ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Er woedt zoals uit de laatste vier candles blijkt al weken lang een strijd rond de bovenzijde van het lange termijn trendkanaal e-g. Twee maal leek er sprake te zijn van een uitbraak, maar de beursgraadmeter kwam beide malen terug bij lijn e. De uitbraak is hierdoor niet bestendigd.

  • Leidend is eigenlijk de hier niet geplaatste maandgrafiek, het gaat tenslotte om een lange termijn kanaal dat je het beste in een lange termijn grafiek kunt bestuderen. Lijn e bevindt zich in die maandgrafiek deze maand rond 535 en dat wil zeggen dat er in die grafiek nog geen sprake is van een uitbraak. Daarvoor zal er op 31 mei eerst een slotkoers boven 535 op de borden moeten staan.

  • Hoe lang deze strijd nog gaat voortduren kan ik niet zeggen. Feit is dat bulls en bears elkaar afwisselen, de bulls willen graag een opwaartse uitbraak realiseren en de bears zien de beursbarometer liever binnen het kanaal e-g terugkeren.

  • De strijd tussen bulls en bears zie je ook op dagbasis terug en was met name de laatste dagen hevig. Kijkt u eens goed naar de candle van vandaag. De candle is niet gevuld, wat wil zeggen dat het slot boven de opening lag. De onderkant van het lichaam betreft dus de opening, de bovenkant het slot. De candle is groen omdat we ten opzichte van gisteren winst boekten. De beweging van vandaag was groot, we openden met een verlies van 0,7% en dat verlies bedroeg op het laagste punt van de dag 1,5%. Uiteindelijk eindigden we de dag met een winst van 0,4%, een ongelooflijke beweging. De bulls hebben werkelijk alles uit de kast gehaald om de schade die de index opliep te repareren, zelfs slechte macro-economische berichten uit de VS van vanmiddag konden de beursindex niet deren. De vraag is nu of de bulls er met deze krachtige herstelbeweging in geslaagd zijn om erger te voorkomen.

  • Aan de vorm van de candle van vandaag te zien zeg ik in eerste instantie van niet. Het is namelijk een zogenaamde thrusting line, een candle die in een dalende markt als bearish wordt gezien. Deze candle kan een voortzettingspatroon zijn in een neerwaartse beweging, daar komt het op neer.

  • Ter relativering moet ik vermelden dat op 30 april een zogenaamde in-neck line ontstond, een patroon met een vergelijkbare betekenis. Dat patroon werd echter gevolgd door een stijging, waardoor ik niet kan uitsluiten dat hetzelfde met de thrusting line gebeurt. Ik aarzel dus om een conclusie uit het patroon te trekken.

  • Het lichaam van de candle van vandaag staat boven het 23,6% Fibonacci niveau over de stijging 469,9 - 540,8 dat rond 524 ligt. Dit niveau is daardoor ongebroken, wat wil zeggen dat onze hoofdfondsenindex weer zou kunnen gaan stijgen. In sterke trendmatige bewegingen kan het namelijk voor komen dat een beurs bij het 23,6% niveau al steun vindt. Meestal daalt een index wel tot het 38,2% niveau of verder, maar dat hoeft dus niet altijd. Of we 513,7 nog gaan zien, waar in dit geval het 38,2% niveau ligt, is dus onzeker. Laten we deze waarde echter wel in gedachten houden, dat zou bij een slot onder 524 namelijk alsnog het volgende doel worden.

  • De AEX is vandaag niet alleen boven het 23,6% niveau uit de vorige grafiek gesloten, maar tevens met het lichaam van de candle binnen de Bollinger Bands gebleven. De middellijn is rond 533 de eerste weerstand die we tegenkomen.

  • Laat die 533 nu juist in de uurgrafiek ook een belangrijke rol spelen! We vinden daar zowel potentiële weerstand van voorgaande bodems als van een belangrijk Fibonacci niveau. Ik doel op het 61,8% niveau van de daling 540,8 - 521,1 rond 533,2. Het gaat om een cruciale weerstand, weet de beursbarometer deze namelijk te doorbreken dan volgt met grote waarschijnlijkheid een beweging naar 540,8. Maakt de graadmeter echter op of onder het 61,8% niveau een top dan zou dat de hervatting van de daling kunnen inhouden. De bulls hebben vandaag dan wel sterk gescoord, zij hebben de strijd pas gewonnen als zij de index boven 533,2 in veilig vaarwater kunnen sturen.

  • We zijn vandaag met een doji net boven het 50% niveau geëindigd, in principe is het dus doorbroken. Zouden we maandag echter meteen dalen dan hanteer ik het als niet gebroken, het verschil is immers verwaarloosbaar en de doji duidde op twijfel.

  • Ik heb ter illustratie de Fibonacci lijnen uit de uurgrafiek overgenomen in de kwartiergrafiek. Je kunt de beweging boven het 50% niveau in de weekgrafiek nauwelijks een doorbraak noemen. Wat hier ook goed te zien is, is dat het 61,8% niveau samenvalt met eerder gevormde bodems. Dat draagt bij aan het belang van deze grens.

Resumerend:

Het was een dag met een uitzonderlijk koersverloop dat echter wel heel goed past in het beeld van de laatste weken. Dat is namelijk een beeld van voortdurende strijd tussen bulls en bears, kopers en verkopers, dat tot uiting komt in elkaar afwisselende groene en rode candles in de weekgrafiek. Die strijd draait om het realiseren van een uitbraak naar boven uit het lange termijn trendkanaal e-g, een uitbraak die we tot op heden nog niet blijvend hebben weten te verwezenlijken. Of we nog een poging wagen om de beweging alsnog tot stand te brengen hangt af van het verloop ten opzichte van het 61,8% Fibonacci niveau van de laatste daling rond 533,2. Slagen we er in om ons boven die grens uit te werken dan keren we terug naar 540,8 en doen dus een volgende uitbraakpoging. Ontstaat er op of onder 533,2, bijvoorbeeld op het huidige niveau, een top die gevolgd wordt door een daling onder lijn k dan hervatten we de daling. Een dagslot onder 524 zou dan een nieuw koersdoel van 513,7 opleveren, wat niet vreemd zou zijn omdat een correctie van 23,6% uiteindelijk maar heel beperkt is.

En dan nog dit...

De euro evenaarde op 25 april de top uit het jaar 2004 op $1,367. De munt heeft zoals we hieronder in de weekgrafiek van gisteren zien deze top niet doorbroken, wat een essentieel gegeven is voor ons bedrijfsleven dat met name daar waar het AEX bedrijven betreft enorm afhankelijk is van de waarde van dollarinkomsten vertaald in euro's.

  • Te zien is dat de euro onder lijn k gekomen is en dus op de terugtocht is ten opzichte van de dollar. Hiermee is nochtans niet gezegd dat de stijgende trend van de euro ten einde is, dat is zeker nog niet het geval. Het is goed denkbaar dat de euro rond $1,337 steun gaat vinden, daar vinden we namelijk voorgaande toppen. 'Oude weerstand wordt nieuwe steun' luidt een oude wet uit de technische analyse. Het is natuurlijk mogelijk dat de euro helemaal teruggaat naar de onderzijde van het kanaal i-i', maar daar ga ik pas bij een daling onder $1,337 van uit. Ondertussen wordt de dollar in ieder geval tijdelijk wat sterker ten opzichte van de euro. Dit geeft dollargevoelige bedrijven als Ahold, dat de resultaten deze week al aangetast zag door de zwakke dollar, voor zolang als het duurt wat meer lucht. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen