ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle die vandaag gevormd is betreft een inverted hammer oftewel omgekeerde hamer. Het lichaam, het bredere deel van de candle, bevindt zich onderaan de candle. Dat lichaam is rood van binnen, dat geeft aan dat de onderkant van het lichaam het slot en de bovenkant de openingskoers is. De AEX-index is dus gestegen, maar desondanks onder de openingskoers gesloten. De candle is rood, waaruit blijkt dat het slot onder dat van gisteren lag. Deze candle wijst op weerstand en een mogelijke top. Hij dient nog wel bekrachtigd te worden door een volgende rode candle.

  • We zijn met dit koersverloop onder lijn h gebleven, wat wil zeggen dat de dalende trend intact gebleven is. We moeten dus uitgaan van een neerwaarts vervolg, wat past bij het koersdoel 300 of lager dat ik afgelopen dinsdag aan de hand van de maandgrafiek bepaalde. Voorwaarde is dat we ook de komende beursdagen onder deze trendlijn blijven, dat spreekt voor zich.

  • De trend in de daggrafiek met Bollinger Bands is door het verlies van vandaag uiteraard nog altijd naar beneden gericht, daarin is geen verandering gekomen.

  • Het is gezien de situatie in de uurgrafiek ondanks de dalende trend nog niet geheel zeker dat de beursgraadmeter verder zal dalen. Dat komt omdat er nog drie Fibonacci niveaus in beeld zijn die mogelijkerwijs nog steun zouden kunnen blijken. Het gaat om de Fibonacci niveaus van de stijging 310,7 - 343 rond 330,6, 326,8 en 323. Ik ga van de voortzetting van de daling uit, maar moet rond deze niveaus wel verifiëren dat er niet toch een bodem ontstaat. Ontstaat er die wel dan zou de beurs nog kunnen proberen door lijn h te breken, in een poging de daling een halt toe te roepen.

  • Zodra we echter onder 323 zijn is de gang naar lagere regionen vrij zeker. Het eerste richtpunt is dan 310,7.

  • De kwartiergrafiek voegt niets toe aan het voorgaande.

Resumerend:

De daggrafiek van de AEX-index toont ons een inverted hammer die wijst op een vervolg naar lagere koersniveaus. Dat past bij het gegeven dat we onder lijn h gebleven zijn en ons zodoende in een dalende trend bevinden en ook bij het koersdoel 300 dat ik op grond van de maandgrafiek van afgelopen dinsdag hanteer. Er zijn nog drie niveaus waar we zullen moeten nagaan of deze daling er inderdaad komt, die vinden we rond 330,6, 326,8 en 323. Ontstaat op een van die niveaus een bodem dan zouden we in een poging de daling te breken de dalende lijn h aan kunnen gaan vallen. Komen we daarentegen onder 323 dan glijden we verder af, om te beginnen naar de bodem rond 310,7 en vervolgens waarschijnlijk ook lager.

En dan nog dit...

Met het risico voor een mopperkont uitgemaakt te worden wil ik toch reageren op een uitspraak die ik vanmorgen op de radio hoorde. Wij hebben in Nederland en in Europa uitstekende toezichthouders, hoorde ik vanochtend een econoom op de radio zeggen. Ik weet niet hoe hij heet, maar dat doet er ook eigenlijk niet toe. Het is namelijk een uitspraak die je wel vaker hoort, een uitspraak waar ik het in het geheel niet mee eens ben. We bevinden ons in de grootste crisis die de financiële wereld ooit heeft gekend. De ene bank na de andere komt in zwaar weer, in diverse landen was overheidsingrijpen nodig om faillissementen van banken te voorkomen. Banken blijken zonder dat daar ook maar één toezichthouder een vinger naar uitgestoken heeft de meest fantasierijke, maar ook risicovolle constructies gebouwd te hebben die je je maar kan bedenken. Conduits, structured investment vehicles, mortgage backed securities, collateralized debt obligations, asset backed commercial papers, ga zo maar door. Ze hielden deze producten bovendien buiten de balans, zodat werkelijk niemand ook maar het geringste idee had welk gevaar ons bedreigde. De kredietcrisis waarin we ons nu al zo'n jaar bevinden kwam als een donderslag bij heldere hemel, ook voor de toezichthouders. Hiermee is nog niet alles gezegd, tot op de dag van vandaag kunnen zij ons niets vertellen over de orde van grootte van de mogelijke schade. De veelheid aan met elkaar verweven producten en de toegepaste hefboom maken dat er alleen maar schattingen te maken zijn van de hoeveelheid geld die ermee is gemoeid. De toezichthouders stonden erbij en keken ernaar. Van de controlerende taak die deze centrale banken hebben als hoeder van de bankensector is getuige de situatie waarin we nu verkeren niets terecht gekomen. Uitstekende toezichthouders? Nee, die mening deel ik niet. -Ad Nooten-

Tot slot nog een agendapunt: Morgen, vrijdag 3 oktober, zult u geen updates of slotanalyse aantreffen op deze site, ik ben dan namelijk afwezig. De slotanalyse zal niet zoals gewoonlijk op vrijdagavond geplaatst worden, maar in de loop van zaterdag 4 oktober. 

 

 

(geplaatst donderdag 2 okt 2008, 19.40u)

Naar boven          Overzicht van eerder in En dan nog dit... besproken onderwerpen