ADN Beursanalyse

| home | werkwijze | aex aandelen | amx aandelen | agenda | begrippen | historie | |

  • De tweede beursmaand van het jaar is voorbij. De koersontwikkeling in februari resulteerde in een stijging van 1% ten opzichte van het slot van januari. Dat was dus licht positief. Negatief is de inverted hammer die is gevormd, met de bovenkant in de buurt van  het 76,4% Fibonacci niveau in de grafiek. Het gaat om een potentiŽle top. Het sterkt me in de gedachte dat we rekening moeten houden met een uitbraak naar beneden uit de stijgende wig k-d. Die zou dan in maart moeten plaatsvinden.

  • Het staat de markt uiteraard vrij om een andere keuze te maken en toch een stijging te realiseren. Een doorbraak door de top rond 777,6 in combinatie met een uitbraak naar boven uit de wig k-d zou een voorzetting naar de top rond 829,7 of hoger aannemelijk maken. Dit zou goed passen als vervolg op de dalende wig e-e' die in november 2020 werd afgerond. Hier is technisch gezien daarom ook wat voor te zeggen. Zolang er geen uitbraak naar boven uit de stijgende wig is houd ik echter vast aan de mogelijkheid van een uitbraak naar beneden. De stijgende wig k-d is immers na de dalende wig ontstaan en zegt daarom meer over het huidige beeld.

  • In de daggrafiek is ten opzichte van gisteren niet veel veranderd. De beursindex staat niet ver van lijn k, de onderste lijn van de wig, en zou morgen dus eventueel door die lijn kunnen breken. Een daling onder de bodem rond 746,4 zou de afronding van een hoofd en schouders patroon zijn, een toppatroon met de stippellijn rond 747,8 als neklijn. Dit is een plausibel scenario. 

  • Weet de markt de AEX nochtans naar boven en door de top rond 761,5 te brengen dan is dat een poging van de markt om de stijgende trend te behouden. Dat hebben we dan uiteraard te respecteren.

  • De middellijn van de Bollinger Bands werd vandaag niet doorbroken. De rode candle bij deze lijn van vandaag geeft morgen een grote kans op een daling.

  • In de uurgrafiek zien we een bodem bij het 61,8% niveau van de stijging 746,4 - 760,2. Deze bodem maakt een naar boven gericht vervolg mogelijk, want vanaf een bodem bij een 61,8% niveau kan zich in principe een nieuwe stijging ontwikkelen. 

  • Zou de bodem rond 751,2 evenwel doorbroken worden dan gaat de AEX naar 747,8, 746,4 of lager.

  • In de kwartiergrafiek ziet u dat er potentiŽle weerstand te vinden is bij twee Fibonacci niveaus van de daling 758,3 - 751,2 rond 754,8 (50%) en 755,6 (61,8%). Vanaf beide grenzen kan zich een daling voordoen, om te beginnen vanaf het 50% niveau dat is bereikt.

  • Wordt echter afgerekend met beide niveaus dan kan de AEX naar de top rond 758,3, dan wel naar die rond 760,2 of hoger.

Resumerend: 

In de maandgrafiek zien we de stijgende wig k-d. Binnen die wig is een potentiŽle top ontwikkeld, namelijk een inverted hammer waarvan de bovenkant bij het 76,4% niveau in die grafiek ligt. Een daling met een uitbraak naar beneden uit de wig ligt voor de hand, een uitbraak die zich dan in maart zou ontwikkelen. Mocht de markt besluiten dat een voortzetting naar boven toch haar voorkeur heeft en dit tonen door middel van een doorbraak door de top rond 777,6 en de bovenkant van de wig, dan volgt een stijging naar 829,7 of hoger. Dit is het minst waarschijnlijke scenario van de twee, dat evenwel mogelijk blijft zolang er geen uitbraak naar beneden is.
Morgen maak ik een eerste beoordeling aan de hand van het verloop ten opzichte van de bodem rond 751,2 enerzijds en de weerstandsniveaus 754,8 en 755,6 anderzijds. Een doorbraak door de weerstandsniveaus betekent een gang naar 758,3, 760,2, 761,5 of hoger. De markt waagt dan een nieuwe poging om de stijgende trend te behouden. Een daling onder 751,2 maakt een gang naar 747,8, 746,4, of lager aannemelijk. Een slot onder de bodem rond 746,4 zou in de daggrafiek zorgen voor de afronding van een toppatroon, namelijk een hoofd en schouders patroon. Dit zou het begin zijn van een correctie. Het zou tevens een uitbraak uit en dus de afronding van de stijgende wig k-d inhouden. -Ad Nooten-

 

Geplaatst dinsdag 28 feb 2023 18.51u.

 

Eerder vandaag verschenen:

De reclame op deze site, een noodzakelijk kwaad

Dinsdag 28 feb 2023: Wat is me opgevallen?

28 feb 10.00: AEX lager in het eerste handelsuur

28 feb 12.00: Index gestegen vanaf 50% niveau

28 feb 14.00: Top vlak onder de 76,4% grens

28 feb 16.00: Door de bodem van vanmorgen 

 

De vorige analyse:

27 feb slot: Een opmerkelijk sterk herstel gerealiseerd

Eerder geplaatste slotanalyses vindt u in de historie.

Naar boven