om trendrichting en eventuele steun- of weerstandsniveaus vast te stellen, niet voor richting op de volgende beursdag. De trend is momenteel in ieder geval zijwaarts, de middellijn tot dusverre steun en de bovenste lijn de eerstvolgende weerstandslijn.

  • Aanstaande maandag gaat het allereerst om twee grenzen, namelijk 249,3 en 254,2. Het antwoord op de vraag wat er gebeurt zouden we boven 254,2 geef ik u aan de hand van deze uurgrafiek, dat zou namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon doen ontstaan met een koersdoel rond 263. Het zou me doen rekenen op een terugkeer naar de top die op 9 februari jongstleden rond 264 ontstond.

  • Om vast te stellen wat de ontwikkeling wordt bij een daling onder 249,3 neem ik u mee naar de kwartiergrafiek.

  • Een daling onder 249,3 zou een daling onder het 50% Fibonacci niveau van de stijging 245 - 254,2 betekenen, dus een gang naar het 61,8% niveau rond 248,5 veroorzaken. Dat is een potentieel steunniveau. Een eventuele daling onder 248,5 zou ons terug doen keren naar de bodem die gisteren rond 245 ontstond.

Resumerend: 

Een mislukte poging om terug te keren binnen de vlag in de weekgrafiek wijst deze week op een hervatting van de daling. Dit zou passen bij de vlag, het is immers een voortzettingspatroon. In de daggrafiek staat er echter nog een patroon van hogere bodems, zolang dat intact blijft dienen we naar boven te blijven kijken. Vandaag is in die serie geprobeerd een bodem rond 245 te maken, een bodem die intact blijft mochten we aanstaande maandag verder stijgen. Dit is het geval als we boven 254,2 komen, wat ons namelijk naar 264 zou doen opmarcheren. Een daling zou beter aansluiten bij het beeld in de weekgrafiek, daarvan zou het komen bij een beweging onder 249,3. Er kan in dat geval nog steun liggen rond 248,5, daaronder zouden we terugkeren naar 245. Dat zou me weer doen letten op de bodem daaronder rond 241,7, belangrijk in verband met de vraag of het komt van een terugkeer naar 227,5. Enfin, eerst maar letten op 249,3 en 254,2, dan weten we in welke richting we moeten denken.

En dan nog dit...

Vanavond nogmaals ruimte voor de S&P500 index. Deze graadmeter leek gisteren namelijk naar beneden door lijn f te breken, ware het niet dat de Amerikaanse aandelenmarkten vanaf ongeveer 21u uit het niets een rally opzetten waarmee het verlies geheel weggewerkt werd. 

  • De S&P500 index staat met nog een uur handel te gaan (de beurzen sluiten om 20u) wederom onder lijn f en dreigt dus alsnog naar beneden uit te breken. Kopers slaagden er gisteren nog in een hammer te bewerkstelligen, ik ben benieuwd of zij hier vandaag wederom kans toe zien. De tactiek die gisterenavond toegepast werd is helder, namelijk het tot stand brengen van een late stijging die doordat deze aan het eind van de handelsdag plaats vindt ook niet meer kan worden teruggedraaid. Je ziet het tegenwoordig vaak. Het gegeven dat de stijging zo laat plaats vond dwong partijen die op een daling speculeerden hun positie aan te passen, hetgeen bijdroeg aan de snelheid van stijgen. Dit heet een short squeeze. De late stijging in de VS levert vervolgens een prima voorzet op voor de beurzen elders ter wereld, zoals u vanmorgen hebt kunnen merken. Ik kan alleen maar afwachten of men dit spel vanavond herhaalt, maar het zou me niet verrassen. Eigenlijk zou het technisch gezien echter zo langzamerhand van een uitbraak naar beneden moeten komen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 13 feb 2009, 19.35u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

13 feb 09.15u: Hoger na voorzet van beurzen VS

13 feb 10.00u: AEX staat rond top van gisteren

13 feb 11.00u: Geen aanstalten om gap te sluiten

13 feb 12.15u: Beperkte beweging naar beneden

13 feb 13.00u: AEX-index slechts een fractie lager

13 feb 14.00u: Markt is optimistisch gestemd

13 feb 15.00u: AEX alsnog teruggekeerd bij gap

13 feb 16.00u: Gap van vanmorgen is gesloten

13 feb 17.00u: Bodem gevormd rond 50% niveau

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven