ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Ondanks het gegeven dat er gisteren in de kwartiergrafiek maar liefst drie voortzettingspatronen werden gevormd zocht de Amsterdamse beurs vandaag vanaf de opening de weg naar boven en sloot de dag ook met een stevige winst van 1,7% af. We hebben hierdoor een bodem gevormd rond het 50% Fibonacci niveau in bovenstaande grafiek, wat wil zeggen dat we terug zouden kunnen gaan keren naar de onderzijde van de stijgende wig e-q die we afgelopen maandag naar beneden verlieten. Een concretere inschatting kan ik op grond van de daggrafiek echter niet maken, want er is geen enkele garantie voor die terugkeer te geven.

  • De daggrafiek met Bollinger Bands geeft ons wel iets meer houvast, dat komt omdat we ons nog onder de middellijn bevinden. Deze lijn zou dientengevolge nog weerstand kunnen vormen, we doen er dan ook goed aan om zolang we niet boven de laatste twee candles gekomen zijn aan te nemen dat we verder zullen dalen. 

  • Een stijging boven dat laatste duo daarentegen (boven 446,1) kan ons naar de bovenkant van de indicator brengen, dat is de andere kant van de medaille.

  • Het hoofd en schouders patroon dat gisteren ontstond werd door de opening van vanmorgen direct ongeldig en de index koos vervolgens voor een opwaartse dagtrend. Die trend heeft geleid tot het ontstaan van lijn z en dat is een lijn waar we morgen mee te maken hebben. Zolang we boven die lijn koersen streeft de markt naar een verder herstel.

  • Dat herstel volg ik aan de hand van Fibonacci lijnen over de daling 466,1 - 434,1 en die lijnen leveren drie mogelijke weerstandsniveaus op, te weten 446,3, 450,1 en 453,9. Dit zijn niveaus waar we mochten we verder naar boven gaan het koersverloop op eventuele topvorming moeten controleren.

  • Het 38,2% niveau valt vrijwel samen met de laatste top die op 446,1 ligt, dat geeft het niveau wat meer cachet dat het normaliter heeft. Het is een niveau waar we de ontwikkelingen in verband met de eventuele vorming een dubbele top extra aandacht moeten geven.

  • Het patroon dat gisteren en vandaag ontstaan is lijkt veel op een omgekeerd hoofd en schouders patroon, al is het wel erg onregelmatig gevormd en is het bijvoorbeeld lastig om een neklijn te tekenen. Het vormt technisch echter zeker een handvat om van een beweging naar 446,1 uit te gaan.
  • De stijging verliep in het laatste deel van de handel echter nogal moeizaam, er ontstond een cluster van candles waarin zich twee hammers bevinden die op weerstand wijzen. Zeker is de voortzetting nog niet, temeer daar de Amerikaanse beurindices rond 20u veel van hun glans lijken te hebben verloren. Ik let dus niet alleen op de top van gisteren en de weerstand rond 446,1 waar ik bij de Bollinger Band grafiek over sprak, maar ook op lijn z die ik langs de onderkant van candles van gisteren en vandaag tekende. Deze lijn zou steun moeten vormen willen we naar boven blijven gaan, net als de stippellijn rond 441 waar we vanmiddag doorheen braken.

Resumerend:

De beweging van vandaag kwam als een verrassing, het scala aan voortzettingspatronen dat gisteren in de kwartiergrafiek ontstond had eigenlijk in een neerwaartse voortzetting moeten resulteren. De markt toonde zich vandaag echter sterk, hielp die patronen om zeep en vormde een stijgende dagtrend. Deze trend heeft ons in de daggrafiek met Bollinger Bands naar de middellijn gebracht, een stippellijn die de stijging zou kunnen blokkeren. Dit is het geval mochten we niet boven 446,1 komen, in welk geval we op lijn z en de stippellijn rond 441 in de kwartiergrafiek moeten letten. Zolang we boven die lijnen zijn is de ontwikkeling positief, komen we er echter onder dan slaat dat weer om en kan alsnog de daling volgen die ik vandaag eigenlijk al had verwacht. Breken we wel door 446,1 dan gaan we verder richting lijn e, de onderkant van de stijgende wig e-q in de daggrafiek waar we begin deze week naar beneden uitbraken.

En dan nog dit...

Op 18 februari schreef ik dat het minder zeker was geworden dat de olieprijs boven de grens van $100 per vat zou komen, dat blijkt zoals u hieronder ziet anders te zijn uitgepakt.

  • Was het op 18 februari nog zo dat er zich een hoofd en schouders patroon leek te gaan ontwikkelen, één blik op de grafiek volstaat om te zien dat dit niet gebeurd is. Het illustreert hoe gevaarlijk het is om bij voorbaat van de afronding van een patroon uit te gaan, op het moment dat het nog niet af is kan het zich altijd nog anders ontwikkelen. 
  • De vraag waar de olieprijs nu naar toe gaat laat zich goed beantwoorden, die gaat naar ik aanneem naar de bovenzijde van het trendkanaal d-d' dat ik in de grafiek getekend heb. Precies kan ik het niet zeggen, maar de koers kan afhankelijk van het moment waarop de bovenkant van het kanaal daadwerkelijk wordt bereikt oplopen tot zo'n $110. De olieprijs heeft de stijgende trend dus voortgezet, wat pijn zal doen als u bij de benzinepomp staat. Het zal in de vorm van verhoogde energiekosten voor het bedrijfsleven bovendien zorgen voor oplopende prijzen of, als bedrijven het leed niet naar ons door kunnen schuiven, voor lagere bedrijfsresultaten. Leuker kan ik het niet maken. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen