ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag 1,7% gedaald en dat is een beweging die aansluit bij de verwachting die ik op grond van de vlag e-s waarin we ons bevinden koester. Die verwachting is dat we zullen gaan dalen, een veronderstelling die ik baseer op het gegeven dat op dit patroon meestal een daling volgt. Er is uiteraard nog wel een uitbraak naar beneden, dus een daling onder lijn s nodig voordat we zekerheid hebben omtrent het vervolg. De daling van vandaag maakt naar ik voorlopig aanneem deel uit van een beweging naar lijn s, wat we de komende dagen uiteraard moeten verifiŽren.

  • Vorige week donderdag bood het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 steun. We staan met de candle van vandaag opnieuw op die lijn en dat wil zeggen dat we morgen eventueel op zouden kunnen veren. Wat het zwaarst telt, de vlag of de mogelijke steun van het gemiddelde, is niet met zekerheid te zeggen. De vlag is echter een groot patroon dat met name in de weekgrafiek goed te onderscheiden is, daarom ga ik vooralsnog uit van een voortzetting naar lagere regionen.

  • Het beeld in de daggrafiek met Bollinger Bands voorziet op dit moment echter nog niet in een daling, de middellijn kan namelijk nog steun vormen en dat voorkomen. Het gaat evenwel om een naijlende indicator en dit zegt dus niet alles. Licht negatief is dat de middellijn niet meer stijgt.

  • In de uurgrafiek ziet u dat er vandaag een hoofd en schouders patroon gevormd is. De schouders en het hoofd zijn respectievelijk aangegeven met de letters S en H en de stippellijn rond 263,6 is de neklijn. Het gegeven dat op de afronding van dit patroon gemeten vanaf de neklijn vaak een daling ter grootte van het hoofd volgt geeft een koersdoel van 257,2.

  • Er liggen boven 257,2 nog twee mogelijke steunniveaus om rekening mee te houden. Het gaat om 260,3 waar op 8 januari jongstleden een bodem ontstond en om het 38,2% Fibonacci niveau rond 259,5. Ik wil me pas onder beiden op 257,2 richten, de afronding van het hoofd en schouders patroon vormt namelijk geen enkele garantie voor een doorbraak.

  • De combinatie van de vlag in de daggrafiek en het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek en kwartiergrafiek vormt echter wel een goede indicatie voor een neerwaarts vervolg. De kans op een doorbraak naar beneden door 260,3 is aanzienlijk, zeker zolang we ons onder lijn m bevinden is dat iets om van uit te gaan.
  • Zouden we morgen boven lijn m komen dan wordt het vervolg afhankelijk van de beweging ten opzichte van de stippellijn rond 263,6, de neklijn van het hoofd en schouders patroon. Die lijn moet normaal gesproken weerstand vormen. Zolang we onder 263,6 blijven ga ik ervan uit dat we in het geval van een herstel op een zeker moment de daling weer zullen hervatten.

Resumerend: 

De AEX-index verloor vandaag terrein, iets dat past in de verwachting dat we verder gaan dalen die ik heb op grond van de vlag e-s. Die daling is echter pas een feit als het patroon is afgerond, dus onder lijn s. Het is daarom allereerst zaak om te verifiŽren dat we daadwerkelijk naar die lijn gaan, daar moet dan blijken of we uitbreken naar beneden. Het hoofd en schouders patroon dat vandaag is afgerond geeft als koersdoel 257,2. Het patroon blijft geldig zolang we onder de stippellijn rond 263,6 blijven, een lijn die in het geval van een stijging weerstand zou moeten blijven. Blijven we onder lijn m dan gaan we niet eerst naar 263,6, maar meteen door naar beneden. Er kan eventueel steun liggen rond 260,3, een echte voorzetting omlaag komt er pas onder die grens. Het eerste aandachtspunt wordt dan 259,5, daaronder wordt het koersdoel van het hoofd en schouders patroon rond 257,2 pas interessant.

En dan nog dit...

Morgen wordt een belangrijke dag voor de Eurostoxx50 index, waarom ziet u hieronder.

  • De Dow Jones Eurostoxx50 index is de dag op de onderkant van het stijgend kanaal f-f ' geŽindigd. Het hoeft geen betoog dat een daling onder lijn f een verkoopsignaal zou zijn. De DAX ging afgelopen vrijdag al voor met een uitbraak uit een stijgende wig, morgen moet blijken of de Eurostoxx50 al dan niet gaat volgen. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst maandag 12 januari 2009, 19.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

12 jan 09.15u: Snel weggewerkt openingsverlies

12 jan 10.00u: AEX omlaag, kopers vechten terug

12 jan 11.00u: Tweede stijgingspoging AEX mislukt

12 jan 12.00u: Geen verandering in situatie AEX

12 jan 13.00u: AEX-index is kritiek punt genaderd

12 jan 14.00u: Hoofd en schouders patroon is af

12 jan 15.00u: AEX inmiddels op verlies van 1,5%

12 jan 16.00u: Neerwaartse beweging index intact

12 jan 17.00u: Weer niet geslaagde stijgingspoging

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven