ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De Amsterdamse aandelenbeurs heeft vandaag wederom terrein verloren, zij leed een verlies van ruim 1%. De candle van vandaag is bijzonder. Het lichaam van de candle staat onderaan, wat komt doordat zowel opening als slot ver onder het slot van vrijdag lagen, maar wel dicht bij elkaar. De index is gedurende de dag hogere geweest en sloot daarmee het gap dat vanmorgen bij opening ontstond. Nadat dit op een haar na was gebeurd daalde de beursgraadmeter vervolgens weer. Het heeft ons een slot onder het 50%  Fibonacci niveau rond 517 opgeleverd en dit maakt het 61,8% niveau rond 506 vanuit de Fibonacci theorie bezien tot het volgende koersdoel.

  • We zagen vorige week vrijdag in de weekgrafiek echter dat er steun rond 512,5 zou kunnen liggen, op dat niveau vinden we namelijk een oude top. Oude weerstand kan nieuwe steun worden, dat wil zeggen dat we rond deze waarde rekening moeten houden met mogelijke bodemvorming.

  • Het is echter nog niet zeker dat we verder dalen, we staan namelijk op het 200daags exponentieel gemiddelde EMA200 dat eventueel nog steun zou kunnen vormen. Het gaat om de rode stippellijn. Pas als we morgen verder dalen dan kunnen we aan de waarde 512,5 gaan denken.

  • De Bollinger Bands tonen ons ook na vandaag een krachtige dalende trend. De beursindex blijft namelijk in de buurt van de onderkant van deze indicator en dat is de meest duidelijke aanwijzing voor een dalende trend die je maar kunt krijgen.

  • Die dalende trend heeft vandaag in de uurgrafiek een versnelling naar beneden gekregen, wat te zien is aan het ontstaan van lijn i. Zolang we onder die lijn zijn zetten we de beweging naar beneden voort.

  • Er zijn vanmiddag in het laatste deel van de handel nog wel twee hammers gevormd waar we rekening mee dienen te houden. Een hammer duidt op mogelijke bodemvorming. De candles zijn evenwel nog niet door een stijging gevolgd, de markt laat het van het verloop in de VS afhangen of er al dan niet een bodem gaat ontstaan.

  • Ik zal in verband met die mogelijke bodem morgenochtend zeker op lijn i letten, een stijging boven die lijn zou het eerste teken van een mogelijk herstel zijn. Het spreekt voor zich dat het pas boven de stippellijn op 519,9 van een echt herstel zou kunnen komen, dat is in het geval van een doorbraak door lijn i dus het eerste belangrijke punt om op te letten.

  • We bevinden ons momenteel echter onder lijn i en doen er daarom goed aan van een neerwaartse voortzetting uit te gaan. Een daling onder 515,1 waar ik een stippellijn door het laagste punt van de dag getekend heb zou het concrete bewijs van die voortzetting zijn. Het zou me mijn koersdoel zoals ik al vermeldde op 512,5 doen leggen.

  • Dit neemt niet weg dat we in dat geval ook nog lager zouden kunnen komen, ik zou me kunnen voorstellen dat er een daling naar lijn x zou volgen die ik onderin de grafiek uit beeld ziet verdwijnen. Een blik op de uurgrafiek waarin u de hele lijn ziet volstaat om dat zien dat we dan nog een fiks eind naar beneden zouden kunnen gaan. Het zou ons rond het 61,8% niveau in de daggrafiek brengen dat we rond 506 vinden.

Resumerend:

De AEX-index is vandaag wederom gedaald, er lijkt geen eind meer te komen aan de verliezen nu een deel van de beleggers het geleende geld waarmee de beurzen zo lang kunstmatig zijn opgepompt noodgedwongen uit de markt haalt. Al dat geld is door die beleggers in derivaten belegd, een hefboomwerking die nu tegen hen werkt en flinke procentuele dalingen veroorzaakt. We staan na vandaag onder het 50% niveau in de daggrafiek en we staan op de enige lijn die ons voor de korte termijn nog een verdere daling kan besparen, namelijk het 200daags exponentieel gemiddelde. Zakken we daaronder dan gaan we door naar 512,5 waar steun zou kunnen liggen, zouden we daar weer onder belanden dan gaan we richting 506 waar in de daggrafiek het 61,8% niveau ligt. Het zou ons in de uurgrafiek naar lijn x brengen. De hammers die vanmiddag in de kwartiergrafiek zijn ontstaan wijzen echter op de mogelijkheid van een herstel, net als de rond 19.30u nog steeds stijgende Amerikaanse markten. Ik let daarom morgen op lijn i in de daggrafiek, komen we boven die lijn dan is dat een volgende poging om tot een herstel te komen. Er ligt dan rond de top van vandaag op 519,9 nog wel een stevige weerstand die dan nog overbrugd zal moeten worden. Blijven we onder lijn i en belanden we onder het laagste punt van vandaag op 515,1, dan behelst dat de voortzetting van de daling naar 512,5 en eventueel 506.

En dan nog dit...

Vandaag wil ik het met u over de combinatie emoties en beleggen hebben en dat wil ik doen aan de hand van een link naar een video van CNBC die ik van een lezer ontving. Het betreft een uitzending waarin Jim Cramer wordt geïnterviewd. Jim Cramer is presentator van het CNBC programma Mad Money, voormalig hedge fund manager, schrijver van boeken, columnist voor New York Magazine, oprichter van TheStreet.com en eigenaar/senior partner van Cramer Berkowitz dat het hedge fund Cramer Partners aanstuurt. Hij is dus niet de eerste de beste, al heeft hij over het algemeen wel een belerende en bijzondere houding. Waar je als belegger leert dat je zo mogelijk emotieloos naar de markt moet kijken ligt dat bij Cramer anders, hij maakt van zijn hart geen moordkuil en staat bekend om zijn boude uitspraken. Nu maakte hij het echter wel erg bont, hij ging vorige week in een uitzending namelijk volledig door het lint. Hier ziet u een man die waarschijnlijk enorme verliezen lijdt door de dalingen van vorige week, verliezen die hem ertoe brengen om in een hartstochtelijk pleidooi te pleiten voor een onmiddellijke renteverlaging waarvoor hij een beroep doet op FED-voorzitter Ben Bernanke. Hij roept Bernanke daarnaast op steunaankopen te coördineren door de juiste mensen te bellen die gezamenlijk de financiële markten kunnen ondersteunen. Bij herhaling vertelt, nee, schreeuwt hij ons toe hoe slecht het op de financiële markten momenteel toeven is. Er worden enorme verliezen geleden en mensen verliezen hun baan. Bernanke heeft geen idee hoe slecht het 'out there' is, zo zegt hij bij herhaling. "We have armageddon", de eindtijd is aangebroken. Hier staat een wanhopig man, een man die zijn eigen verantwoordelijkheid in een uiterst emotioneel pleidooi doorschuift naar Bernanke. Het is het slechtste voorbeeld dat je als belegger kunt krijgen. U kunt hier klikken voor de video, die u vervolgens kunt starten door op 'Play Video' te klikken. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen