ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De technische situatie verandert momenteel dag na dag. De aandelenmarkt is nogal wispelturig, na de winst van gisteren volgde vandaag namelijk een verlies van 1,1%. De candle van gisteren speelde direct bij opening al geen rol meer en het is net alsof die er niet is geweest. Op het eerste gezicht gaat het dus om een hervatting van de daling.

  • De candle van vandaag wijst echter nog steeds op steun voor de index. Het is namelijk een candle met het lichaam aan de bovenkant, een zogenaamde hammer en daaruit blijkt dat de index zich een behoorlijk eind hersteld heeft van de daling die vandaag optrad. Een deel van de markt streeft nog altijd de vorming van een bodem na, cruciaal in verband met de weerstand in een gebied rond 480 waar zij de beursgraadmeter naar ik veronderstel graag doorheen zou willen hebben.

  • We vonden vandaag steun boven de laatste bodem die rond 473 lag, wat de aandelenmarkt de mogelijkheid open laat om een hogere bodem te vormen en weer naar boven te gaan. Hier komt pas bij een daling onder 473 verandering in, dat zou namelijk een vervolg naar het 38,2% Fibonacci niveau rond 465 betekenen. 

  • Gisteren merkte ik aan de hand van de Bollinger Bands op dat we nog niet verzekerd waren van een stijging. De index stond tegen de middellijn aan en die lijn kon dientengevolge nog weerstand vormen. De daling van vandaag heeft dit bevestigd en de beursbarometer in het onderste deel van de indicator gehouden. De lijnen bewegen echter nog horizontaal en dat wil zeggen dat de trend zijwaarts is. De strijd is voor de bulls dus nog niet verloren.

  • De uurgrafiek wijst uit dat de bulls na iedere daling terugvechten, ook vanuit die optiek is de zaak voor hen nog niet verkeken. Het gaat hen getuige de voortdurend lager liggende toppen echter steeds slechter af. Morgenochtend dreigt er gezien de vorm van de laatste candle bovendien opnieuw een lagere top te ontstaan. Het is namelijk een inverted hammer en dat wijst op tegenstand door bears en dus op een mogelijke top.

  • De index kwam vandaag ruim onder het 61,8% Fibonacci niveau van de stijging 473 - 487,9, wat vanuit de Fibonacci methode voor een daling naar het 100% niveau rond 473 zou moeten zorgen.

  • We kunnen morgen aan de hand van het koersverloop in de kwartiergrafiek controleren in hoeverre er kans bestaat op een daling naar 473 of lager. Dat doen we aan de hand van Fibonacci lijnen die ik over de daling 484 - 474,7 tekende. We vormden aan het slot rond het 50% niveau een evening star en dat is een potentieel omkeerpatroon. Het zou morgenochtend direct in een daling kunnen uitlopen, waarop ik van een vervolg naar 473 of lager uit zou gaan.
  • Stijgen we morgen echter dan is het afhankelijk van het 61,8% Fibonacci niveau rond 480,5 of we nog naar 473 gaan. Ontstaat er daar een top dan kan dat nog steeds gebeuren, komen we daarentegen boven 480,5 dan gaat de beurs proberen lijn d te bereiken. Op weg naar boven zou er rond het niet getekende 76,4% niveau 481,9 eventueel weerstand kunnen liggen.

Resumerend:

De candle van gisteren in de daggrafiek lijkt een vergissing te zijn geweest, de Amsterdamse beurs is zoals ik gisterenavond aan het slot van mijn dagelijkse betoog al als mogelijkheid opperde teruggefloten. Dit wil echter nog steeds niet zeggen dat de bulls de handdoek in de ring hebben gegooid. In de daggrafiek is zoals u zag immers een hammer gevormd en dat wijst op de aanwezigheid van steun. Ik kan nog niet zeggen of die steun voldoende groot is om een daling naar 473 of eventueel 465 te voorkomen, dat hangt in eerste instantie af van de beweging die we morgen ten opzichte van het 61,8% niveau 480,5 in de kwartiergrafiek maken. Weten we boven die grens te komen dan gaan we richting lijn d in de kwartiergrafiek en uurgrafiek, waarbij we onderweg rond 481,9 eventueel weerstand zouden kunnen ontmoeten. Komen we niet boven het 61,8% niveau dan bestaat de kans op een daling. Gaan we morgenochtend direct naar beneden dan ga ik al direct uit van een vervolg naar 473 of lager.

En dan nog dit...

Vandaag ruim ik opnieuw plaats in voor de Amerikaanse Nasdaq en dat doe ik omdat er een belangrijke les uit de grafiek te leren is.

  • Afgelopen maandag maakte ik melding van de vorming van een evening star, een potentieel toppatroon uit de candlestick techniek. Het patroon is echter zoals u aan de twee groene candles die erop volgden nog niet als toppatroon bevestigd. Dit is vanuit de optiek van het patroon dat zich bij een daling zou kunnen ontwikkelen een belangrijk gegeven. Zou de Nasdaq namelijk verder dalen en onder de stippellijn rond 2430 terecht komen dan zou er een hoofd en schouders patroon ontstaan, met alle negatieve consequenties van dien. Een dergelijk patroon is namelijk een toppatroon waarop over het algemeen een daling volgt ter grootte van het hoofd. De stijgingspogingen van gisteren en vandaag tonen echter dat het gevaarlijk is om nu al op een afronding van dat patroon te speculeren. De Amerikaanse markt doet er alles aan om een daling naar 2430 te voorkomen en we hebben op dit moment in de tijd dus geen enkele zekerheid dat het patroon er komt. Speculeren op een daling is vanuit dit oogpunt dan ook gevaarlijk, dat is de les die aan deze grafiek verbonden is. Wachten op de daadwerkelijke daling onder 2430 en dan pas handelen op het patroon, dat is het verstandigst. -Ad Nooten-

(geplaatst woensdag 4 juni 2008, 19.25u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen