ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • We hebben deze week ten opzichte van vorige week met een klein verlies afgesloten, al bleef dat beperkt tot 2 indexpunten oftewel driekwart procent. Dit is in het licht van de grote beweeglijkheid van de laatste tijd een verwaarloosbaar verschil.

  • Vorige week ontstond een zogenaamde engulfing bullish line, een potentieel bodempatroon. Die candle is deze week echter niet door een stijging gevolgd en de engulfing bullish line is daarom niet als bodem bevestigd. Dit wil zeggen dat we eventueel toch nog verder zouden kunnen dalen.

  • De candle die deze week gevormd is bevestigt dit beeld. Het is een zogenaamde inverted hammer en dat is een patroon dat weerstand aangeeft. Dit blijkt uit het gegeven dat het lichaam van de candle, ontstaan uit de opening en het slot van deze week, zich onderaan bevindt. Hieruit blijkt dat de index vanaf het startpunt van afgelopen maandag gestegen is, maar ook weer teruggekeerd. Het rode lichaam van de candle geeft niet alleen aan dat het slot van vandaag onder dat van vorige week vrijdag lag, maar ook onder de opening van jongstleden maandag. De index is dus niet alleen teruggekomen op een stijging, maar ook onder het startpunt van deze week beland. Dit geeft aan dat een voortzetting naar boven op zijn minst onzeker genoemd moet worden.

  • Dit is gezien de stand ten opzichte van het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 218 - 564 rond 300 eigenlijk ook een gewone zaak. Op grond van de Fibonacci theorie zouden we door deze daling onder dit Fibonacci niveau die al enkele weken geleden plaats vond de voorgaande stijging 218 - 564 geheel moeten gaan corrigeren en dus naar 218 moeten gaan. Vooralsnog richt ik me op grond van deze weekgrafiek dus nog op een daling naar die waarde.

  • De daggrafiek geeft me de voorwaarde waar de index aan moet gaan voldoen wil er inderdaad een daling naar 218 volgen. In deze grafiek ziet u Fibonacci lijnen over de stijging 231,5 - 291,1. Er ligt nog potentiële steun rond het 50% niveau dat rond 261,3 te vinden is en het 61,8% niveau rond 254,3. De beursgraadmeter zal ter bevestiging van de gang naar 218 allereerst door deze twee grenzen moeten zakken. Zolang dat niet is gebeurd kan het nog zijn dat de AEX opnieuw de weg naar boven zoekt.

  • Een nieuwe stijging zou een terugkeer naar 218 overigens niet in de weg hoeven staan, dat zou afhangen van de grootte van de stijging. De waarde 218 is afkomstig uit de weekgrafiek en het gaat dientengevolge om een lange termijn doel dat net zo goed de komende weken als de komende maanden zou kunnen worden bereikt.

  • Het lichaam van de candle van vandaag staat boven het 50% niveau, dat hiermee ondanks de daling eronder ongebroken is. Er is vanaf dit punt aanstaande maandag in principe een nieuwe beweging naar boven mogelijk.

  • Zouden we toch dalen dan wordt het 61,8% niveau rond 254,3 als potentieel steunniveau uiteraard mijn aandachtspunt. Het is een cruciaal niveau, een beweging eronder zou namelijk een voortzetting naar de bodem rond 231,5 inhouden.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft vandaag een licht positiever beeld dan gisteren. De index staat iets boven de middellijn en kan op grond daarvan maandag eventueel omhoog. Daar kunnen we echter geen staat op maken, daarom doe ik vandaag niets met deze indicator.

  • De uurgrafiek geeft in tegenstelling tot de vorige grafiek wel bruikbare informatie. Op 266,8 ziet u de neklijn van het hoofd en schouders patroon met koersdoel 242,5 dat gisteren ontstond. De beursgraadmeter is deze neklijn aan het testen, een niet ongebruikelijke beweging na den doorbraak als die van gisteren. Gewoonlijk fungeert een neklijn bij een dergelijke terugkeer bij de lijn als weerstandslijn en draait de index vanaf deze positie naar beneden. Uitsluitsel over dat laatste kan ik echter nog niet geven. De lichamen van de laatste twee candles staan onder de desbetreffende stippellijn rond 266,8, dat op grond daarvan nog niet doorbroken is. De index staat echter nog dermate dicht bij de lijn dat deze aanstaande maandag bij een positief verloop vrij eenvoudig alsnog uitgenomen zou kunnen worden. Ik moet dus rekening houden met deze mogelijkheid. 

  • Rekening houden met die mogelijkheid doe ik aan de hand van Fibonacci lijnen in de kwartiergrafiek, lijnen die ik over de beweging van de rechterschouder van het hoofd en schouders patroon naar het laagste punt van vandaag getrokken heb. De beurindex ondervond weerstand rond het 61,8% niveau 268,6 dat hierdoor een belangrijke rol in het korte termijn koersverloop speelt. In principe is door deze top hervatting van de daling mogelijk.
  • Zouden we aanstaande maandag dalen zonder eerst nog boven 268,6 te komen dan ga ik uit van een neerwaarts vervolg. Ik zal dan nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen, dit keer over de beweging 257,7 - 268,8. Vandaag heb ik ze om de grafiek niet geheel vol te zetten met stippellijnen niet getekend. Mogelijke steunniveaus vinden we dan rond 264,5, 263,2 en 261,9, respectievelijk het 38,2%, 50% en 61,8% niveau van de genoemde stijging. Een eventuele daling onder 261,9 zou de belangrijkste bevestiging van hervatting zijn, dat zou de index namelijk terug doen keren naar het laagste punt van vandaag 257,7 en hoogstwaarschijnlijk ook naar het 61,8% niveau in de daggrafiek rond 254,3.
  • Stijgen we daarentegen dan ligt de kritische korte termijn grens rond 268,6. Een stijging daarboven zou het hoofd en schouders patroon ongeldig maken, waardoor het beeld aanmerkelijk zou verbeteren. Het zou een terugkeer naar de top van gisteren rond 275,4 mogelijk maken, mits de index dan af zou weten te rekenen met mogelijke weerstand rond 270,4. Daar ligt namelijk het niet getoonde 38,2% niveau van de daling 291,1 - 257,7 waarover ook nog Fibonacci lijnen te tekenen zijn. Ook deze lijnen heb ik om de grafiek overzichtelijk te houden niet getekend.

Resumerend: 

Begin ik met de weekgrafiek dan moet ik constateren dat de potentiële bodem van vorige week deze week niet bevestigd is. De index is namelijk gedaald, terwijl voor een bevestiging van de bodem een stijging had moeten volgen. De candle van deze week is bovendien een inverted hammer die weerstand aantoont, waardoor een directe voortzetting naar 218 mogelijk gebleven is. De waarde 218 is het lange termijn doel waar we op grond van de stand onder het 76,4% niveau in de weekgrafiek nog naar toe zouden moeten gaan. De daggrafiek toont ons twee Fibonacci niveaus die een onmiddellijke daling naar 218 nog kunnen afwenden, namelijk het 50% niveau en het 61,8% niveau. Het eerste hebben we vandaag even doorbroken, omdat we de dag echter boven deze grens afsloten is het toch nog intact. Het kan dus zijn dat we maandag gaan stijgen vanaf het huidige niveau, wat het geval is zodra we boven de top van vandaag rond 268,6 komen. Dat zou in eerste instantie in een stijging naar 270,4 of 275,4 resulteren. Het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek waarvan we vanmiddag de neklijn hebben getest maakt een daling echter waarschijnlijker. Gewoonlijk fungeert zo'n lijn tenslotte als weerstand en keert een index na het bereiken van de lijn terug op haar schreden. Dalen we maandag dan is dit ook deze keer het geval. Er kan dan nog steun liggen rond 264,5, 263,2 of 261,9, daaronder gaan we terug naar 257,7 en vervolgens waarschijnlijk ook naar 254,3 waar in de daggrafiek het 61,8% niveau ligt. 

En dan nog dit...

De Amerikaanse indices zijn vandaag tot dusverre gestegen, in weerwil van uiterst slechte arbeidsmarktcijfers die vanmiddag bekend werden gemaakt. Het is een stijging die ik niet kan duiden, een beweging naar boven op dergelijke cijfers is gespeend van iedere logica. Ik kan er echter in technische zin wel wat over zeggen, dat wil ik vanavond doen.

  • Ik doe dat aan de hand van de S&P500 grafiek van 18.45u vanavond, een tijdstip waarop de index op een winst van ongeveer 1,9% stond. Het laagste punt van vandaag lag precies op het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 847 - 1006 dat rond 907 ligt en een cruciale positie heeft in het koersverloop van vandaag en de eerste beursdagen van volgende week. Komt het van een daling onder deze grens dat betekent het de terugkeer naar de bodem op 447, waarna de kans op een voortzetting naar beneden aanzienlijk zou zijn. Weet de S&P500 zich daarentegen boven 907 te handhaven dan houdt de markt zicht op een stijging, waarvoor dan uiteraard nog wel een terugkeer naar en boven de laatste top rond 1006 nodig zou zijn. De gevolgtrekking is dat de Amerikaanse index zich op een belangrijk kruispunt bevindt waarop zij de keuze heeft tussen het vervolgen van de daling of het openhouden van de mogelijkheid tot vorming van een hogere bodem. Vooralsnog kiezen de Amerikaanse beleggers ondanks het vele slechte nieuws dat deze week over hen is uitgestort voor het laatste en tonen daarmee -voor dit moment- hun veelbesproken veerkracht. Het doet me in spanning uitkijken naar de rest van de avond. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 7 nov 2008, 19.15u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

7 nov 09.15u: Daling VS, maar hogere opening hier

7 nov 10.00u: Weerstand AEX rond 38,2% niveau

7 nov 11.00u: Beursindex rond slot van gisteren

7 nov 12.00u: AEX richting bovenkant kanaal

7 nov 13.00u: Trendkanaal is intact gebleven

7 nov 14.15u: Markt popelt om uit te breken

7 nov 15.00u: AEX-index na cijfers alsnog gedaald

7 nov 16.00u: Beurzen tot mijn verrassing omhoog

7 nov 17.00u: Beursgraadmeter test de neklijn

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven