ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag met een verlies van 6,7% wederom fors gedaald en naar beneden uit het kanaal u-x gebroken.  De bearish harami van gisteren, een potentieel toppatroon, is daardoor als top bevestigd. Wat ons te doen staat is te beoordelen of het om een hervatting van de daling gaat of slechts een tijdelijke beweging naar beneden. Dat bepaal ik deze en volgende week aan de hand van Fibonacci lijnen die ik over de stijging 231,5 - 291,1 tekende. We bevinden ons momenteel in de buurt van het 50% niveau dat rond 261,3 ligt. Dit is een potentieel steunniveau waar we eventueel op zouden kunnen veren.

  • Zouden we daarentegen door dit niveau zakken, dus onder de candle van vandaag geraken, dan wordt het 61,8% niveau rond 254,3 het volgende doel.

  • Dat 61,8% niveau is beslissend voor de beantwoording van de vraag of het al dan niet om de hervatting van de dalende trend gaat. Komen we onder 254,3 dan is dat het geval. Zolang we echter boven dat niveau staan is de mogelijkheid aanwezig dat we een hogere bodem gaan vormen boven de bodem die vorige maand rond 231,5 ontstond. Dat zou dan het startpunt kunnen zijn voor een nieuwe stijgingsronde.

  • De slotstand van vandaag heeft ons onder de middellijn van de Bollinger Bands gebracht, dat maakt een terugkeer naar de onderste lijn van deze indicator mogelijk.

  • In de uurgrafiek is te zien dat we iets onder het 50% Fibonacci niveau gesloten zijn dat ik bij de daggrafiek besprak. Het verschil is echter niet erg groot, vooralsnog beschouw ik het niveau daarom als niet doorbroken. Voorwaarde om dat zo te houden is wel dat we morgen direct stijgen.

  • Het is echter allerminst zeker dat we dat morgen doen, er is namelijk een hoofd en schouders patroon ontstaan in deze grafiek. De neklijn ligt rond 266,8. Bereken ik een koersdoel door vanaf die neklijn naar beneden te rekenen met een daling ter grootte van het hoofd dan kom ik rond 242,5 uit. Dat ligt onder het open gebleven gap van 29 oktober jongstleden, dat daarmee toch nog gesloten zou kunnen worden.

  • Dat gap is echter niet het enige dat ontstond, vandaag zagen we er bij opening ook een. Dat gap is voor een aanzienlijk deel gesloten, waarop een scherpe daling volgde. Ik neem op grond hiervan aan dat het resterende deel niet meer gesloten zal worden, de markt heeft immers de gelegenheid gehad om de posities aan te passen. Daar hoeven we dus niet meer voor naar boven.

  • Zouden we toch stijgen dan mag de neklijn rond 266,8 geacht worden weerstand te vormen, dat is bij een lijn door de bodems van een hoofd en schouders patroon namelijk meestal het geval. Ik neem voorlopig daarom aan dat we in het geval van een stijging niet meer boven 266,8 zullen komen.

  • Behalve met weerstand rond 266,8 hebben we ook nog met de dalende weerstandslijn a van doen die vandaag is ontstaan. De huidige trend is naar beneden gericht zolang we onder die lijn koersen.

Resumerend: 

De AEX-index heeft vandaag na gisteren in de uur- en kwartiergrafiek al uit het kanaal u-x te zijn gebroken ook in de daggrafiek dit kanaal verlaten. Dit gebeurde wederom met een grote daling, de graadmeter leverde namelijk 6,7% in op het slot van gisteren. Het kan gaan om het vervolg van de dalende trend, of dat het geval is hangt af van het verloop ten opzichte van de twee potentiële steunniveaus in de daggrafiek rond 261,3 en 254,3. Ontstaat op een van beide niveaus een bodem dan kan dat grond zijn voor een nieuwe stijgingsronde, belandt onze beursbarometer onder 254,3 dan gaat het om de hervatting van de dalende trend. De kans op een dergelijke hervatting is gezien het hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek groot, dat patroon voorspelt namelijk een daling naar 242,5. Laat ik daar nochtans niet van uit gaan en me eerst richten op de tussenliggende mogelijke steunniveaus. Stijgen we morgen direct dan blijft het 50% niveau in uur- en daggrafiek ongebroken. Dat wil echter niet direct zeggen dat de dalende trend dan doorbroken wordt, ik ga namelijk uit van weerstand ter hoogte van 266,8 en tegenstand van lijn a. Die laatste lijn acht ik, zolang mijn ongelijk niet bewezen is, bij een opwaartse beweging het maximaal haalbare. Mocht de lijn wel doorbroken worden dan ga ik uiteraard om. Zouden we morgen dalen, aannemelijk op grond van het patroon in de uurgrafiek, dan let ik allereerst op of er steun ligt rond 254,3. Dat wordt dan immers zoals we zagen een cruciale grens, als het ware de laatste reddingsboei voor de AEX-index.

En dan nog dit...

Zoals u weet probeer ik regelmatig aandacht te schenken aan de overige Europese beurzen, vandaag is die van Frankfurt aan de beurt.

  • De Duitse DAX-index heeft een top gevormd ter hoogte van het 50% Fibonacci niveau van de daling uit september en oktober. De index heeft vanaf dat niveau de daling weer opgepakt, wat een hervatting van de daling betekent. Deze daling blijft in stand onder de voorwaarde dat lijn z die ik heb kunnen tekenen niet doorbroken wordt. 

  • Er zijn twee potentiële steunniveaus. Het eerste is niet zichtbaar in de grafiek, dat betreft het 61,8% niveau van de recente stijging dat rond 4500 ligt. Het tweede ligt ter hoogte van de bodem die op 10 oktober rond 4300 ontstond. Vooralsnog neem ik aan dat de DAX de dalende trend weer opgevat heeft, met de kanttekening dat ik de komende weken na zal gaan of de index zoals op grond van de dalende trend mag worden verwacht door deze beide potentiële steunniveaus zakt. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 6 nov 2008, 19.30u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

6 nov 09.15u: AEX-index is 2,8% lager geopend

6 nov 10.00u: Nog geen poging om gap te sluiten

6 nov 11.00u: AEX vrijwel op het 38,2% niveau

6 nov 12.00u: Korte termijn bodem AEX ontstaan

6 nov 13.15u: Stijging na uitzonderlijk besluit BoE

6 nov 14.00u: Teleurstelling na rentebesluit ECB

6 nov 15.00u: Vlag gevormd in de AEX-index

6 nov 16.00u: Vlag uitgerekt, maar toch daling

6 nov 17.00u: AEX onder bodem van vanmorgen

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven