ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • Sinds de tweede week van juni zien we hetzelfde patroon in de weekgrafiek, op elke rode candle volgt een nog grotere groene candle. Het zorgde voor de ontwikkeling van de omgekeerde driehoek die bestaat uit de stippellijn rond 748,5 aan de onderkant en lijn z aan de bovenkant. Dit koersverloop is de ultieme illustratie van de strijd die al weken woedt tussen kopers en verkopers in de markt, waarbij de ene week het verkopende deel van de markt aan de winnende hand is en de andere week het kopende deel. Deze week had het kopende kamp absoluut de overmacht. 

  • Het wachten is nu op de uitbraak uit de driehoek waarmee de richting definitief wordt bepaald. De driehoek kan zowel een toppatroon als een voortzettingspatroon worden. Bij een uitbraak aan de bovenkant wordt het een voortzettingspatroon, de AEX gaat dan in theorie door naar de top rond 829,7. Een uitbraak naar beneden (dus een daling onder 748,5) zou de driehoek tot een toppatroon maken. Het is gezien de candle van deze week duidelijk dat de markt momenteel opteert voor een voortzetting naar boven.

  • Vandaag kwam de AEX aan bij de stippellijn rond 781,1 door de top van 3 juli jongstleden. Dit is een potentieel weerstandsniveau, wat inhoudt dat hier eventueel een top kan ontstaan. Er kan zich in de nieuwe week dus een daling voordoen.

  • Wordt het hoogste punt rond 781,5 van vandaag evenwel blijvend uitgenomen dan gaat de beursindex naar lijn z, die aanstaande maandag rond 784 is te vinden, of wellicht hoger.

  • Niet alleen 781,1 werd bereikt, maar ook de bovenste lijn van de Bollinger Bands. Dit is een potentiŽle weerstandslijn, waar eventueel een top kan worden gevormd. Een daling zou dus verklaarbaar zijn.

  • Wordt een neergaande beweging ingezet dan zijn de Fibonacci niveaus rond 773,5 (23,6%), 768,6 (38,2%), 764,6 (50%) en 760,6 (61,8%) in deze uurgrafiek grenzen waar de graadmeter naar toe zou kunnen gaan en een bodem kan worden gemaakt.

  • De beursindex gaat daadwerkelijk omlaag indien de stippellijn rond 777,7 en de bodem rond 777,2 doorbroken worden. Dat zou de afronding van een klein toppatroon betekenen, een hoofd en schouders patroon

Resumerend: 

Sinds enige tijd volgt op iedere rode candle in de weekgrafiek een nog langere groene candle. Het tekent de strijd tussen kopers en verkopers, een strijd waarbij kopers deze week het sterkst bleken. Het verloop bracht ons een omgekeerde rechthoekige driehoek, die bestaat uit de stippellijn rond 748,5 en lijn z. Breekt de AEX door lijn z dan wordt de driehoek een voortzettingspatroon, waarop de index in theorie naar 829,7 kan oplopen. Zakt de graadmeter door 748,5 dan maakt dat een toppatroon van de driehoek. De markt heeft gezien het verloop van deze week op dit moment een voorkeur voor een vervolg naar boven.
In de daggrafieken werden respectievelijk de stippellijn door de voorgaande top rond 781,1 en de bovenste lijn van de Bollinger Bands bereikt. Beide lijnen zijn potentiŽle weerstandslijnen waar een top kan worden ontwikkeld. Zou de beursindex inderdaad dalen en door de grenzen 777,7 en 777,2 zakken, dan wordt in de kwartiergrafiek een klein hoofd en schouders patroon afgemaakt. Mogelijke doelen annex potentiŽle steunniveaus waar een bodem kan volgen vinden we bij die koersontwikkeling rond 773,5, 768,6, 764,6 en 760,6.
Wordt de top rond 781,5 van vandaag evenwel doorbroken dan loopt de index door naar lijn z, waar we dan kunnen gaan kijken of deze lijn eventueel doorbroken wordt. De lijn vinden we aanstaande maandag rond 784. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 14 jul 2023 18.36u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 14 jul 2023: Wat is me opgevallen?

14 jul 10.00u: Beursgraadmeter verder opgelopen

14 jul 12.00u: Markt kwam deels terug op stijging

14 jul 14.00u: Stijging tussen de middag hervat

14 jul 16.00u: AEX staat bij de top van 3 juli jl

Agenda van maandag 10 jul t/m vrijdag 14 jul 2023

 

De vorige analyse:

13 jul slot: Koersontwikkeling straalt kracht uit

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven