ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De AEX-index is vandaag voor mij onverwacht snel doorgeschoten naar het 61,8% Fibonacci niveau rond 532 dat ik de voorgaande dagen als koersdoel noemde voor het geval de beursgraadmeter door het 50daags exponentieel gemiddelde EMA50 zou breken. De index aarzelde vandaag een groot deel van de dag rond dat gemiddelde, maar schoot vanaf de opening van de Amerikaanse beurzen naar boven. Tegenvallende cijfers in de VS deden daar vreemd genoeg niets aan af, als je de Amerikaanse media mag geloven ontstond er daar een stijging uit opluchting omdat de cijfers niet nog meer tegen vielen dan zij al deden. Met name de daling van de bouwuitgaven met 0,4% bij een dalingsverwachting van 0,1% deed mij de wenkbrauwen fronsen, maar de Amerikaanse belegger knipperde niet eens met zijn ogen. We bevinden ons wederom in een fase waarin cijfers er niet meer toe lijken te doen en de beurs gaat kennelijk alleen naar beneden als de belegger op een zodanige manier met de neus op de feiten wordt geduwd dat er geen ontkomen meer aan is. Dat is nu niet het geval, er zijn geen bedrijven in moeilijkheden en dus is de belegger in weerwil van cijfers weer goedgemutst.

  • Het 61,8% niveau dat we nu bereikt hebben, dat als je het precies uitrekent trouwens op 531,7 ligt, vormt een cruciaal koerspeil in de Fibonacci theorie. Het is namelijk het meest belangrijke correctieniveau. Breekt de index hier doorheen dan kan de graadmeter terugkeren naar de top van dit jaar rond 564, op het uitnemen van een 61,8% niveau volgt namelijk meestal een beweging naar het 100% niveau.

  • Hier staat tegenover dat het 61,8% niveau een herstelbeweging als deze ook kan doen beëindigen, het kan dermate veel weerstand opleveren dat vanaf hier de daling wordt hervat. Dit maakt het koersverloop van de komende dagen uitermate belangrijk.

  • Voor wat de Bollinger Bands betreft is de potentiële weerstand nog niet bereikt, dat is namelijk de naar boven gekrulde bovenste lijn van deze indicator. Rond die lijn zou eventueel nog een top kunnen ontstaan als dat bij het 61,8% niveau in de eerste grafiek tenminste niet gebeurt.

  • Zolang de stijgende trend in de uurgrafiek intact is zal het niet van een daling komen en kan de beursbarometer doorstoten naar boven. Ik heb om dat te kunnen beoordelen lijn r in de grafiek getekend, blijven we boven die lijn dan breken we vanzelf door het 61,8% niveau in de daggrafiek.

  • Zouden we onder lijn r komen dan let ik op het koersverloop rond de stippellijn op 526, die lijn kan dan namelijk als voormalige weerstandslijn steunlijn worden en onze marktindex alsnog naar boven sturen.

  • De markt heeft deze beursdag echter optimistisch afgesloten, daar gaat men gezien de snelle stijging in de namiddag en de consolidatie in de laatste drie kwartier van een voortzetting naar boven uit. De gretigheid waarmee beleggers instapten zie je overigens ook wel eens bij een laatste beweging naar boven, dat maakt het koersverloop morgen dus nog spannend.

Resumerend:

We zijn vandaag door het 50daags exponentieel gemiddelde in de daggrafiek gebroken en hebben vervolgens verrassend snel het 61,8% Fibonacci niveau rond 532 in de daggrafiek bereikt. Dit niveau is cruciaal voor het vervolg dat de Amsterdamse beurs al dan niet aan de herstelbeweging van de laatste weken gaat geven. Breken we er doorheen dan kan alleen de bovenste lijn van de Bollinger Bands nog weerstand vormen, eenmaal daarboven is voor de komende maanden een terugkeer naar de top van vorige maand rond 564 erg kansrijk. Blijven we daarentegen onder het 61,8% niveau dan hebben we mogelijk met het einde van de correctie te maken en zouden we de daling van eind juli en begin augustus kunnen hervatten. De komende dagen zijn van vitaal belang, de aandelenmarkt staat voor een doorslaggevende keuze.

En dan nog dit...

De Amsterdamse aandelenmarktindex is niet de enige index die voor een beslissende stap staat, dat geldt namelijk ook voor de Amerikaanse indices. Je kunt de zaak beter omdraaien. Wij staan voor de keuze op grond van het herstel dat de Amerikaanse beurzen hebben gekend, een herstel dat hebben gekopieerd. Kijkt u maar eens naar het koersverloop van de S&P500 index, een graadmeter die samen met de andere Amerikaanse indices voor Amsterdam een leidraad voor het herstel gevormd heeft.

  • De S&P500 index heeft vanmiddag het 61,8% Fibonacci niveau van de daling 1556 - 1371 bereikt dat we rond 1485 vinden en probeert daar rond 19.15u terwijl ik deze pagina aan het afronden ben doorheen te breken. Bovenstaande grafiek is om 19u gemaakt en daarin ziet u de beweging boven 1485 nog niet. Deze poging is net als die van de AEX-index beslissend voor het toekomstig verloop. Breekt de S&P500 index door deze barrière dan schept dat de mogelijkheid om tot een forse stijging te komen. Een doorbraak door 1485 zou vanuit de Fibonacci methode namelijk een opmars naar 1556 waarschijnlijk maken. Je zou als je dit koersverloop ziet haast geloven dat de Amerikaanse belegger veronderstelt dat de problemen op de kredietmarkt achter de rug zijn, iets waar ik zelf bepaald nog niet van overtuigd ben. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen