ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Vandaag is de correctie die ik zoals ik gisteren schreef een dezer dagen verwachtte gekomen, ik hield daar vanwege de verhoudingsgewijs steile beweging naar boven die we met lijn m kenden al rekening mee. Het is namelijk moeilijk om een dergelijke opwaartse beweging lang vol te houden, op een zeker moment wordt het tijd voor een gezonde correctie om op een lager niveaus weer kopers op te halen. Als de index bij deze correctie maar boven de stippellijn op 446,6 blijft en als dat niet mocht lukken in ieder geval boven de neklijn n van het omgekeerde hoofd en schouders patroon kunnen we op een later moment weer opnieuw naar boven. Het is een beweging waarmee we de steun rond de genoemde lijnen gaan testen, een normale beweging na een doorbraak waarbij de genoemde lijnen de kans krijgen zich als steun te bewijzen. Hoe hoger de eerstvolgende bodem daarbij komt te liggen hoe positiever dat is, de plaats waarop die bodem ontstaat moet de vraag gaan beantwoorden op welk punt kopers weer de behoefte voelen om actief te worden en de index met zijn onderliggende aandelen koopwaardig vinden.

  • De Bollinger Bands geven na de beweging van vandaag de trend nog altijd als stijgend aan, dat blijft het geval zolang we ons boven de middellijn bevinden en de indicator stijgt. De middellijn ligt momenteel rond 441,2 en vormt steun, maar daar wil ik gezien het feit dat we dan in de bovenste grafiek al onder de neklijn n zouden zijn nog niet al teveel aandacht aan schenken. Eerst ga ik aan de hand van de eerste grafiek de komende dagen kijken of en waar we ten opzichte van 446,6 en lijn n die rond 443 ligt steun vinden.

  • Ik heb om de punten te bepalen waar we steun zouden kunnen vinden Fibonacci lijnen in de uurgrafiek geplaatst, lijnen over de stijging 422,71 - 457,64. De AEX index heeft in het laatste uur steun gevonden op het 23,6% niveau, zouden we hier morgen al opveren dan zou dat een sterke prestatie zijn. Het is logischer te veronderstellen dat we op zijn minst naar het 38,2% niveau rond 444,3 zullen gaan, temeer daar we dan meteen het gap van 27 juli zouden kunnen gaan sluiten. Hiervoor is namelijk een daling naar 447,2 nodig.

  • De blauwe stippellijnen in de grafiek zijn niveaus die voorheen een rol hebben gespeeld, hetzij als steun, hetzij als weerstand, maar ik vind de Fibonacci niveaus belangrijker. Ik let bij de lijnen om me er niet door te laten verrassen wel op of er steun komt, maar ga daar niet van uit.

  • De zwarte stippellijn rond 448,5 verdient nog een aparte vermelding, dat is namelijk de oorspronkelijke bovenkant van het gap. Ook daar moeten we gezien het feit dat zo'n punt theoretisch nog steun kan bieden opletten.

  • Zouden we morgen overigens niet naar dat gap gaan, maar gaan stijgen dan vormen de bodems rond 453 mogelijk weerstand.

Resumerend:

De AEX index is vandaag door lijn m gezakt, iets dat eerder op de dag nog anders leek te verlopen, maar daarover in mijn 'En dan nog dit...' meer. De daling is de start van een gezonde correctie op de voorgaande snelle stijging. Als de index daarbij maar boven 446,6, maar in elk geval boven de neklijn n van het omgekeerd hoofd en schouders patroon blijft kunnen we in een later stadium weer omhoog. Bij het eerste niveau waar we steun kunnen vinden staan we nu, dat is namelijk het 23,6% niveau in de uurgrafiek op 449,4. Zouden we hier opveren dan vormen de bodems rond 453 in de kwartiergrafiek het eerste richtpunt, die zouden namelijk weerstand kunnen vormen. Het ligt echter voor de hand om te veronderstellen dat we op zijn minst naar het 38,2% niveau rond 444,3 zullen gaan, dat is bij een correctie een niveau dat meestal minimaal bereikt wordt. We zouden dan meteen het gap van 27 juli kunnen gaan sluiten dat tot dusverre nog open gebleven is, waarmee we de gewoonte om een gap achteraf te sluiten dan ook weer in ere zouden herstellen. Voorlopig houd ik daarom 444,3 als eerste richtpunt aan.

En dan nog dit...

De koersontwikkeling ten opzichte van lijn m van vandaag is het waard apart besproken te worden. De index opende vandaag lager, maar dat bracht direct kopers in stelling die voor een stijging zorgden. Normaal gesproken had de index door de daling onder lijn m moeten gaan dalen, maar dat gebeurde zoals u in de kwartiergrafiek kunt zien niet. Ik heb over dit verschijnsel de laatste maanden al vaker geschreven, een daling onder een stijgende trendlijn is tegenwoordig geen verkoopsignaal meer, maar lijkt grote kopers juist aan te zetten tot het doen van aankopen. Dit is iets dat zich zo langzamerhand in vele grafieken voordoet, zelfs in lange termijn grafieken als die in de analyses van ABN AMRO die ik vandaag en FORTIS die ik gisteren maakte blijkt een daling onder een trendlijn door een stijging te zijn gevolgd. Het lijkt erop alsof we met een bewuste strategie van grote kopers te maken hebben die alles uit de kast halen om een koers weer terug boven een net doorbroken lijn te brengen om zo de verkopers de wind uit de zeilen nemen. Ik ervaar het als lastig om hiermee om te gaan, je weet immers nooit of je een daling onder een trendlijn al dan niet als een verkoopsignaal moet zien. Om die reden ben ik blij met de ontwikkeling van vandaag. De index kwam bij de pijl in de kwartiergrafiek boven lijn m en bleef daar even, de strategie van de kopers leek opnieuw succesvol. In eerste instantie lukte het echter niet om boven lijn m te blijven, waarop de kopers het vanaf een bodem op 454,9 blakend van zelfvertrouwen gewoon opnieuw probeerden. Hoge inflatiecijfers uit de VS gooiden echter roet in het eten, de angst voor een renteverhoging sloeg weer toe waardoor de beurs alsnog naar beneden moest en het plan van diegenen die vanmorgen de beurs naar boven hielpen jammerlijk mislukte. Het kwam op deze manier toch nog van de beweging die hoort bij de daling onder lijn m en het zal gezien de snelle daling een deel van de kopers vast wel hebben gedwongen direct weer te verkopen. Dit zal niet meteen een eind maken aan de praktijk om bij een daling onder een trendlijn direct te gaan kopen en te zorgen voor een beweging boven de lijn zoals we die tegenwoordig vaak zien, maar zal partijen toch op zijn minst een stuk voorzichtiger maken. Dat komt dan weer ten goede aan de technische analyse, hopelijk is een daling uit bijvoorbeeld een trendkanaal binnenkort weer gewoon wat het hoort te zijn, namelijk een verkoopsignaal. -Ad Nooten-

Naar boven