ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Deze week is de AEX-index gestegen en dat is een beweging die ik op grond van het koersdoel van 85 punten dat ik in januari voor de graadmeter uitsprak niet had verwacht. Het roept de vraag op of ik van dat doel af moet zien. Laat ik voordat ik aan het antwoord op die vraag toe kom eerst in korte bewoordingen recapituleren hoe ik aan het lage doel ben gekomen. In januari werd de vlag e-s afgerond. Het gegeven dat na een vlag meestal een daling komt die even groot is als de daling die er aan vooraf ging bracht me tot een doel van 85 punten. De vlag veranderde vervolgens in een driehoek die ik met grijze lijnen in de grafiek getekend heb. Ook een driehoek staat meestal halverwege een trend, hetgeen mijn doel als het ware bekrachtigde. Ik hield het daarop aan.

  • De vraag is of ik dat moet blijven doen. De stijging van deze week heeft ons weliswaar dichter bij de driehoek gebracht, maar nog niet bij de onderzijde ervan. Zolang we niet terugkeren binnen het patroon is dit intact en is een daling dientengevolge nog steeds de meest waarschijnlijke optie.

  • Het gegeven dat we gestegen zijn maakt het nuttig om de dalende lijn d ter sprake te brengen. Deze lijn vormt samen met lijn k een dalend trendkanaal waarbinnen we de laatste vier weken gestegen zijn. De lange neerwaartse trend is echter intact zolang we niet boven lijn d komen. Er is bij een countertrend beweging binnen een kanaal nooit een garantie dat de bovenkant van het patroon wordt bereikt, er kan in principe elk moment een hervatting van de daling volgen. Zouden we echter verder stijgen dan vormt lijn d een zware potentiële weerstandslijn die niet zomaar doorbroken zal worden. Dit alles maakt het verstandig om voorlopig van een daling uit te blijven gaan, met de kanttekening dat er voor de korte termijn eventueel nog een vervolg naar lijn d kan volgen. In dat dalingsscenario volgt op een zeker moment een beweging naar lijn k, hetgeen ons op termijn van een paar maanden naar het aan de hand van de vlag berekende doel van 85 punten zou brengen. Vooralsnog heb ik zolang we ons onder lijn d bevinden dus helaas geen reden om af te zien van dat doel.

  • Daar we deze week flink gestegen zijn heb ik het kanaal k-d in lichtgrijze lijnen overgenomen in de daggrafiek. Dit stelt ons in staat om volgende week het koersverloop ten opzichte van lijn d in de gaten te houden.

  • De AEX-index keerde in deze daggrafiek gisteren terug binnen het kanaal c-g, iets waar ik gisteren mijn verrassing al over uitsprak. Vandaag werd lijn g aangetikt en ontstond uiteindelijk een doji met het lichaam het dichtst bij de onderkant van de candle. De candle heeft daardoor de betekenis van een inverted hammer en wijst dus op een mogelijke top.

  • Gisteren ontstond tussen 220,8 en 225,9 een gap en dat is nog niet gesloten. Ik moet rekening houden met de mogelijkheid dat de markt dit volgende week alsnog gaat doen en dus terugkeert naar 220,8. Gaps worden immers meestal gesloten. De mogelijke top van vandaag zal dan aanstaande maandag echter bevestigd moeten worden, dat ga ik verifiëren.

  • De Bollinger Bands zijn licht naar boven gebogen, maar dat vormt nog geen waarborg voor een verdere stijging. Vergelijkt u de situatie met die van begin januari. Ook toen liepen de lijnen licht op zonder dat dit in een beweging naar boven uitmondde. Deze grafiek geeft me geen aanwijzingen.

  • In de daggrafiek constateerde ik dat we vandaag lijn g hebben bereikt. Dat was in de uurgrafiek niet het geval, geen ongewoon beeld. Lijnen laten zich in grafieken met verschillende tijdsvensters nooit geheel gelijk tekenen. Daar de daggrafiek het belangrijkst is heb ik besloten de uurgrafiek en de kwartiergrafiek hierop aan te passen en lijn g door de toppen van vandaag te tekenen.

  • Verder tekende ik in deze uurgrafiek Fibonacci lijnen over de stijging 211,1 - 235,3. De Fibonacci niveaus rond 229,6, 226, 223,2 en 220,3 gelden als mogelijke steunniveaus. We vonden vandaag steun rond het eerste uit deze reeks, het 23,6% niveau. Meestal voert een correctie een graadmeter wel terug naar het 38,2% of lager, daar er hier vooraf echter sprake was van een sterke beweging en het niveau bovendien samenvalt met toppen die gisteren ontstonden kan ik daar in het onderhavige geval niet zeker van zijn. Ik moet dus zowel rekening houden met de kans op bodemvorming als met het vooruitzicht van een daling.

  • Om met dat laatste te beginnen, zakken we naar beneden door het 23,6% niveau en het laagste punt van vandaag rond 229,3 dan gaan we naar het 38,2% niveau rond 226 en de bovenkant van het gap van gisteren rond 225,9. Daar kan mogelijkerwijs steun gevonden worden. 

  • Zou het zover komen dan vermoed ik echter dat we vervolgens ook het gap gaan sluiten met vervolgstappen naar het 50% niveau rond 223,2 en het 61,8% niveau rond 220,3. Dat laatste niveau ligt namelijk prachtig in de buurt van de onderkant van het gap dat op 220,4 te vinden is. De gegevens sluiten prachtig bij elkaar aan, wat een rit naar 220,4 aannemelijk maakt

  • Het is echter zoals ik schreef ook mogelijk dat we blijvend steun vinden rond het 23,6% niveau. Voor de bepaling van mogelijke weerstandsniveaus neem ik u mee naar de kwartiergrafiek. 

  • In die kwartiergrafiek tekende ik de Fibonacci niveaus die van toepassing zijn op de daling 235,3 - 229,3 en dat levert de potentiële weerstandswaardes 231,7, 232,3 en 233 op. Boven 233 en de top die vanmiddag op een zeker moment rond 233,2 ontstond gaan we opnieuw naar lijn g. Elk van deze niveaus kan echter ook weerstand vormen en ons alsnog naar beneden dwingen.
  • Zouden we maandag dalen dan kan er zoals u hier ziet rond 227,5 nog steun liggen, daar werd gisteren immers ook voortdurend gekocht. Ik denk echter niet dat deze grens de terugkeer naar het gap zou verhinderen, maar dat zal ik uiteraard controleren.

Resumerend: 

De vraag waar ik me vandaag voor gesteld zag is of de stijging die we deze week hebben gezien het me mogelijk maakt af te zien van de in januari al door mij veronderstelde aankomende daling naar een stand van ongeveer 85 punten. Ik kan daar helaas nog niet van af zien. De AEX is nog niet teruggekeerd in de driehoek in de weekgrafiek en staat bovendien onder de bovenkant van het dalend trendkanaal in diezelfde grafiek. Dit betekent dat de dalende trend ondanks de stijging van de afgelopen vier weken nog altijd de leidende beweging is. Zouden we de daling op een zeker moment hervatten en naar lijn k gaan dan zou dat ons bovendien in de buurt van het lange termijn doel brengen. Voorlopig ga ik er dus nog steeds van uit dat we verder omlaag gaan. Onzeker ben ik over het punt waarop die beweging gaat starten. Het kan namelijk zijn dat we dat vanaf lijn d doen en dus eerst wat verder naar boven gaan. Hier staat tegenover dat er gisteren een gap is ontstaan dat nog gesloten zou kunnen worden. Dit vraagt juist om een daling naar 220,4. De uurgrafiek maakt het me nochtans onmogelijk om te zeggen of we maandag naar boven of beneden gaan, daarom schets ik beide opties.

Stijgen we dan kan er rond 231,7, 232,3 of 233 weerstand liggen en eventueel een lagere top ontstaan. Komen we echter boven 233,2 dan gaan we opnieuw naar lijn g. Het zou daarentegen logischer zijn als we eerst dalen en het gap gaan sluiten, want dat is nog niet gebeurd. Belanden we onder 229,3 dan maken we een stap in die richting. Hoewel er rond 227,5 steun kan liggen veronderstel ik dat we dan naar 225,9 gaan en naar alle waarschijnlijkheid vervolgens ook via 223,2 naar 220,4.

En dan nog dit...

Daar het uiteindelijk de Amerikaanse beurzen zijn die het spel dicteren sluit ik vanavond af met een blik op de Dow Jones index.

  • De Dow is gisteren net als de meeste andere indices teruggekeerd binnen een eerder verlaten kanaal. Dit was uiteraard een demonstratie van kracht. De top van gisteren ligt echter rond het 61,8% Fibonacci niveau van de daling die dit jaar tot dusverre plaats heeft gevonden. Willen Amerikaanse beleggers een verder herstel mogelijk maken dan zullen zij moeten zorgen voor een doorbraak door dit niveau dat rond 8100 punten te vinden is. Het hoeft geen betoog dat een eventuele daling onder de laatste bodem rond 7435 daarentegen geen beste zaak zou zijn. De Dow staat op dit moment evenwel nog dichtbij 8100, waarmee een doorbraak naar boven tot de reële mogelijkheden behoort. Wallstreet moet dan echter wel doorpakken. -Ad Nooten-

 

 

(geplaatst vrijdag 3 apr 2009, 20.10u)

 

Eerder vandaag verschenen de volgende updates:

3 apr 09.15u: Lager gestart, maar direct omhoog

3 apr 10.00u: Markt zoekt nog steeds de stijging

3 apr 11.00u: Beleggers kennen geen twijfels

3 apr 12.00u: Inverted hammer in de uurgrafiek

3 apr 13.00u: Groene candle na inverted hammer

Oce: Gap en grote stijging binnen dalend kanaal

3 apr 14.00u: AEX dit uur maar heel licht gedaald

3 apr 15.00u: Terug in de rauwe werkelijkheid

3 apr 16.15u: Nog een slecht cijfer erbovenop

3 apr 17.00u: AEX op 23,6% niveau in uurgrafiek

Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen

 

Naar boven