ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Het eerste kwartaal is voorbij, ik start dus met de kwartaalgrafiek. Nadat in het laatste kwartaal van 2022 een bodem ontstond bij het 50% Fibonacci in de grafiek volgde dit kwartaal een lange groene candle. De AEX steeg dit kwartaal met ruim 9,7%. Het technische beeld is positief. Dit positieve beeld kan alleen in gevaar komen indien een lagere top zou volgen, een top onder die rond 829,7. Daar zijn op dit moment geen aanwijzingen voor.

  • In de maandgrafiek ziet u een uitzonderlijk koersverloop. De AEX brak deze maand naar beneden uit de stijgende wig, maar keerde nog in dezelfde maand terug in de wig. Het heeft gezorgd voor een tamelijk unieke candle. Het is een candle die voor het grootste deel onder de wig staat, maar met het lichaam (het bredere deel) erbinnen. Het gaat om een potentiŽle bodem. Ook hier is het beeld dus goed, wel op voorwaarde dat de candle in april met een groene maandcandle bevestigd wordt als bodem.

  • In de weekgrafiek zien we geen terugkeer in de wig. Dat komt omdat de maand maart hier niet zoals in de maandgrafiek uit ťťn candle bestaat, maar uit vier candles.  Het ziet er hierdoor anders uit. Dit is een verwarrend effect bij het werken met grafieken met verschillende tijdsvensters.

  • In deze grafiek zien we echter wel een met een stijging bevestigde bodem bij het 38,2% Fibonacci niveau van de stijging okt '22 - feb '23. De technische situatie is ook hier dus zonder meer goed te noemen. In deze grafiek zou de situatie zwakker worden mocht een lagere top onder die rond 777,6 volgen.

  • Het houdt niet op met de positieve oordelen, want ook het verloop in de daggrafiek is sterk. De AEX brak vandaag namelijk door het 61,8% niveau en naar boven uit de stijgende wig w-w', de wig die ik vandaag gedurende de dag besprak. De uitbraak is overigens beperkt en dient aanstaande maandag wel te worden uitgebouwd. Mocht de beursindex die dag terugkeren in de wig dan beschouw ik dat patroon alsnog als geldig en ik houd in dat geval rekening met een uitbraak aan de onderkant.

  • Gaat de beursgraadmeter verder omhoog dan is de top van 6 maart jongstleden rond 763,4 het eerstvolgend doel. Zou dat doorbroken worden dan keert de index hoogstwaarschijnlijk terug naar 777,6.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands beweegt de index met gezwinde spoed in de richting van de bovenste lijn van de banden. De ontwikkeling in deze indicator garandeert geen vervolg naar de bovenste lijn, want voorspellen kun je met dit  gereedschap niet goed. Een voortzetting naar die lijn is echter zeker mogelijk.

  • Het verloop in de uurgrafiek laat zich eveneens als gunstig kenschetsen. Het gap van gisteren bleef open, een teken van groot optimisme. Het is een runaway gap geworden en een vervolg naar het bij de daggrafiek genoemde niveau 763,4 is dus absoluut mogelijk. Dit is zeker het geval indien de AEX boven lijn x staat.

  • Mocht het van een daling onder lijn x komen dan kijk ik of het gap eventueel alsnog wordt gesloten met een daling van de beursindex naar 745,8 of lager. De stippellijn rond 750,2 is na een daling onder lijn x een potentiŽle steunlijn.

Resumerend: 

Bij alle onrust die er was heeft onze markt in het eerste kwartaal een winst van ruim 9,7% weten te boeken met de AEX. Het was dus een sterk eerste kwartaal. In het laatste kwartaal van 2022 ontstond in de kwartaalgrafiek een bodem bij het 50% niveau in die grafiek en die bodem is dit kwartaal bekrachtigd. Het beeld in deze grafiek is uitstekend, op voorwaarde dat er geen lagere top onder 829,7 wordt geplaatst.
We vervolgen de goed nieuws show met de maandgrafiek, waar een uitbraak uit de stijgende wig helemaal werd teruggedraaid. De maandcandle van maart is een potentiŽle bodem, die in april nog wel bevestigd dient te worden met een volgende groene maandcandle.
De situatie in de weekgrafiek moet vanwege de bodem bij het 38,2% niveau in die grafiek ook als positief gekenschetst worden. Hier kan de trend naar boven alleen in gevaar komen indien een lagere top onder die rond 777,6 volgt.
Alsof het nog niet genoeg is kan over het beeld in de daggrafiek ook worden gezegd dat het sterk is. De AEX brak door  het 61,8% niveau en naar boven uit de stijgende wig in die grafiek. Zet die beweging omhoog door dan kan de graadmeter naar 763,4 of naar 777,6. Hier is het vereist dat de index boven de wig blijft. Een terugkeer in het patroon zou namelijk risico op een nieuwe daling introduceren.
Over de daggrafiek met Bollinger Bands kan ik zeggen dat een vervolg naar de bovenste lijn van de banden mogelijk is. Het technische plaatje oogt ook daar goed.
Kijken we tot slot naar de uur- en kwartiergrafiek dan kunnen we vaststellen dat daar eveneens sprake is van een opgaande beweging, die in ieder geval intact is zolang de graadmeter boven lijn x koerst. Een daling onder deze lijn zou een mogelijke terugkeer in de stijgende wig in de daggrafiek inhouden. In theorie zou na een daling onder het steunniveau 750,2 ook het gap van gisteren alsnog gesloten kunnen worden. Dat zou enige verzwakking inhouden in het momenteel ronduit in alle grafieken sterke technische beeld. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 31 mrt 2023 18.46u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 31 mrt 2023: Wat is me opgevallen?

31 mrt 10.00u: Dubbele top in de kwartiergrafiek

31 mrt 12.00u: Naar boven uit rechthoek gebroken

31 mrt 14.00u: Doorbraakniveau wordt zo getest

31 mrt 16.00u: Uitbraakpoging aan bovenkant wig

Agenda van maandag 27 mrt t/m vrijdag 31 mrt 2023

 

De vorige analyse:

30 mrt slot: AEX gesloten bij een belangrijk niveau

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven