ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

 • Er is vandaag een zogenaamde engulfing bearish line ontstaan. Dit is een candle die zijn voorganger omvat en zo een potentiŽle top aangeeft. Ik wil me ten aanzien van deze mogelijke top in verband met het koersverloop na een soortgelijke candle die op 5 juli ontstond evenwel behoudend opstellen. De engulfing bear van die dag leverde geen top op, maar werd de volgende dagen gevolgd door twee groene candles waarmee de candle gepasseerd werd. Dit toont aan dat we eerst op bevestiging door middel van een rode candle moeten wachten alvorens van een top te kunnen spreken.

 • De situatie van 5 juli en van vandaag zijn ook op een andere manier vergelijkbaar, beide candles werden rond een weerstandslijn gevormd. Op de vijfde was dat de stippellijn op 555 en vandaag betrof het lijn n'. Deze lijn tekende ik de voorgaande dagen al als lichtgrijze lijn in de grafiek, ik heb de lijn nu definitief langs twee voorgaande candles en die van vandaag getekend. Lijn n' vormt met lijn n die door twee bodems loopt een trendkanaal. Volgt morgen een daling dan wordt de engulfing bear als top bevestigd en neem ik voorlopig aan dat er een beweging naar de onderkant van het kanaal n-n' gaat volgen.

 • Met de beweging van vandaag is overigens het gap dat gisteren ontstond en toen open bleef alsnog gesloten, ook in dat opzicht lijkt het koersverloop op dat van 5 juli. Op die dag werd namelijk het gap van 3 juli gesloten.

 • De beursindex heeft in de daggrafiek met Bollinger Bands de bovenkant van de indicator bereikt en in zoverre wijkt de ontwikkeling dan toch af van die op 5 juli. De weerstand wijst op een mogelijke daling in de richting van de middellijn, dat is althans mochten we inderdaad gaan dalen de eerstvolgende steunlijn in deze grafiek. De middellijn stijgt overigens nog, de trend is dus nog naar boven gericht.

 • In de uurgrafiek is de trend eveneens naar boven gericht, hier zien we namelijk nog steeds een patroon van hogere toppen en hogere bodems. Dat patroon blijft intact zolang we boven de bodem van 5 juli op 549,9 blijven.

 • Ik sprak de voorgaande dagen over de vlag j-j' in deze uurgrafiek, een vlag met een koersdoel van 568 waaruit het optimisme van de aandelenmarkt bleek. Op een vlag hoort een beweging te volgen die qua vorm niet teveel afwijkt van de beweging voorafgaand aan het patroon. Dit wil zeggen dat er morgen een stijging zou moeten volgen om het koersdoel 568 bereikbaar te houden. Zou er een daling naar 549,9 volgen dan is dat geen beweging die bij een vlag hoort en moeten we de conclusie trekken dat de markt van mening aan het veranderen is. We zullen het morgen zien.

 • Waar we morgen allereerst mee te maken hebben is lijn m in de kwartiergrafiek. We staan momenteel precies tegen die lijn en zouden deze dus eenvoudig kunnen doorbreken. Gebeurt dat dan zal ik de opwaartse beweging met nieuwe Fibonacci lijnen gaan volgen, namelijk die over de candles van vandaag.

 • De Fibonacci lijnen die u momenteel in de grafiek ziet zijn die over de stijging van de voorgaande dagen. Wat blijkt is dat de beursbarometer vandaag steun vond op het 61,8% niveau rond 553,8 van die lijnen, wat wil zeggen dat de markt technisch de mogelijkheid tot een stijging open gehouden heeft. Een 61,8% correctie is namelijk een normale beweging in een opwaartse trend, blijft het daarbij dan kan die trend hervat worden.

 • Blijven we onder lijn m en komen we onder het 61,8% niveau op 553,8 dan betekent dat vanuit Fibonacci perspectief een daling naar 549,9. Rond 552,5 en 550,4 kan er dan echter steun liggen, daarom neem ik in dat geval 550,4 als koersdoel waarbij ik onderweg rond 552,5 verifieer dat er daar geen bodem ontstaat.

Resumerend:

Het koersverloop van vandaag heeft door de engulfing bearish line die in de daggrafiek is gevormd veel weg van dat van 5 juli. Daar dit potentiŽle toppatroon van die dag door een stijging gevolgd werd wil ik eerst de dag van morgen afwachten voor ik een nadere conclusie uit deze candle trek. Mocht er zich morgen een daling voordoen dan behoort een beweging naar de onderkant van het kanaal n-n' dat ik in de daggrafiek getekend heb in ieder geval tot de mogelijkheden. Laat ik echter niet te hard van stapel lopen en allereerst bezien of de mogelijke top van vandaag morgen middels een daling bevestigd wordt. Morgen let ik in dit verband op het 61,8% niveau op 553,8 en lijn m in de kwartiergrafiek. Breken we naar boven door lijn m dan grijpt de beurs de door de bodem op het 61,8% behouden mogelijkheid om de stijging voort te zetten, ik houd dan op grond van de vlag j-j' in de uurgrafiek de waarde 568 als doel aan. We zouden daarvoor vervolgens in de daggrafiek wel naar boven door lijn n' moeten breken, wat niet vanzelfsprekend hoeft te lukken. Blijven we morgen onder lijn m en belanden we daarna onder 553,8 dan neem ik zoals ik bij de kwartiergrafiek beargumenteerde 550,4 als koersdoel, waarbij ik onderweg rond 552,5 verifieer dat er daar geen bodem ontstaat.

En dan nog dit...

Hieronder ziet u de maandgrafiek van de Dow Jones Home Construction Index, die ik rond 18.30u van het internet haalde omdat ik de koersgegevens van deze index niet op mijn eigen computer verzamel. In deze Amerikaanse index zijn bouwgerelateerde bedrijven opgenomen en de index vormt daarom een goede graadmeter voor de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt. Die situatie is om kort door de bocht te gaan weer belangrijk voor de toekomst van de economie in de VS omdat de huizenmarkt belangrijk is voor de financiŽle situatie van de Amerikaanse consument.

 • Een eerste blik volstaat om te constateren dat het niet goed gaat met de bouwsector in de VS, iets wat we vandaag overigens ook terugzagen in winstwaarschuwingen van bouwer D.R.Horton en verkoper van doe-het-zelf producten voor huis en tuin Home Depot. De index bevindt zich in het dalend trendkanaal b-b', zolang dat het geval is moeten we uitgaan van een verdere verslechtering.
 • Erger is de dreiging van de afronding van een groot hoofd en schouders patroon waarvan lijn a de neklijn is. Daalt de index nog iets verder en volgt aan het eind van de maand een slot onder lijn a dan is die afronding een feit en kijken we aan tegen een toekomst waarin deze index op grond van dit patroon terug zou kunnen gaan naar niveaus die we voor het laatst in 2001 hebben gezien. Ik neem overigens aan dat die daling dan wel binnen het kanaal b-b' zou verlopen waardoor lijn b voor de komende tijd het eerste koersdoel zou zijn.
 • Zet deze ontwikkeling zich inderdaad zo voort dan kan het niet anders of het zal zijn uitstraling hebben naar de rest van het bedrijfsleven, deels vanwege het uitzaaiend effect omdat bouwers natuurlijk ook afnemers van producten zijn en voor een ander deel omdat een verslechterende huizenmarkt de consument minder zou doen uitgeven. De vraag is slechts wanneer de effecten in de resultaten van andere bedrijven tot uiting komen, dat is tot op heden nog niet het geval geweest waardoor andere indices zoals Dow en S&P500 zijn gestegen terwijl de home construction index al twee jaar daalt. Het kan echter niet anders of we gaan dat op een gegeven moment in de rest van de economie terug zien, de vraag is alleen wanneer. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen