ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Soms is het ook voor iemand die de beurs de hele dag volgt niet te begrijpen wat er gebeurt, dat is vandaag bij mij het geval. Gisteren boekten we een winst van 1,2% en waren de kopers gedurende de hele dag uitermate sterk, vandaag staat er een verlies van 1% op de borden en waren diezelfde kopers nergens meer te bekennen. Het wispelturige gedrag van de beurs laat zich moeilijk bevatten. We hebben vandaag een rode candle gevormd waarvan het lichaam de voorgaande candle geheel omvat, het is een zogenaamde engulfing bearish line. Treedt deze na een stijging op dan is het een bearish signaal dat als er een rode candle op volgt de start van een neerwaartse beweging vormt. Vandaag zien we het patroon in een zijwaartse beweging en dat maakt het een stuk minder krachtig, maar er gaat desondanks natuurlijk wel een negatief signaal van uit.

  • We zijn met deze candle wel onder het 23,6% Fibonacci niveau van de voorgaande stijging 422,71 - 457,64 geweest, maar er weer boven geëindigd. De kopers hebben er dus nog net voor weten te zorgen dat deze steun gehandhaafd bleef en hielden zo de weg naar boven open. Een daling onder het 23,6% niveau zou leiden tot een beweging naar het 38,2% niveau rond 444,3 en dat is wat zij dus vooralsnog voorkomen hebben, vooralsnog omdat het na deze negatieve candle nog niet gezegd is dat we weer naar boven kunnen gaan.

  • In de Bollinger Bands heeft de daling van vandaag geen negatieve gevolgen gehad. Deze indicator die achteraf reageert op de bewegingen vertoont nog steeds een stijgende trend, wat zo blijft zolang we boven de middellijn noteren.

  • We hebben vandaag in de uurgrafiek zo'n beetje de omgekeerde beweging van gisteren gemaakt. Even leken we toen de index onder het 23,6% Fibonacci niveau kwam de daling voort te gaan zetten, maar er kwam aan de bovenkant van het gap van 27 juli dat nog steeds niet gesloten is redding. Deze bovenkant toonde zich een steunniveau en voorkwam een verder afglijden naar het 38,2% niveau rond 444,3 dat vanuit de Fibonacci methode bij een voortzetting van de daling het volgende doel zou zijn. Overigens moet ik daaraan toevoegen dat er nog twee stippellijnen zijn die in dat geval een beweging naar dat doel nog zouden kunnen voorkomen, dat zijn die op 447,2 door de onderkant van het besproken gap en 446,6 als voorgaand weerstandsniveau.

  • In de kwartiergrafiek zien we dat er voorafgaand aan de bodem rond 448,5 een dalend kanaal gevormd was, waar we kort na 16.15u naar boven uit wisten te breken. Dit zorgt ervoor dat we met een herstelbeweging gestart zijn, een beweging die ik beoordeel op grond van Fibonacci lijnen over de daling 456 - 448,3. We bevinden ons onder het 50% niveau rond 452,2 en het 61,8% niveau rond 453,1 die nog weerstand kunnen bieden. Maken we op of onder het laatste niveau een top dan kunnen we wederom gaan dalen en kan de bodem rond 448,3 opnieuw onder druk komen te staan. Weten we in tegenstelling daarmee door 453,1 te breken dan openen we daarmee de deur voor een stijging naar 456 weer.

  • De grote jongens hebben met de laatste twee rode candles aangegeven wat minder vertrouwen in de goede afloop te hebben, naar we in mijn 'En dan nog dit...' zullen zien waarschijnlijk terecht.

Resumerend:

Niets is wisselvalliger dan de huidige aandelenbeurs, dat blijkt wel uit de koersontwikkeling. De kopers die gisteren nog voor een flinke stijging zorgden waren vandaag in geen velden of wegen te bekennen en incasseerden kennelijk hun verliezen. Alleen toen de index de neerwaartse beweging écht voort leek te gaan zetten kwamen zij in het geweer en wisten er uiteindelijk voor te zorgen dat de index in de daggrafiek boven het 23,6% niveau sloot. Hierdoor hebben zij in principe de deur voor een stijging op een kier gehouden, om die geheel te openen moet er echter zoals we in de kwartiergrafiek zien een beweging boven 453,1 komen, opdat we naar 456 zouden kunnen gaan. Zolang we die beweging boven 453,1 niet hebben gezien houd ik er sterk rekening mee dat we verder naar beneden zullen gaan om via potentiële steunen op 447,2 en 446,6 waar we moeten opletten of er geen bodem wordt gevormd naar het volgende Fibonacci niveau rond 444,3 te gaan.

En dan nog dit...

In mijn stukje op deze plaats op de pagina van dinsdag 18 juli besprak ik met u onderstaande maandgrafiek van de Nasdaq, die toen onder het 23,6% Fibonacci niveau van de stijging binnen de wig aa' leek te gaan komen. De index noteerde op dat moment namelijk onder het 23,6% niveau, maar wist zich er zoals u hieronder ziet toch nog terug boven te vechten. Het lichaam van de candle van vorige maand staat boven dit Fibonacci niveau waardoor het als steun intact gebleven is en het deze maand opnieuw de vraag is of er toch nog een daling naar het 38,2% niveau rond 1890 gaat volgen.

  • Kijk ik naar het patroon in de daggrafiek dat ik als inzet in de grafiek heb geplaatst dan moet ik tot de conclusie komen dat de kans daarop als de koersvorming in overeenstemming gaat zijn met het patroon dat gevormd is groot is. In die daggrafiek heeft zich namelijk een stijgende wig gevormd en de graadmeter heeft die wig vervolgens aan de onderkant verlaten. Theoretisch betekent dit dat er vanaf het uitbraakpunt een daling zou moeten volgen die even groot is als de aan het patroon voorafgaande beweging. Dit brengt het koersdoel in de buurt van 1965. Daar dit de index dik onder het 23,6% niveau zou brengen zou dat naar ik veronderstel een vervolg naar 1890 krijgen.
  • Uit de candle van gisteren en de candle die vandaag tot 18.30u is ontstaan blijkt evenwel dat er hier nog verzet tegen is. De Nasdaq is gisteren namelijk dicht bij de onderkant van de wig gebleven en vandaag wisten kopers de index na een aanvankelijk verlies al een aardig eindje terug naar boven te brengen. Komt de index vandaag of morgen echter onder 2050 waar de onderkant van een aantal candles ligt dan krijgt de wig zijn 'normale' vervolg en gaat de Nasdaq hoogstwaarschijnlijk toch nog naar 1890. -Ad Nooten-

Naar boven