ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het venijn zat 'm deze week in de staart, de AEX-index is vandaag namelijk met 2,3% gedaald en dat beïnvloedde de candle van deze week die er tot gisteren nog aardig uit zag uiteraard in negatieve zin. Het gevolg van de daling is dat er deze week een rode candle aan de grafiek is toegevoegd. De situatie is hiermee behoorlijk omgeslagen. Twee weken geleden vormde zich een zogenaamde engulfing bearish line en dat wees op een daling. Vorige week echter bleken kopers flink terug te vechten, zij waren niet voornemens zich zomaar naar de slachtbank te laten voeren. Hun poging was als ik op de candle van deze week af ga tevergeefs.

  • Ik wil dit echter direct weer relativeren. In de grafiek ziet u boven en onder de laatste vijf candles lichtgrijze lijnen. Het zijn studielijnen, want met name de onderste lijn kan ik nog niet definitief tekenen. Zou de AEX-index volgende week echter direct stijgen dan kan ik dat wel doen, een dergelijke stijging zou dan zoals uit de lichtgrijze lijnen blijkt leiden tot de vorming van een dalende wig. Een wig is een patroon dat een stijging voorspelt en het beeld zou dan weer geheel op zijn kop komen te staan. Zou de index volgende week nochtans verder dalen dan wordt de wig niet gevormd en komt de stijging er dientengevolge niet. Dat is de reden dat ik de lijnen een voorlopige lichtgrijze kleur gegeven heb en afwacht wat de komende candle ons ten opzichte van deze lijnen oplevert.

  • Ik heb de grijze lijnen voor alle zekerheid ook maar overgenomen in de daggrafiek, niet omdat ik noodzakelijkerwijs een daling verwacht, maar slechts omdat ik voor alle mogelijkheden open wil staan. De candle die vandaag gevormd is wijst echter in het geheel niet op een stijging. Het is een enorme engulfing bearish line die maar liefst elf (!) voorgaande candles omvat. Zo zie je ze niet vaak. Het is een candle met een grote negatieve betekenis en een voortzetting van de daling zou hierop dan ook het meest voor de hand liggen.

  • De candle heeft de AEX-index onder de laatste bodem rond 473 gebracht, waardoor een voortzetting naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 465 of lager als het ware in de sterren staat. Nu de index namelijk voor de tweede maal onder het 23,6% niveau staat is het 38,2% niveau automatisch het volgende richtpunt.

  • De versmallende banden waar ik vorige week bij de grafiek met Bollinger Bands over schreef dat zij wezen op een mogelijke krachtige beweging hebben ons niet bedrogen. Het begin van de krachtige beweging is er in ieder geval. Het is evenwel nog niet zo dat de zijwaartse beweging vanzelfsprekend omgezet gaat worden in een daling, de onderste band kan namelijk nog steun vormen. Volgende week moet blijken of die steun geleverd wordt, vindt de graadmeter echter geen steun dan gaat deze indicator over een neerwaartse beweging waardoor een dalende trend ontstaat.

  • Tja, wat moet ik nog over deze uurgrafiek zeggen, de laatste rij candles spreekt eigenlijk voor zich. Drie voorgaande herstelpogingen van respectievelijk 27 - 30 mei, 2 - 3 juni en 4 - 6 juni zijn met de snelheid van het licht teruggedraaid. Kopers die nu nog willen proberen de beursindex tot een stijging te brengen moeten na de daling van vandaag over heldenmoed en uiterste vastberadenheid beschikken.

  • De kwartiergrafiek voegt aan het voorgaande niet veel meer toe. Wat ik op grond van deze grafiek nog wil vermelden is dat er rond 473 en de bodem 474,7 bij een eventuele stijging weerstand zou kunnen liggen.

Resumerend:

We zagen vanaf 27 mei jongstleden drie herstelpogingen van de AEX-index, ieder van deze pogingen is uitgedraaid op een mislukking. De climax was de daling van vandaag, waarmee na een hogere opening de gehele stijging van de voorgaande twee dagen teniet werd gedaan en er een verlies van 2,3% resulteerde. Het moeten sterke handen zijn die nu nog durven kopen. Toch is het technisch gezien nog niet geheel uitgesloten dat er een stijging volgt, voorzover dat dit überhaupt al uit te sluiten is natuurlijk. Zouden we aanstaande maandag direct stijgen dan zou er zich in de weekgrafiek theoretisch nog een dalende wig kunnen ontwikkelen, hetgeen op een stijging zou wijzen. Ik ga dat volgende week uiteraard in de gaten houden. Een stijging volgende week zou een verrassende ontwikkeling zijn, als het althans een zodanige beweging betreft dat we vervolgens blijven stijgen. We zouden op de daling van vandaag wel wat herstel kunnen zien, maar het slot onder 473 maakt het aannemelijk om te veronderstellen dat we zullen afglijden naar het 50% Fibonacci niveau rond 465 of lager.

En dan nog dit...

Gisteren boekten de Amerikaanse indices grote winsten, vandaag weer grote verliezen. Laat ik voordat ik van mijn vrijdagavond ga genieten kort een blik werpen op de brede S&P500 index.

  • De Amerikaanse aandelenmarkt wekte gisteren nog de stellige indruk naar boven te gaan, er was namelijk voor de tweede keer een bodem ontstaan rond het 38,2% Fibonacci niveau rond 1370 en de index boekte een grote winst. Vandaag is het echter weer anders. De winst van gisteren is verdampt en we zullen af moeten wachten of de index dit keer opnieuw boven 1370 weet te blijven. 
  • Zou de index toch weer boven die grens weten te blijven dan is het na de daling van vandaag nog maar de vraag in hoeverre de S&P500 erin zal slagen om het kunstje van gisteren te herhalen. De beweging van vandaag zal immers pijn doen bij diegenen die gisteren ongeremd kochten en hen ongetwijfeld wat terughoudender maken. Weten kopers de macht ondanks dat toch weer terug te pakken dan kan alleen een stijging boven 1405 het beeld blijvend verbeteren. 
  • Handhaaft de S&P500 zich niet boven 1370 dan is de volgende stap een daling naar ongeveer 1350 waar het 50% niveau vinden is. Dat niveau is dan namelijk het eerstvolgende potentiële steunniveau. -Ad Nooten-

(geplaatst vrijdag 6 juni 2008, 20.15u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen