ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Toen ik ter voorbereiding van deze slotanalyse berekende hoeveel de AEX-index deze week ten opzichte van vorige week vrijdag gedaald is heb ik het tweemaal uitgerekend, want ik geloofde het resultaat aanvankelijk niet. Onze beursgraadmeter is deze week 86 punten oftewel 25% gedaald. De index is in vijf beursdagen een kwart van haar waarde kwijtgeraakt, wat in de grafiek zichtbaar is in de vorm van een extreem lange rode candle. Het slot ligt ruim onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 uit de jaren 2003 - 2007, de magenta stippellijn rond 300. Dit wil zeggen dat een terugkeer naar het startpunt van die stijging 218 op termijn waarschijnlijk is, dit is het lange termijn doel dat ik in gedachten houd.

  • De uiterst negatieve ontwikkeling van deze week is uiteraard ook zichtbaar in de daggrafiek. De beursindex is naar beneden uit het dalend trendkanaal gebroken, waarmee de daling een versnelling naar beneden onderging. Deze versnelling zal ik bespreken aan de hand van de uurgrafiek, maar eerst neem ik u zoals gebruikelijk mee naar de daggrafiek met Bollinger Bands.

  • De candle van vandaag staat in zijn geheel onder de Bollinger Bands en dat is ongebruikelijk. In het algemeen wordt dit de volgende beursdag wel rechtgezet. Het nadeel van een indicator is echter dat deze zoals de benaming zegt slechts een indicatie geeft, er is geen enkele garantie te geven voor een eventuele stijging aanstaande maandag. Eigenlijk gebruik ik dit gereedschap daarom maar voor twee zaken, namelijk om de trendrichting vast te stellen in tijden van onzekerheid en eventuele steun- en weerstandsniveaus aan de grafiek te ontlenen. Zoals u in de grafiek ziet leverde de indicator tot 15 september in dit opzicht bruikbare informatie, daarna niet meer. Op dit moment heb ik er dus behalve het feit dat ik een eventuele terugkeer binnen de banden in mijn achterhoofd moet houden verder niets aan.

  • De uurgrafiek geeft me eveneens een reden om van een mogelijk herstel uit te gaan. Er is vandaag namelijk een stuk koersgebied overgeslagen, een hiaat in de grafiek dat met de Engelse term gap wordt aangeduid. Meestal wordt een dergelijk gap zoals dat heet 'gesloten', waarmee een terugkeer naar de bovenste punt van het gap wordt bedoeld. Het impliceert een mogelijke terugkeer naar de zwarte stippellijn rond 278,7. 

  • Het probleem daarbij is wel dat de onderkant van het gap rond 268,8 nog weerstand vormt. De AEX probeerde in het voorlaatste uur af te rekenen met die weerstand, maar slaagde daar niet in. De weerstand blijft bestaan.

  • Een tweede complicatie bij een eventuele poging om het gap te sluiten is lijn r, deze lijn kan weerstand vormen en al doende het sluiten van het gap voorkomen. Rücksichtslos uitgaan van het sluiten van het gap kan ik dus niet.

  • We zagen in de daggrafiek een uitbraak uit het trendkanaal h-h'. Uit de uurgrafiek blijkt dat de daling in een hogere versnelling is gegaan, waarbij een nieuw trendkanaal is ontstaan. Het gaat om het kanaal r-v. Van enige structurele verbetering kan het pas komen op het moment dat we naar boven uit dit kanaal breken.

  • Aanstaande maandag telt in eerste instantie alleen het koersverloop ten opzichte van het laagste punt van de voorlaatste candle rond 256,2. Begeeft onze beursbarometer zich onder die grens dan levert dat een daling naar lijn v op, waarbij ik niet kan voorspellen of deze lijn steun kan geven of net als lijn h' vandaag doorbroken wordt. Beide mogelijkheden zijn aanwezig. Lijn v loopt door drie punten en kan daarom steunlijn zijn, de lijn loopt echter niet geheel parallel aan lijn r en zou ook nog doorbroken kunnen worden om te worden vervangen door een lijn die wel evenwijdig aan lijn r te tekenen is. Ik houd alle opties open.
  • De optie die ik vanwege het nog te sluiten gap eveneens open houd is die van een poging om terug te keren naar 278,7. Zowel de stippellijn rond 268,8 als de top van vandaag rond 270,9 kunnen daarbij eventueel roet in het eten gooien, bovendien kan lijn r zoals we bij de uurgrafiek zagen een terugkeer naar 278,7 eveneens blokkeren.

Resumerend:

Weken waarin een beurindex 25% van haar waarde kwijtraakt zijn zeldzaam, gelukkig maar. Het maakt niet alleen indruk vanwege het grote percentage, maar ook omdat het ons ruim onder het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 heeft gebracht dat rond 300 ligt. Dit houdt in dat we er nog niet zijn en voor deze en de komende maanden met een voortzetting naar 218 rekening dienen te houden. Richt ik me op de korte termijn ontwikkeling dan zie ik dat er twee redenen zijn om ondanks dit lange termijn koersdoel de mogelijkheid van een herstelbeweging niet te verwerpen. De eerste reden is de stand onder de Bollinger Bands in de daggrafiek en het tweede argument is een mogelijke terugkeer naar de bovenkant van het gap dat vandaag tussen 268,8 en 278,7 is ontstaan. Zekerheid daaromtrent kan ik echter niet geven, er kan in het weekend letterlijk van alles gebeuren. Ik let aanstaande maandagochtend op de beweging ten opzichte van de laatste bodem rond 256,2. Blijven we boven dat niveau dan kan een poging volgen om het gap te sluiten, wel kan er dan weerstand liggen rond 268,8 of 270,9 en vanzelfsprekend ook bij lijn r. Zakken we door 256,2 dan begeeft de AEX-index zich naar lijn v, een lijn waar steun zou kunnen liggen, maar die ook net zo goed doorbroken zou kunnen worden.

En dan nog dit...

Gisterenavond vertelde ik u over een belangrijk laatste steunniveau voor de S&P500 index, het 76,4% niveau rond 959. Een daling daaronder maakt een terugkeer naar de bodem uit het jaar 2002 rond 769 aannemelijk. Ik kan u vertellen dat de graadmeter vanavond om 19.30u op een stand van 863 stond, wat wil zeggen dat ik aanneem dat de S&P500 dit jaar terug zal keren naar 769. Vanavond herhaal ik dezelfde exercitie met de Nasdaq.

  • Deze index nadert het 76,4% van de stijging 1108 - 2862 dat rond 1520 ligt. Zakt de Nasdaq door deze waarde dan reken ik op een terugkeer naar 1108. Er is wat meer kans op steun dan gebruikelijk is bij het 76,4% niveau, wat komt doordat er rond de huidige koers zowel steun (1998 en 2001) als weerstand (2002) gelegen heeft. Dat maakt het in principe mogelijk dat er hier een -al dan niet tijdelijke- bodem ontstaat. Veel vertrouwen heb ik hier overigens niet in.

  • Tot slot wil ik nog ingaan op een bijzondere redeneertrend die je hier en daar hoort. De redenatie is de volgende. Belangrijke bodems gaan vaak gepaard met paniek. We zien nu paniek, wat wil zeggen dat we de bodem bereikt hebben. Het is net zoiets als zeggen: sneeuw is wit, dus alles wat wit is, is sneeuw. Laat één ding duidelijk zijn, paniek in de markt vormt geen enkele garantie voor bodemvorming. -Ad Nooten-

 

(geplaatst vrijdag 10 okt 2008, 20.20u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

10 okt 09.45u: Slagveld op onze aandelenmarkt

10 okt 10.30u: Poging AEX om gap te gaan sluiten

10 okt 11.00u: AEX-index lijkt verder te gaan dalen

10 okt 12.00u: Nog geen teken van bodemvorming

10 okt 13.15u: Opwaartse uitbraak uit vlag AEX

10 okt 14.00u: Uitbraak uit vlag is teruggedraaid

10 okt 15.00u: Index heeft draad weer opgepakt

10 okt 16.00u: Omhoog door snel herstel in VS

10 okt 16.30u: Weerstand bij onderzijde gap

10 okt 17.00u: AEX index vanaf gap weer dalend

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven