ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De kogel is door de kerk, de AEX-index is vanmorgen namelijk direct naar beneden uit de stijgende wig e-q gebroken en zet hiermee de daling voort. De komende maanden zou hierdoor een fikse daling kunnen volgen, een wig zie je namelijk meestal halverwege een beweging verschijnen.

  • Er zijn echter nog een aantal mogelijke steunniveaus waar we terdege rekening mee moeten houden. Laten we ons dus nog niet blindstaren op een grote daling. Het gaat om het 50% Fibonacci niveau rond 433,8 van de stijging 401,5 - 466,1, de stippellijn rond 430 die al eerder steun vormde en het 61,8% niveau rond 426,2. Rond al deze niveaus moeten we attent zijn op eventuele bodemvorming.

  • De laatste bodem die op 425,4 is ontstaan valt vrijwel samen met het 61,8% niveau, dat maakt dit punt tot cruciaal. Een daling onder 425,4 zou de voorzetting van de dalende trend inhouden, zolang we erboven staan is enige twijfel nog gerechtvaardigd.

  • Ga ik af op de situatie in de daggrafiek met Bollinger Bands dan kan er uit de huidige ontwikkeling eventueel een daling voortvloeien. De middellijn is doorbroken en dat maakt de onderkant van deze indicator in deze grafiek tot het eerste potentiële steunniveau.

  • Uit de uurgrafiek blijkt dat een deel van de markt vandaag in elk geval nog niet onder de indruk was van de uitbraak uit de stijgende wig e-q. Er ontstond bij opening een gap, de AEX sloeg een stuk koersgebied over. Omdat het ging om een uitbraak uit een patroon betrof het een zogenaamd breakaway gap en dat is een gap dat eigenlijk niet gesloten hoeft te worden. Het onderscheidende kenmerk van breakaway gaps is namelijk dat ze vaak open blijven. Kopers hebben echter toch voor een terugkeer naar de laagste koers van vorige week vrijdag gezorgd, waarmee het gap dus gesloten is. De markt is kennelijk niet zodanig geschrokken van de uitbraak dat er geen kopers meer te vinden waren.

  • De stijging in de loop van de dag heeft geresulteerd in een doorbraak door lijn u, wat wijst op een poging om een herstelbeweging te starten.

  • Onmiddellijk na de doorbraak door lijn u is echter een candle met een long upper shadow ontstaan, wat wijst op tegenstand voor de kopers. Er lag weerstand aan de bovenzijde van het gap, wat volgend op de uitbraak uit de wig tot een hervatting van de daling zou moeten leiden.

  • Het patroon v-v' dat vandaag gevormd is sterkt me in de gedachte dat we morgen verder gaan dalen, dat is namelijk ten opzichte van de voorgaande beweging die onder lijn u plaats had een vlag. Het geeft aan dat de AEX naar 420 zou kunnen gaan. Daar wens ik evenwel niet van uit te gaan, waarbij ik me baseer op de mogelijke steunniveaus 433,8, 430, 436,2 en 425,4 die we bij de daggrafiek zagen. Het is gevaarlijk om al bij voorbaat van een daling onder al deze grenzen uit te gaan.
  • De AEX is bovendien nog niet naar beneden uit het patroon gebroken, wat nog ruimte laat voor herstel. Zouden we morgen stijgen dan blijven we in het patroon, het wordt in dat geval afwachten hoe de zaken zich ontwikkelen. We weten pas wat bij een uitbraak uit v-v'. Gaat het om een uitbraak naar boven dan gaan we lijn e als weerstandslijn testen, betreft het een uitbraak naar beneden dan betekent het een neerwaarts vervolg.
  • Breken we naar beneden uit dan is er nog een kleine kans op steun rond 435, daar vinden we namelijk het 76,4% Fibonacci niveau van de stijging 425,4 - 466,1. Ik verwacht daar echter niet veel van, het niveau speelt van oudsher niet vaak een rol van betekenis.

Resumerend:

Het ziet er als we geheel af gaan op de uitbraak uit de stijgende wig in de daggrafiek de komende maanden niet goed uit voor de aandelenbeurs, er zou op deze uitbraak een forse daling kunnen volgen. Er zijn in de daggrafiek echter nog wel een viertal mogelijke steunniveaus waar we rekening mee dienen te houden, laten we dat vooral niet vergeten. Het gaat om 433,8, 430, 436,2 en 425,4. Het laatste niveau is cruciaal, zakken we daardoorheen dan is het mis en volgt een stevige daling, om te beginnen naar de bodem van januari rond 401,5. Kijk ik naar de daggrafiek met Bollinger Bands en naar de vlag in de kwartiergrafiek dan zou er morgen een daling moeten volgen. Brengt dat ons onder de laagste koers van vandaag 437 dan gaan we door naar 433,8, het eerste van de vier genoemde potentiële steunniveaus. Rond het 76,4% niveau op 435 in de kwartiergrafiek zou er dan eventueel nog steun kunnen liggen, maar dat verwacht ik eigenlijk niet. Het ligt dan meer voor de hand dat we naar een of meer van de vier aan de hand van de daggrafiek genoemde waardes gaan. Het verloopt anders mochten we in de kwartiergrafiek naar boven uit de vlag v-v' breken, we keren dan eerst terug naar lijn e die vervolgens normaal gesproken de begrenzing van de opmars zou moeten vormen.

En dan nog dit...

Morgen verandert de samenstelling van de Amsterdamse indices, wat u uiteraard op korte termijn ook terug zult vinden in de vorm van veranderingen op deze site. Er is echter maar één fonds waarvan u geen analyses meer aan zult treffen en dat is Van der Moolen, voor de rest betreffen de wijzingen slecht de toevoeging van nieuwe fondsen. Laat ik de veranderingen op een rijtje zetten. Corio en TeleAtlas verhuizen van de AMX-index naar de AEX-index. Aan de AMX-index worden toegevoegd Arcadis (dienstverlener infrastructuur), Draka Holding (kabelproducent), Eurocommercial Properties (vastgoed), Imtech (technisch dienstverlener), Vastned Retail (vastgoed), Wavin (kunststof leidingsystemen) en AMG (speciale metalen producten en vacuümoven systemen). We nemen in de AMX-index afscheid van Van der Moolen. U zult zich wellicht afvragen waarom TeleAtlas naar de hoofdindex gaat en Hagemeyer en Vedior gehandhaafd blijven, voor deze bedrijven loopt immers een overnamebod. Het beursreglement schrijft echter voor dat verwijdering uit de indices pas plaats vindt zodra een bod onvoorwaardelijk gestand wordt gedaan en dat is bij deze drie fondsen nog niet gebeurd. -Ad Nooten-

 

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen