ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Op 26 augustus jongstleden ontstond er rond 397,1 een dubbele bodem en daar werd ik door verrast. Deze bodem lag namelijk tussen het 38,2% en het 50% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging 374,1 - 417,4. Ik rekende door de daling onder het 38,2% niveau op een daling naar het 50% niveau rond 395,8, maar kwam bedrogen uit. Er volgde een herstelbeweging die gekenmerkt werd door stappen naar boven die me weinig natuurlijk overkwamen, maar berustten op tactisch sterk handelen van kopende partijen. Ik heb daar in mijn pagina's herhaaldelijk gewag van gemaakt. Ik vroeg me daarbij af hoelang de beurs het zich zou kunnen permitteren zonder enige andere basis dan strategisch slim handelen onder een spervuur van negatieve macro-economische berichten toch te blijven stijgen. Ik heb nu het antwoord op deze vraag, stijgen op die kunstmatige manier lukt niet zo erg lang. De beweging die we vanaf 26 augustus hebben gezien is in twee dagen tijd teruggedraaid. De daling verliep zo snel omdat er door de stijging in de markt flink wat hoop op een verder herstel was geschapen. Dit bleek valse hoop, wat velen er vandaag toe gedreven zal hebben afstand te nemen van hun stukken.

  • Het bracht ons onder het trendkanaal q-q' en we zijn vrijwel teruggekeerd bij de genoemde dubbele bodem. Ontwikkelt het koersverloop zich dit keer wél zoals je dat op grond van de technische analyse mag verwachten dan gaan we alsnog naar het 50% niveau rond 395,8, het 61,8% niveau rond 390,6 of lager.

  • Dit is overigens op grond van de daggrafiek met Bollinger Bands nog niet zeker. Deze indicator beweegt zijwaarts en de onderste lijn zou -als we morgen tenminste direct stijgen- nog steun kunnen vormen. Dat is dus wel iets om de aandacht bij te houden.

  • In de uurgrafiek ziet u de situatie in de daggrafiek uitvergroot. De snelle daling heeft ons bij de bodem van jongstleden 26 augustus gebracht en dat is een niveau waar eventueel nogmaals steun gevonden zou kunnen worden. Ik kan me niet voorstellen dat kopers nu het hen alleen verliezen opgeleverd heeft nogmaals hetzelfde spelletje gaan spelen, maar het is zeker mogelijk. 

  • Zouden we morgen stijgen dan zal ik nieuwe Fibonacci lijnen plaatsen om de beweging te volgen, aan de hand daarvan zal ik dan potentiële weerstandsniveaus bepalen. De net doorbroken lijn q zou normaal gesproken weerstand moeten zijn.

  • Komen we onder de stippellijn rond 397,1 dan gaan we door naar het 50% niveau uit de daggrafiek rond 395,9 of lager.

  • De kwartiergrafiek voegt aan het voorgaande niets toe. Deze grafiek komt morgenochtend in de eerste update weer aan bod, omdat hij dan toont of we terugkeren richting lijn q of doorgaan naar beneden.

Resumerend:

Ik zal niet verbloemen dat ik de afgelopen weken met de handen in het haar gezeten heb tijdens de stijging die we vanaf 26 augustus jongstleden zagen. Het druiste volledig in tegen het technische beeld dat voorzag in een daling naar het 50% Fibonacci niveau in de daggrafiek rond 395,8 of lager. Die daling kwam er niet, de AEX-index kreeg om de gang naar boven er in te houden steeds weer op exact de juiste momenten een zet naar boven. Ik was onder de indruk van de manier waarop dit gebeurde, dat wil ik niet onder stoelen of banken steken. De wijze waarop grote kopers met een uitstekende timing en een flinke zak geld precies op momenten dat een daling dreigden soms imposante stijgingen in korte tijd wisten te bewerkstelligen was indrukwekkend. Er moeten gezien de vorm van de bewegingen computerprogramma's aan te pas zijn gekomen, zo accuraat kan een mens dit niet. Ondertussen stapelden de slechte macro-economische berichten zich echter op en vroeg ik me -enigszins vertwijfeld- af hoelang dit door zou gaan. We hebben deze fase vandaag achter ons gelaten, want we zijn vrijwel teruggekeerd bij het startpunt van 26 augustus. Dit wil zeggen dat ik terugschakel naar de verwachting die ik in die periode had, namelijk die van een daling naar het 50% niveau rond 395,8 of het 61,8% niveau rond 390,6. Of we naar de eerste waarde van deze twee gaan hangt af van het verloop ten opzichte van de stippellijn rond 397,1. Ik ga er in principe van uit van wel, maar je weet maar nooit. Stijgen we morgen dan wordt dat afhankelijk van de mate van stijgen, de vandaag doorbroken lijn q zou dan weerstand moeten zijn. Komen we morgen onder 397,1 dan gaan we direct door naar 395,9 of eventueel lager naar 390,6.

En dan nog dit...

Vorige week woensdag vergeleek ik hier de daggrafiek van de Nasdaq met die van de Dow Jones en de S&P500 en kwam tot de conclusie dat het koersverloop van de eerste aanmerkelijk positiever was dan dat van de beide andere indices. Mijn slotsom was dat de Nasdaq ofwel de beide andere indices uit het moeras uit moeten trekken ofwel door Dow en S&P500 meegesleept zou kunnen worden naar beneden. Dat laatste is zoals u hieronder in de daggrafiek van de Nasdaq ziet gebeurd.

  • De Nasdaq is nog naar boven uit de vlag gebroken die ik vorige keer tekende, maar daarna was het direct mis. De graadmeter is naar beneden gedoken en stond om 19.00u vanavond ter hoogte van het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 2167 - 2473 rond 2284. Van belang wordt vandaag of morgen wat de index doet ten opzichte van deze cruciale grens. Wordt het niveau doorbroken dan volgt een terugkeer naar de bodem die in juli ontstond, blijft het daarentegen intact dan is het toekomstig verloop afhankelijk van de stijging die dan volgt. De lagere top onder die van juni van dit jaar die vorige maand is ontstaan belooft echter niet veel goeds, de kans dat dit de hervatting van de dalende trend en dus een vervolg naar 2167 of lager betekent is groot. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst donderdag 4 sept 2008, 19.25u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen