ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Een misser, anders kan ik mijn analyse van gisterenavond in het licht van de beweging van vandaag niet kwalificeren. De AEX index boekte een winst van 1,56% en sloot boven de symbolische 500 punten grens, waarmee dus ook de stippellijn rond 498,5 die weerstand had kunnen vormen moeiteloos werd gepasseerd. Ik hanteerde op grond van Fibonacci lijnen en het nog niet gesloten gap van 14 december een koersdoel van 489,6, maar had daarbij duidelijk buiten de waard gerekend. Ik heb naar aanleiding van de beweging van vandaag de Fibonacci lijnen maar uit de grafiek verwijderd, want die hebben me duidelijk op het verkeerde spoor gezet. De inverted hammer die als voorlaatste candle ontstond en weerstand rond 498 aangaf deed dat trouwens ook, we bleken vandaag ook die candle moeiteloos te passeren. Het kan natuurlijk aan mijn interpretatie liggen, maar ik heb het gevoel dat de technische analyse me in toenemende mate in de steek laat en dat maakt het steeds moeilijker 's avonds nog een naar mijn gevoel goede analyse neer te zetten.

  • De enige weerstand die een vervolg naar boven nog in de weg zou kunnen staan vinden we op 501,8 waar we op 3 januari een top maakten, dat is dus een waarde die we morgen in gedachten moeten houden. Verder let ik op de beweging ten opzichte van de stippellijn op 498,5 die morgen als de beurs zoals zij nu heeft gedemonstreerd de stijging voort wil zetten steun moet gaan worden.

  • De Fibonacci lijnen en de inverted hammer in de daggrafiek zijn niet de enige technieken die me op het verkeerde spoor hebben gezet, de Bollinger Bands deden dat eveneens. We bevonden ons gisteren onder de middellijn en dan ligt een beweging terug boven die lijn niet direct in de lijn der verwachting. De middellijn had vandaag weerstand moeten vormen, maar ook dat is tegenwoordig kennelijk anders.

  • De enige troost die ik nog heb, al is dat een schrale troost, is dat ik gezien de scherpe stijging van de laatste uren bepaald niet de enige moet zijn geweest die zich op het verloop verkeken heeft. Een beweging als deze kan alleen tot stand komen als er sprake is van een short squeeze, een situatie waarin velen die speculeerden op een daling scheef komen te zitten en door te gaan draaien ongewild aan de stijging bijdragen.

  • U ziet in deze grafiek net als in de daggrafiek de stippellijn op 498,5 die moeiteloos doorbroken werd en morgen daarom als steunniveau zou moeten gaan dienen.

  • Zien we de beweging  van de laatste uren in de kwartiergrafiek dan blijkt pas hoe indrukwekkend de beweging eigenlijk was. Dertien groene candles op rij zie je in de kwartiergrafiek maar zelden, evenmin als een steile lijn als lijn z. Het woord euforie is op zijn plaats, de beweging roept het beeld op van over elkaar heen struikelende beleggers die bang als zij zijn om iets te missen niet snel genoeg in de markt kunnen stappen.

  • Ik kan me niet voorstellen dat een lijn met deze hellingshoek nog lang steun kan vormen, daarom wil ik u een drietal potentiële steunniveaus noemen waar we morgen rekening mee kunnen houden. Het gaat om de stippellijnen op 498,5 en 498 en steun ter hoogte van de top van vanmorgen rond 496,6. 

Resumerend:

Ik zat er gisterenavond met de verwachting die ik voor vandaag uitsprak naar vanmiddag bleek flink naast, dat is wel duidelijk. Dat is het leven van een trader, ook dat is helder. Het is onmogelijk om elke dag een juiste voorspelling te maken, dat is dan ook niet waar ik me zorgen om maak. Waar ik bezorgd om ben is dat er drie theorieën zijn die me, zoals ik ze althans interpreteer, op het verkeerde spoor hebben gezet, namelijk de Fibonacci methode, de candlestick methode én de Bollinger Bands. We bevonden ons gisteren in de daggrafiek onder het 23,6% Fibonacci niveau en hadden dientengevolge naar het 38,2% moeten gaan. De vorm van de candle van gisteren wees op weerstand, wat gisteren door een daling werd bevestigd. De daling onder de middellijn van de Bollinger Bands had in een daling naar de onderzijde van deze indicator moeten resulteren. De markt besliste echter anders en zorgde ervoor dat ik mijn gereedschappen bij het oud vuil kon zetten. Er ontstond in de kwartiergrafiek een keten van dertien groene candles waarmee de beurs haar missie toonde, de index moet verder naar boven. Morgen moeten we om dat te kunnen realiseren bij voorkeur boven 498,5 blijven, maar een bodem op 498 of 496,6 is bij een eventuele daling ook nog goed om daarna de opwaartse beweging te kunnen hervatten. De missie zal het creëren van een stijging boven de top van 3 januari op 501,8 zijn, waarna we verder kunnen gaan naar het lange termijn doel 518 dat ik al vele maanden lang iedere laatste beursdag van de maand op basis van de maandgrafiek heb genoemd. Hoewel ik nuchter analyserend tot geen andere conclusie kan komen ben ik gevoelsmatig echter nog niet zo ver en ga morgen toch zeker kijken of de markt niet op haar schreden terugkeert. Als beleggers zoals vanmiddag als een kudde dieren op hol slaan vormt dat net als bij dieren niet altijd de garantie dat zij gezamenlijk ook de goede kant op rennen.

En dan nog dit...

De belangrijkste reden voor de euforie in Amsterdam en de andere Europese beurzen is de uitbraak van de Nasdaq door de voorgaande toppen, het lag daarom voor de hand om deze beweging vanavond op deze plaats te bespreken.

  • U ziet de daggrafiek van de Nasdaq met als inzet daarin een stuk van de maandgrafiek van diezelfde index. Uit de daggrafiek van vanavond 19.15u blijkt dat de graadmeter met de stand van 2484 van dat moment door de voorgaande toppen gebroken is die rond 2470 lagen. Dit wordt algemeen gezien als een koopsignaal, dat verklaart het enthousiasme.

  • De maandgrafiek echter, die velen waarschijnlijk niet gebruiken, dwingt ons de beweging met enige reserve te benaderen. De index staat weliswaar iets boven lijn a' en toont ons een mogelijke uitbraak naar boven uit het kanaal na', maar enige terughoudendheid is nog op zijn plaats. Wat deze grafiek ons namelijk ook leert is dat het trekken van lijnen in een maandgrafiek geen exacte wetenschap is, je moet bewegingen door een lijn niet met een nauwkeurigheid van enkele punten beschouwen, maar naar de grote lijn kijken. Doen we dat dan blijkt dat de Nasdaq met een uitbraakpoging bezig is, maar ook niets meer en niets minder dan dat. Alle reden om met goede hoop op een doorbraak het koersverloop te volgen, maar vanwege het geringe verschil te vroeg om te gaan juichen zoals beleggers dat vanmiddag al deden. Dat is pas op zijn plaats als de Nasdaq naar een stand van 2500 punten loopt en er een goede kans is dat de index aan het eind van de maand ook nog daar of hoger zal zijn. -Ad Nooten-

 

Naar boven