ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Onze beursgraadmeter is deze week opgeveerd vanaf een punt in de buurt van het 50% Fibonacci niveau in deze weekgrafiek. De stippellijnen van de eerder doorbroken 23,6% en 38,2% niveaus heb ik overigens verwijderd uit de grafiek, zodat we ons kunnen concentreren op de overgebleven 50% en 61,8% grenzen. Zou het laagste punt van vorige week rond 878,3 doorbroken worden dan gaat de AEX naar het 61,8% niveau rond 872,3 (waar dan in theorie een bodem kan ontstaan) of lager. Op dit moment is een bodem ontstaan bij het 50% niveau en ga ik dus kijken naar de kansen die er naar boven zijn. Dat doe ik met de daggrafiek die hieronder staat.

  • Potentiële weerstandsgrenzen waar topvorming mogelijk is zijn in deze daggrafiek het 50% Fibonacci niveau rond 901,1 dat vandaag werd bereikt en het 61,8% niveau rond 906,4 in samenspel met de bovenkant 906,8 van het gap van 4 september jongstleden. Ter hoogte van deze grenzen kan een top worden ontwikkeld en dientengevolge een nieuwe dalingsfase starten.

  • Zouden de niveaus 906,4 en 906,8 blijvend worden doorbroken dan kan de aandelengraadmeter in principe terugkeren naar de top rond 923,8. De markt staat de komende week dus voor de keuze een top te maken bij het 50% of het 61,8% niveau en een daling te starten of een doorbraak door beide grenzen te verwezenlijken. Ontstaat een top bij een van de twee dan kunnen we gaan kijken of dat wellicht uitloopt op een daling onder de bodem rond 878,3 waarover ik bij de weekgrafiek schreef.

  • De AEX staat met de candle van vandaag zodanig dicht bij de middellijn van de Bollinger Bands dat dit aanstaande maandag eventueel direct topvorming kan geven. De lijn is namelijk een potentiële bestandslijn. Een doorbraak zou daarentegen veel ruimte naar boven vrijmaken.

  • De situatie in de uurgrafiek laat zich als positief kenschetsen. Vandaag is namelijk een omgekeerd hoofd en schouders patroon afgerond waarvan de schouders met de letters S en het hoofd met de letter H zijn gemarkeerd. Het koersdoel van het patroon is ongeveer 918,8. Het bodempatroon is formeel geldig zolang de beursindex boven de neklijn van de formatie rond 898,6 blijft. Ik neem echter wat marge en kies ervoor het laagste punt rond 896,5 van de doorbraakcandle (de derde candle van rechts) als grens voor de geldigheid te gebruiken. Een terugkeer hieronder zou op verzwakking wijzen, want dat zou het bodempatroon ongeldig maken.

  • Wat in de vorige grafiek de rechterschouder is van het bodempatroon blijkt in de kwartiergrafiek op zichzelf ook nog een omgekeerd hoofd en schouders patroon te zijn. Daarvan is het koersdoel 906,4, dat samenvalt met het 61,8% niveau in de daggrafiek. Dit patroon 'voorspelt' een gang naar dat niveau. Het wordt voor mij ongeldig indien een daling onder de bodem rond 896,5 zou volgen. Dit is hetzelfde punt dat ik in de uurgrafiek gebruikt heb als criterium voor de geldigheid van het grotere omgekeerd hoofd en schouders patroon. Een daling onder dit punt zou me doen letten op het verloop ten opzichte van de bodem rond 878,3 in de weekgrafiek, in deze kwartiergrafiek buiten beeld.

Resumerend: 

Bij het 50% Fibonacci niveau in de weekgrafiek is een bodem gevormd. Volgt hierop een doorbraak door het 50% niveau rond 901,1 en de combinatie van het 61,8% niveawu rond 906,4 en de bovenkant van het gap van begin deze maand rond 906,8 dan kan de index in principe door naar de top rond 923,8. Ik richt me dan wel eerst op het koersdoel 918,8 van het omgekeerd hoofd en schouders patroon in de uurgrafiek. Zowel bij 901,1 als bij 906,4/906,8 is evenwel topvorming mogelijk. Zou de AEX terugkeren onder de korte termijn bodem rond 896,5 dan zou dat twee bodempatronen in de uur- en kwartiergrafiek ongeldig maken. In dat geval zou ik in het bijzonder willen gaan letten op het koersverloop ten opzichte van de bodem rond 878,3 in de weekgrafiek, omdat een eventuele daling daaronder een neerwaarts vervolg naar het 61,8% niveau rond 872,3 dan wel lager aannemelijk zou maken.

En dan nog dit:

Eerder deze week kondigde ik het al aan, volgende week maak me even los van de beurs. Van maandag 16 t/m vrijdag 20 september schrijf ik geen analyses. Er zullen geen actuele grafieken worden geplaatst en de agenda zal niet beschikbaar zijn. Op maandag 23 september werk ik weer en zal ik u weer bedienen zoals u dat van me gewend bent. Ik wens u een succesvolle handelsweek. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 13 sep 2024 18.37u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 13 sep 2024: Wat is me opgevallen?

13 sep 10.00u: AEX naar boven uit de driehoek

13 sep 12.00u: De beslissing is nog niet gevallen

13 sep 14.00u: Zijwaarts koersverloop na de vlag

13 sep 16.00u: Stijging ingezet in beursgraadmeter

Agenda van maandag 9 sep t/m vrijdag 13 sep

 

De vorige analyse:

12 sep slot: Markt veranderde vanmorgen van mening

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven