ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het technische beeld is door een stijging van 1% vandaag weer geheel veranderd. Gisteren ontstond er door de daling in dubbel opzicht een top, namelijk doordat de inverted hammer van afgelopen vrijdag als weerstand bevestigd werd en door de vorming van een evening star. Op de candle van gisteren had bij dit patroon normaliter een daling moeten volgen, maar die kwam er niet. Het tegengestelde gebeurde, de negatieve candle van gisteren werd geheel teniet gedaan. De strijd in het weerstandsgebied rond en iets boven 480 die sinds eind april woedt is nog niet afgelopen, kopers hebben de moed om de beursgraadmeter uiteindelijk af te laten rekenen met de tegenstand in dit gebied bepaald niet laten varen.

  • Ik vertelde u gisteren enige twijfel te houden zolang we niet onder 473 stonden, u zult begrijpen dat die twijfel er niet minder om geworden is. De aandelenmarkt blijft aanhoudend het pad naar boven zoeken en dat mag ik niet negeren. Feitelijk moet ik nu niet alleen meer letten op de laatste bodem rond 473, maar ook op de laatste top rond 487,9. Zodra we onder 473 of boven 487,9 komen is het pleit beslecht in respectievelijk het voordeel van de verkopers of van de kopers.

  • De winst van vandaag heeft ons teruggebracht op de middellijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, waardoor we nog niet verzekerd kunnen zijn van een verdere stijging. Het kan zijn dat deze lijn de opwaartse beweging nog keert.

  • Hetzelfde geldt voor het 61,8% Fibonacci niveau van de recente daling 487,9 - 477 dat rond 483,7 ligt. Ik beschouw dit als niet doorbroken, op het waarom kom ik bij de kwartiergrafiek.

  • Zouden we morgen verder stijgen dan moet ik het wel als doorbroken zien, wat ons dan in eerste instantie naar het 76,4% niveau rond 485,3 en lijn d zal brengen. Deze kunnen eventueel nog weerstand vormen. We kunnen pas door naar 487,9, de grens die ik bij de daggrafiek noemde, als we met deze weerstand afrekenen.

  • Dalen we morgen dan blijft het 61,8% niveau intact, waardoor we eventueel de daling toch nog zouden kunnen hervatten. Dat is vanaf een top rond een 61,8% niveau immers altijd mogelijk. Het toekomstig verloop hangt dan echter in eerste aanleg af van het koersverloop ten opzichte van lijn z die de opwaartse beweging bij een daling nog zou kunnen redden. De ontwikkeling zou pas bij een daling onder lijn z negatief worden.

  • De reden dat ik bij de uurgrafiek schreef het 61,8% Fibonacci niveau rond 483,7 als niet doorbroken te beoordelen vinden we in de laatste candle in de kwartiergrafiek. Het was de beursgraadmeter de voorgaande candles niet gelukt het Fibonacci niveau te doorbreken, de lichamen van de voorgaande zes candles bevonden zich namelijk allemaal op of onder het niveau. Uiteindelijk heeft de markt dan in de slotveiling, het in de praktijk min of meer besloten tÍte-ŗ-tÍte van grote spelers van 17.30u tot 17.35u, voor een beweging boven 483,7 gezorgd. Het is echter maar zo'n kleine beweging en het doel ligt er zo duimendik bovenop dat ik de laatste candle voorlopig maar als niet geplaatst beschouw. Pas als we morgen verder stijgen is de doorbraak een feit en let ik op 485,3 en lijn d. 
  • Dalen we anderzijds morgen dan bezie ik wat de AEX ten opzichte van lijn z doet en trek daaruit een nadere conclusie. De korte termijn trend is naar boven gericht zolang we boven die lijn koersen.

Resumerend:

De beweging van vandaag is een sterke prestatie van de zijde van kopers, die de strijd om het weerstandsniveau rond 480 kennelijk nog niet opgegeven hebben. De candle in de daggrafiek heeft die van gisteren geheel gecompenseerd, waardoor de twijfel aangaande de toekomstige beweging toegenomen is. Feitelijk is het zo dat het de komende tijd draait om ofwel een daling onder 473 ofwel een stijging boven 487,9, pas als een van beide ontwikkelingen zich voordoet hebben we meer duidelijkheid. Het is niet zeker of we bij 487,9 kunnen komen, we zouden namelijk nog een top kunnen vormen rond het 61,8% niveau in de kwartiergrafiek en weer kunnen gaan dalen. Zouden we toch stijgen dan kunnen het 76,4% niveau rond 485,3 en lijn d de opgang eventueel nog blokkeren. Het is al evenmin zeker of we naar 473 kunnen gaan, zolang we namelijk boven de stijgende lijn z in de grafiek staan is er sprake van een stijgende korte termijn trend en heeft de markt dus de blik naar boven gericht. Morgen eerst maar kijken of we stijgen of dalen, dan weten we of we op 485,3 en lijn d of op lijn z moeten gaan letten om meer over het toekomstig koersverloop te kunnen zeggen.

En dan nog dit...

Het koersverloop van de AEX-index en de S&P500 lijken sterk op elkaar. Laten we gaan kijken wat de laatste vandaag doet, zodat we de stijging van de AEX-index van vandaag beter op waarde kunnen schatten.

  • Eergisteren ontstond net als bij onze index een zogenaamde inverted hammer en die werd gisteren door een daling als top bevestigd. Bovendien ontstond net als bij ons een uit drie candles bestaand toppatroon met de naam evening star. De S&P500 heeft vandaag aanvankelijk geprobeerd tegen de laatste candle van dat patroon in te stijgen, maar dat lukte tot dusverre niet. De graadmeter heeft ten opzichte van het hoogste punt van de dag zoals u in bovenstaande grafiek van 18.45u ziet wat moeten inleveren. De vraag waar het nu om draait is of er volgend op de rode candle van gisteren vanavond opnieuw een rode candle ontstaat. Blijkt dat straks om 22u het geval dan is de evening star als toppatroon bevestigd en dienen we te gaan letten op de laatste bodem rond 1373. Zou de S&P500 in die richting gaan dan gaan wij mee naar 473 voor onze AEX en hebben kopers vandaag voor niets gestreden. Zou de S&P500 onder 1373 geraken dan duiken wij zeker onder onze vergelijkbare bodem 473. Ik zal het koersverloop in de VS vanavond in relatie tot onze voor mij onverwachte stijging van vandaag daarom met meer dan gewone interesse gade slaan, met in gedachte de mogelijkheid dat onze aandelenmarkt teruggefloten wordt. -Ad Nooten-

(geplaatst dinsdag 3 juni 2008, 19.05u)

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen