ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vorige week ontstond in de weekgrafiek een hanging man, een potentieel toppatroon uit de candlestick techniek. Die candle is deze week echter niet door een daling, maar door een stijging gevolgd. De top is hiermee niet bevestigd en de AEX-index is onderweg gebleven naar lijn e. Die lijn zou eventueel weerstand kunnen vormen en vormt daarom in deze weekgrafiek het eerste koersdoel.

  • Het 76,4% Fibonacci niveau in de daggrafiek lijkt de stijging naar lijn e niet meer tegen te kunnen houden, we eindigden daar vandaag namelijk boven. Dit wil zeggen dat we ook vanuit deze grafiek lijn e als eerste koersdoel moeten nemen.

  • Dit wil overigens nog niet zeggen dat we daarna niet hoger zouden kunnen komen, we zagen in de analyse van vorige week vrijdag aan de hand van Fibonacci lijnen in de maandgrafiek en het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de daggrafiek dat een stijging naar 590 mogelijk is. Ik wil de beweging echter in stukken hakken omdat zowel lijn e als de top rond 564 nog weerstand op kunnen leveren. Bij beide zal ik dus kijken of er eventueel topvorming optreedt, om aan de hand daarvan te bepalen of we verder naar boven gaan voor het volgende deel van de rit naar 590 of niet. Lijn e vinden we maandag aanstaande rond 552.

  • We zagen in de voorgaande grafieken al duidelijk dat de trend naar boven gericht is, dat blijkt zoals dat de voorgaande dagen ook al het geval was uit de daggrafiek met Bollinger Bands. De indicator stijgt en de beursbarometer bevindt zich boven de middellijn, dat maakt het koersverloop tot een stijgende trend.

  • Dat de kopers op de aandelenmarkt overheersen blijkt ook uit de uurgrafiek, waar de beursindex vanaf de bodem net boven de stippellijn rond 537,5 een opmars naar de stippellijn rond 546,6 heeft gemaakt. Deze lijn zou eventueel weerstand kunnen worden, of dat zo is zal de koersontwikkeling aanstaande maandag uitwijzen.

  • Een stijging boven 546,6 zou sowieso een voortzetting naar de top rond 549 inhouden, een doorbraak van die top een voortzetting naar lijn e in de daggrafiek rond 552.

  • Vanmiddag vormde het 76,4% Fibonacci niveau van de daling 549 - 537,8 waarover ik in de kwartiergrafiek Fibonacci lijnen tekende rond 546,4 weerstand. De marktindex wist deze weerstand pas in de laatste candle te passeren, maar staat er maar een zodanig klein stukje boven dat ik het niveau vooralsnog als ongebroken beschouw. Het heeft er veel van weg dat grote beleggers de slotveiling hebben gebruikt om de index nog even een stukje omhoog te tillen en zo boven de weerstand te laten sluiten, weerstand die in de voorlaatste candle nog tot een inverted hammer leidde. Dalen we maandagochtend dan beschouw ik het 76,4% niveau als niet gebroken, op grond er dan eventueel toch nog een hervatting van de daling zou kunnen komen. Het vervolg hangt dan af van de plaats waar we een volgende bodem weten te verwezenlijken.

  • Stijgt de beursgraadmeter maandag met de eerste candle echter dan is het niveau alsnog gebroken en kunnen we door naar 549 om de gehele daling 549 - 537,8 te corrigeren.

Resumerend:

De hanging man die vorige week in de weekgrafiek een mogelijke daling aangaf is deze week door een stijging gevolg en hierdoor geen top gebleken. Zo ziet u hoe belangrijk het is om bij een potentieel toppatroon uit de candlestick techniek op bevestiging te wachten, wat trouwens ook geldt voor bodempatronen. De AEX index zet de stijgende trend voort, iets dat zowel in de weekgrafiek en de daggrafiek, als uit de daggrafiek met Bollinger Bands te destilleren is. In de daggrafiek is de eerstvolgende te nemen stap die naar lijn e die maandag rond 552 ligt, waarna er eventueel nog stappen naar 564 en 590 zouden kunnen volgen. Het is hiervoor wel noodzakelijk dat we afrekenen met mogelijke weerstand rond 546,6 in de uurgrafiek en het 76,4% niveau daar net onder in de kwartiergrafiek dat ik nog als ongebroken beschouw. Dit is het enige niveau dat de beweging naar boven nog tegen of op zou kunnen houden. Dalen we komende maandag direct dan blijft de weerstand ongebroken en zullen we moeten gaan kijken waar de volgende bodem komt te liggen, dat moet ons dan vertellen wat we verder gaan doen. Stijgen we maandag dan vervolgen we de stijging naar de recente top rond 549, weten we die te breken dan gaan we door naar lijn e in de daggrafiek.

En dan nog dit...

Eerder deze week besprak ik de stand van zaken bij de Dow Jones en de S&P500 index. Wilt u terugkijken naar wat ik eerder schreef dan kunt u dat trouwens altijd doen via de koppeling onderaan deze pagina die verwijst naar een overzicht van de onderwerpen die ik hier in voorgaande slotanalyses besproken heb. Vandaag is het de beurt aan de Nasdaq.

  • U ziet de situatie van 19u vanavond. Het moge duidelijk zijn dat ook de Nasdaq zich in een stijgende trend bevindt. In de derde week van september werd een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond waarvan lijn r de neklijn is. Om een koersdoel te bepalen tekende ik een groene verticale lijn van het onderste punt van het hoofd naar de neklijn. Vervolgens plaatste ik een lijn van gelijke lengte op de stippellijn door het punt waarop de index door lijn r brak. De bovenkant van die lijn is het koersdoel dat rond 2900 ligt. Deze methode is gebaseerd op het gegeven dat bij dit patroon vanaf de neklijn meestal een stijging volgt die gelijk is aan de hoogte van het hoofd. Voorwaarde voor het bereiken van het doel is dat de index niet terugkeert onder lijn r. 
  • De voorgaande dagen had de Nasdaq steun van de stippellijn door de laatste top rond 2725. Zolang de graadmeter boven die waarde blijft komt het sowieso niet van een daling naar lijn r en hoeven we ons om een eventuele terugkeer onder die lijn ook geen zorgen te maken.
  • Er is de komende dagen nog wel een kans op een terugkeer naar 2735. De candle van vandaag staat namelijk los van zijn voorganger en ik vermoed dat dit gap, zoals het overslagen gebied heet, nog gesloten zal gaan worden. Dat is bij een gap namelijk meestal zo. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen