ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amerikaanse beurzen beleefden gisteren een miraculeus herstel en dat miste vanochtend zijn uitwerking in Amsterdam niet. We openden 1,1% hoger, zonder dat we die winst overigens de rest van de dag uit wisten te bouwen. Het slot van vandaag lag 1% boven dat van gisteren en iets onder de opening van vanochtend. Dat werd veroorzaakt door de tegenvallende arbeidsproductiviteit die om 14.30u in de VS bekend werd, een tegenvaller die bij ons in eerste instantie een daling opleverde. Toen de Amerikaanse beurzen er evenwel nauwelijks op reageerden konden wij de rest van de dag weer herstellen tot bijna aan het openingsniveau van de dag. De Amerikaanse markten letten alleen op het FED-besluit van vanavond en de toelichting daarop van FED-voorman Bernanke, dat is alles wat telt. Het cijfer van vanmiddag lijkt irrelevant. De hoop is dat Bernanke de aandelenmarkten zal ondersteunen door ofwel een renteverlaging aan te kondigen (de kans daarop is erg klein) ofwel zodanige bewoordingen te gebruiken dat het in de nabije toekomst van een renteverlaging kan komen. Er wordt flink wat druk op hem uitgeoefend, vanavond gaat blijken hoezeer hij hiertegen bestand is. Het inflatieperspectief maakt het bepaald niet raadzaam om de rente te verlagen, als hij de financiële markten net als voorheen echter te vriend wil blijven zal hij toch moeten overwegen dat te doen. Dat maakt zijn stap vanavond extra boeiend.

  • Het EMA200, 200daags exponentieel voortschrijdend gemiddelde, waar we gisteren precies op eindigden is door de stijging van vandaag steun geworden. Dit maakt een verder herstel mogelijk. Een koersdoel wil ik u echter nog niet geven tot dat herstel zich daadwerkelijk aankondigt.

  • Vooralsnog hebben we gezien het beeld in de Bollinger Bands namelijk nog een harde dalende trend, daar doet de winst van vandaag niets aan af. De lijnen van deze indicator dalen en de beursgraadmeter is bij de onderste lijn in de buurt, wat het kenmerk is van een sterke naar beneden gerichte trendmatige ontwikkeling. Zolang daar geen duidelijke kentering in komt heeft het geen zin om over een mogelijk herstel te praten.

  • Die kentering zou er pas komen als de beursindex door lijn x' zou breken, zolang dat niet gebeurt is de trend ondanks de stijging van vandaag naar beneden gericht.

  • Ik wil daar aan de hand van de kwartiergrafiek nog een extra voorwaarde aan koppelen, om de daling te breken moet de beursbarometer namelijk ook boven het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 530,5 - 515,1 komen waarover ik in deze grafiek Fibonacci lijnen getekend heb. Die kritische grens vinden we rond 524,6. Pas als we achtereenvolgens door lijn x' en 524,6 breken gaan we een herstelfase in.

  • De markt wenst die herstelfase trouwens graag, dat blijkt uit de hogere bodem die vanmiddag gevormd is. Daarnaast heeft de markt van 17.15u tot 17.30u en daarna in de slotveiling blijk gegeven van optimisme door voor het sluiten van de markt een doorbraak door de stippellijn rond 530,3 te realiseren. Het vertrouwen in Bernanke moet groot zijn.

  • Openen we morgen de dag hoger dan is de eerste potentiële weerstand rond 522,8 te vinden, daar ligt namelijk het 50% niveau. Verder zouden we ongeveer rond hetzelfde niveau ook met lijn x' te maken krijgen. Ik wil niet vooruitlopen op een doorbraak van die lijn, maar rustig afwachten en inspelen op de uitkomst.

  • Openen we morgen lager dan ga ik ervan uit dat we de daling aanhouden, een beweging onder de laatste bodem rond 517,6 zou daarvan het concrete bewijs zijn. Richtpunt is dan sowieso 515,1 waar steun gevonden zou kunnen worden, maar ook een daling naar lijn j is dan zeker mogelijk.

Resumerend:

Er wordt getuige het wonderbaarlijke herstel in de VS van gisterenavond veel verwacht van FED-voorzitter Ben Bernanke. Men spreekt volmondig over een renteverlaging, Jim Cramer waar ik gisteren over schreef is bepaald niet de enige die druk uitoefent op Bernanke. Vanavond zal blijken of hij deze druk kan weerstaan en waakzaam blijft voor inflatie of dat hij zich de grote, maar onverstandige vriend van de financiële markten toont en aanstuurt op een renteverlaging. De Amsterdamse beurs heeft haar vertrouwen gezien de stijging in het laatste deel van de handel in elk geval in hem gesteld, kopers aarzelden niet de beursindex vanaf een hogere bodem naar boven te brengen. Het zal mij benieuwen wat Bernanke doet. Levert het ons morgen een stijging op dan ondervinden we mogelijk weerstand van het 50% niveau rond 522,8, van lijn x' of van het 61,8% niveau rond 524,6. Pas als we door die laatste waarde breken kan ik me uitlaten over een verder herstel, zolang dat nog niet is gebeurd zouden we ook bij een stijging altijd nog de daling kunnen hervatten. Zorgen de woorden van Bernanke voor een daling en komen we onder 517,6 waar we vanmiddag een hogere bodem vormden dan gaan we door naar 515,1 en waarschijnlijk ook lager.

En dan nog dit...

Als een van de redenen van de uitzonderlijk grote stijging in de VS werd gisteren het koersverloop van de olieprijs gegeven, tijd om daar dus eens naar te kijken. U ziet de weekgrafiek die ik vanavond rond 18.30u van het internet haalde.

  • De olieprijs blijkt inderdaad behoorlijk te zijn gedaald. Het koersdoel $80 dat ik op 1 juli op deze plaats noemde is niet bereikt en de prijs van een vat olie is door de blauwe lijn b gezakt. Deze beweging houdt in dat de olieprijs onderweg is naar de neklijn a van het omgekeerd hoofd en schouders patroon dat ik vorige keer in de grafiek tekende, een neklijn die we rond $70 vinden. Daar is de kans op steun erg groot. 
  • U ziet daarnaast in de grafiek nog het stijgend trendkanaal c-c' waarvan de onderkant vrijwel samenvalt met de neklijn. Vindt de olieprijs daar steun dan heeft de markt te vroeg gejuicht en houdt de stijgende trend aan. Het heeft pas zin om optimistisch over het koersverloop te worden als de koers waarop een vat olie verhandeld wordt onder de neklijn en het kanaal, zeg maar onder $69. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen