ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De candle van vorige week in de weekgrafiek was een potentiŽle top ter hoogte van het 61,8% Fibonacci niveau. Zou deze week een rode candle zijn gevolgd dan was dat de bevestiging van topvorming geweest. De candle van deze week is echter groen. De bevestiging bleef dus uit en dat wil zeggen dat een flink deel van de markt mogelijkheden ziet voor de verwezenlijking van een voortzetting naar boven. Wordt de top rond 755,6 doorbroken dan doet de candle van vorige week er niet meer toe. Zolang deze doorbraak niet is geplaatst houden we overigens de mogelijkheid dat het toch om een top gaat.

  • Ingeval de top rond 755,6 waarover ik bij de weekgrafiek schreef doorbroken zou worden hebben we een koersdoel nodig. De daggrafiek verschaft ons dat doel, dat is namelijk lijn d die ik door de laatste toppen heb getrokken.

  • Voorzichtigheid is gezien een andere lijn in de grafiek nochtans geboden. Lijn c die ik aan de grafiek heb toegevoegd vormt met lijn d een naar boven gerichte wig. Sta niet van een uitbraak naar beneden te kijken bij dit patroon, want dat is namelijk de ontwikkeling die bij deze formatie het vaakst voorkomt. Zolang de AEX echter boven lijn c noteert moeten we de ontwikkeling als positief waarderen en heeft een voortgang naar 755,6 of lijn d de voorkeur van de markt. Daar moeten we vanzelfsprekend naar luisteren.

  • In de daggrafiek met Bollinger Bands is iets veranderd, al is het maar een kleinigheid. De bovenste lijn krult naar beneden. Een negatieve conclusie rechtvaardigt dat evenwel nog niet. De trend is tenslotte naar boven gericht, want de AEX staat ruim boven de oplopende middellijn.

  • In de uurgrafiek vraag ik uw aandacht voor de hogere bodem die rond 747 is ontwikkeld. De bereidheid van beleggers om de AEX op een hoger niveau op te vangen laat zien dat zij bij hun handelen de focus nog steeds op hogere standen hebben.

  • Vanmiddag brak de aandelenindex naar boven door de toppen rond 750,7, maar keerde direct terug onder het niveau. Het werd wat men een valse beweging noemt, een beweging die over het algemeen als slecht wordt gezien. Beleggers brachten de index bij het slot echter weer terug bij 750,7 en zien dus ondanks de valse beweging mogelijkheden naar boven. We gaan aanstaande maandag kijken of die ingevuld worden. Hiervoor is een stijging boven de top rond 752 nodig, waarna de graadmeter naar 755,6 of hoger kan gaan.

  • Een eventuele daling onder de bodem rond 747 zou niet sterk zijn en een terugkeer naar de bodem rond 744,7 of lager inhouden. Dat hoeft dan op zich geen probleem te zijn, maar zou wel enige verzwakking ten opzichte van het beeld van dit moment zijn en risico op een daling onder lijn c in de daggrafiek brengen.

Resumerend: 

De potentiŽle top van vorige week in de weekgrafiek werd deze week niet bevestigd. De vraag is dus of het inderdaad een top is. Wordt 755,6 doorbroken dan is het geen top. De AEX gaat dan naar lijn d in de daggrafiek. Zolang 755,6 niet is uitgenomen is de kans aanwezig dat het toch om een top gaat. De stemming onder beleggers is gezien de hogere bodem die vandaag rond 747 in de korte termijn grafieken werd ontwikkeld echter goed. De valse beweging bij 750,7 in de kwartiergrafiek weerhield hen er niet van de index aan het slot toch weer bij deze grens 750,7 te positioneren. Beleggers hebben de ogen dus gericht op hogere standen. Wordt de top rond 752 gepasseerd dan komen die er, want dan wordt een vervolg naar 755,6 of lijn d in de daggrafiek waarschijnlijk. Laten we in het licht van lijn c in de daggrafiek echter wel wat voorzichtigheid betrachten. Deze lijn vormt samen met lijn d namelijk een wig en zo'n formatie wordt veelal afgemaakt met een uitbraak naar beneden. Dit moet in het bijzonder onze aandacht krijgen indien een daling onder 747 zou volgen, want dat zou een gang naar 744,7 of lager aannemelijk maken. Lijn c zou dan theoretisch doorbroken kunnen worden. Zolang de lijn echter intact is als steunlijn toont dit dat onze markt een voorkeur heeft voor een voortgang in de richting waarin we al enige tijd bewegen, namelijk naar boven. -Ad Nooten-

 

Geplaatst vrijdag 27 jan 2023 18.35u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Vrijdag 27 jan 2023: Wat is me opgevallen?

27 jan 10.00: De stemming is nog steeds aardig

27 jan 12.00: AEX bij lijn door toppen rond 570,7

27 jan 14.00: Nieuwe top bij het weerstandsniveau

27 jan 16.00: Bodem bij 61,8% Fibonacci niveau

Agenda van maandag 23 jan t/m vrijdag 27 jan 2023

 

De vorige analyse:

26 jan slot: AEX hoger, maar wel met een doji

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven